Čo sú sacharidové jednotky a ako si ich vypočítame?

8. 3. 2021 · 3 minúty na prečítanie

Každý diabetik by si mal vedieť vypočítať počet sacharidových jednotiek každého jedla. My vieme ako na to!

Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čo sú sacharidové jednotky a ako si ich vypočítame?

Obsah článku

Diabetici často nevedia, akým spôsobom sa majú stravovať, aby udržali svoju glykémiu na dobrej úrovni. Jednoducho si stačí sledovať sacharidové jednotky.

Sacharidové jednotky (SJ) sa osvedčili ako jednoduchý prístup k stravovaniu diabetika. Keby mal diabetik neustále študovať tabuľky výživy a vážiť množstvo potravín, neostal by mu čas na nič iné a sústavne by sa musel zaoberať len svojím ochorením. Vďaka spolupráci s lekárom alebo diétnou sestrou však dostane do rúk praktický, jednoduchý a časovo nenáročný systém stravovania, ktorý mu uľahčí orientáciu. Tento systém je založený na stravovaní podľa sacharidových jednotiek, využívaní glykemického indexu (GI), ako aj na výbere vhodných a odmietaní nevhodných potravín.

Obsah sacharidov v danej potravine je vyhodnotený na sacharidovú jednotku, ktorá zvýši glykémiu cca o 2 mmol/l. Dve hygienické vrecúška cukru, to je jedna sacharidová jednotka, ktorá vám zvýši glykémiu o 2 mmol/l.

Vieme, že 1 sacharidová jednotka zodpovedá 10 g sacharidov. Na etikete výrobku si prečítame obsah sacharidov v 100 g. Gramy sacharidov vydelíme číslom 10 a dostaneme tak počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad

100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidov. Výrobok má hmotnosť 40 g.

Výpočet:      60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku          6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ

Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2 SJ. 

Čo je to BE?

Na niektorých potravinárskych výrobkoch z dovozu nájdete uvedené jednotky BE (Die Broteinheit). Ide o takzvané chlebové jednotky, pričom 1 BE zodpovedá 12 g sacharidov. 

 

Stravovanie diabetika

Uprednostňujú sa sacharidové jednotky z jednoduchého dôvodu, pretože je ľahšie deliť desiatimi ako dvanástimi. Navyše rozdiel pri oboch výmenných jednotkách je takmer zanedbateľný a zanedbateľné sú aj objemové množstvá potravín uvedené v oboch tabuľkách. Viditeľný rozdiel je len pri rýchlo využiteľných sacharidových potravinách, teda tých, ktoré neobsahujú vlákninu ani iné živiny tvoriace energetickú hodnotu.

Napríklad: 

1 SJ zodpovedá 10 g kryštálového cukru
1 BE zodpovedá 12 g kryštálového cukru
1 SJ  je 10 g glukózy
1 BE zodpovedá 12 g glukózy

Diabetik musí vedieť, koľko sacharidových jednotiek má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie. Primeraný počet SJ a prispôsobená dávka inzulínu na jedlo mu pomôžu udržať glykémiu pod kontrolou. V začiatkoch mu poradí lekár alebo diétna sestra, ktorí prispôsobia stravovací režim jeho inzulínovému režimu.

Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Tieto rýchle sacharidové jednotky sa používajú ako prvá pomoc pri hypoglykémii.

Hroznový cukor (Glukopur)

1 polievková lyžica

10 g

Kryštálový cukor

1 polievková lyžica

10 g

Kockový cukor

3 kocky

10 g

Med

1 polievková lyžica

13g

Cola Cola

1/2 pohára

100 ml

Ovocný nápoj sladený cukrom

1/2 pohára

100 ml

Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Chlieb biely

1/2 krajca

20 g

Chlieb čierny

1/2 krajca

25 g

Chlieb s ľanovými semienkami

1/2 krajca

25 g

Chlieb graham

1/2 krajca

25 g

Rožok biely

1/3 (50 gramového)

17 – 18 g

Rožok celozrnný

1/2 (50 gramového)

17 - 18 g

Vianočka

1/2 krajca

cca 17 g

Krekry

5 ks

15 - 18 g

Suchár

1 ks

14 g

Múka pšeničná, ražná, kukuričná, špaldová

1 polievková lyžica

13 - 15 g

Ovsené vločky

2 polievkové lyžice

cca 15 g

Ryža surová

1 polievková lyžica

13 - 15 g

Ryža varená

2 polievkové lyžice

43 - 45 g

Knedľa varená

1/2 krajca

21 - 25 g

Cestovina surová

1 polievková lyžica

cca 15 g

Cestovina varená

2 polievkové lyžice

cca 39 - 45 g

Pudingový prášok

1 polievková lyžica

cca 13 g

Ďalšie články k téme Čo sú sacharidové jednotky a ako si ich vypočítame?

O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora
O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora

Obsah článku