Stal sa cukor „jedom“ pre diabetika?
Sacharidy sú však zdrojom energie a každý človek, teda aj diabetik, ich musí prijímať denne. Keby ich prijal v koncentrovanej podobe ako glukózu (hroznový cukor) alebo sacharózu (repný cukor) tak, že by si napríklad osladil čaj niekoľkými kockami cukru, cukor by sa rýchlo vstrebal, jeho hladina v krvi by sa prudko zvýšila, vznikla by hyperglykémia a cukor by sa začal vylučovať močom. Preto diabetik musí pri konzumovaní cukru a sladkých výrobkov postupovať veľmi opatrne.
Vhodnejšie sú potraviny, ktoré neobsahujú cukor v koncentrovanej podobe a z ktorých sa cukor počas trávenia uvoľňuje iba postupne a trvá mu to dlhší čas tak, že ich organizmus stačí zužitkovať aj so zníženým množstvom inzulínu. Sú to komplexné sacharidy z chleba, zemiakov, ovocia a zeleniny. Nemajú síce sladkú chuť, ale metabolizmom sa premenia na glukózu a tá následne zvýši glykémiu. Ich príjem má byť rozdelený počas celého dňa rovnomerne, aby ich organizmus mohol dokonale využiť a aby diabetikovi v čase, keď užíva inzulín, neklesla príliš hladina cukru v krvi. To by mohlo viesť k hypoglykémii. V takej situácii treba rýchlo zjesť malé množstvo cukru. Každý diabetik, ktorý berie inzulín, by vždy mal mať pri sebe niekoľko kociek cukru alebo škatuľku ovocného nápoja s cukrom.
Pokiaľ ide o obsah sacharidov, pre diabetika sú najvhodnejšie potraviny, v ktorých sa nachádza málo koncentrovaných sacharidov napr. celozrnné potraviny, mlieko, tvaroh, zelenina, ovocie.
Má diabetik zakázané jesť sladkosti?
Správne edukovaný diabetik vie, že nič nemá zakázané. Pozná potraviny a ich vplyv na glykémiu. Diabetik s primeranou telesnou hmotnosťou a glykémiou dlhodobo pod kontrolou môže konzumovať akékoľvek jedlo, ak ho vie správne vyhodnotiť na počet sacharidových jednotiek (SJ) a pokryť primeranou dávkou inzulínu. Aj sladkosti, prečo nie, i keď určite nie každý deň. Šetrite si svoj inzulín na kvalitnejšie potraviny, hlavne tie s vlákninou. Ak si už diabetici 2. typu s primeranou hmotnosťou predsa len niekedy chcú dať niečo sladké, mali by dať prednosť diazákuskom.
Diabetici s nadváhou by však zákusky a sladkosti nemali jesť. Veď ani zdravým ľuďom sa neodporúča konzumovať ich denne. Cukor nedodáva telu žiadne vitamíny ani minerálne látky, je len zdrojom energie. Na druhej strane zvyšuje telesnú hmotnosť, diabetikovi glykémiu a ohrozuje kvalitu zubnej skloviny.