Pestrý mikrobióm: zdravý štart do života

22. 11. 2021 · 6 minút na prečítanie

Správny mikrobióm čriev sa buduje už od útleho detstva a na celkové zdravie má výrazný vplyv. Na čo nezabudnúť už počas tehotenstva či dojčenia?

MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Pestrý mikrobióm: zdravý štart do života

Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko. Ako môžeme podporiť vývoj zdravého mikrobiómu nášho drobčeka už počas tehotenstva či dojčenia? Existuje výrazná súvislosť medzi vývojom zdravej črevnej mikrobioty bábätka a spôsobom, akým sa dieťa narodilo a čím bolo kŕmené.

Analýza vzoriek stolice 98 švédskych detí počas ich prvého roka života odhalila spojitosť medzi vývojom črevnej mikrobioty dieťaťa a spôsobom, akým dieťa prišlo na svet. Škála mikróbov žijúcich v tele dieťaťa, odborne označovaných ako mikrobiota, u detí narodených pomocou cisárskeho rezu sa podstatne menej podobala s ich matkami v porovnaní s deťmi, ktoré sa narodili prirodzeným spôsobom.

Pri vývoji črevnej mikrobioty dieťaťa je nesmierne dôležitá aj výživa. Ide o rozhodnutie dojčiť, alebo kŕmiť dieťa umelou výživou.

Baktérie, ktoré získame pri narodení, s nami zostanú po celý život

Prirodzená črevná mikrobiota poskytuje novorodencovi priamu ochranu pred choroboplodnými mikroorganizmami. Vytvára voči nim ochrannú bariéru v čreve a buduje správne fungujúcu imunitu. Nehovoríme len o imunite voči vírusom, ale najmä proti vzniku rôznych intolerancií, alergií, systémových ochorení, ako aj duševných porúch.

Abnormálny vývoj črevnej mikrobioty je typický pre dojča porodené cisárskym rezom, kŕmené mliečnou formulou, alebo liečené antibiotikom. Je spojený s vznikom chronických, teda dlho trvajúcich chorôb a autoimunitných ochorení, teda takých, pri ktorých sa imunita zblázni a namiesto ochrany voči patogénom začne útočiť na bunky vlastného tela.

Určujúcim faktorom je spôsob pôrodu

S blížiacim sa termínom pôrodu sa vaginálny mikrobióm matky mení a postupne sa zložením baktérií začína podobať na ten črevný. To všetko sa deje kvôli jedinému dôležitému momentu - pôrodu.

 

Mikrobióm u detí narodených prirodzeným pôrodom

Dieťa získava prvú dávku baktérii práve prechodom pôrodnými cestami. Veľmi obmedzený počet baktérii kolonizujúcich vaginálne prostredie sa tak stáva súčasťou črevnej mikrobioty novorodenca.

Sú to najmä laktobacily a bifidobaktérie, teda baktérie mliečneho kvasenia. Tie dokážu u novorodenca naštartovať správne fungovanie imunitného systému, dobré trávenie či prijímanie vitamínov a minerálov.

Sú prirodzený pôrod a dojčenie zárukou pevného zdravia dieťaťa?

Aj napriek prirodzenému pôrodu a dojčeniu sa u stále väčšieho počtu detí prejavujú rôzne intolerancie, alergie, astma, ekzémy, obezita či poruchy sústredenia, učenia a úzkosti.

Mnohé štúdie začínajú poukazovať na to, že vďaka priemyselne spracovaným potravinám, nedostatku vlákniny v strave, znečistenému prostrediu, neustálemu stresu a ďalším negatívnym vplyvom, dnešné matky osídľujú svoje bábätká odlišným zložením mikrobiómu ako matky pred 50 či 100 rokmi. Epidémia obéznych detí, alergikov, detí s poruchami autistického spektra či ADHD nie je náhodná.

Preto je dôležité, aby sa budúce mamičky správne starali o svoj mikrobióm nie len počas tehotenstva, ale aj keď svoje bábätká dojčia. Najväčšou výzvou je mikrobióm dieťaťa. Ten sa v čase mení, a zároveň dáva základ zdravia do celého ďalšieho života nového človeka.

Ako funguje črevný mikrobióm a prečo je to dôležité?

Farmár naseje obilie, kombajnista zožne úrodu, traktorista ju zavezie do mlyna, kde ju mlynár pomelie na múku. Z múky napečie pekár chlieb, ktorý závozník zavezie do obchodu a predavač predá učiteľovi. Ten vychováva deti, z ktorých sa stanú stavitelia, energetici, policajti, lekári či psychológovia. Takto kaskádovito funguje naša ľudská spoločnosť. Rovnakým spôsobom si môžeme predstaviť fungovanie našej bakteriálnej spoločnosti v črevách.

Tak, ako existujú tisíce rôznych povolaní, ktoré na seba navzájom nadväzujú, existujú aj tisíce druhov baktérií, ktoré majú rôzne funkcie. Každá baktéria má svoju jedinečnú úlohu, ktorou ovplyvňuje ďalšie baktérie a tie zas ďalšie. Keď z tohto reťazca niektoré druhy vypadnú, je to problém. Čím viac druhov v našej črevnej spoločnosti chýba, tým menej funkcií plnia a zarábame si na viac problémov. Predstavte si, čo by bolo, keby z našej spoločnosti zrazu vypadli napríklad lekári, pekári, učitelia či hasiči.

Pre priaznivý mikrobióm je vhodné prijímať v strave veľa vlákniny

Pestrá strava + pestré probiotiká = pestrý mikrobióm

Práve preto sa musíme starať o to, aby sme mali nielen dostatok prospešných baktérií v čreve, ale najmä ich diverzitu, teda pestrosť. Na to nestačí jeden-dva kmene v jednom probiotickom preparáte či jogurte. Pestrý musí byť výber probiotických kmeňov, a tiež potraviny obsahujúce prospešné baktérie a vlákninu.

 

Pestrá spoločnosť musí byť aj v rovnováhe. Ak sú v spoločnosti zlodeji či podpaľači, potrebujeme dostatok policajtov a hasičov, aby udržiavali bezpečnosť. No čo ak by sa hasiči a policajti premnožili? Pravdepodobne sa začnú nudiť a postupne nám škodiť.

Práve preto je dôležitý aj správny pomer baktérií v čreve. Ak máme niektorého druhu prospešných baktérií dostatok a denne tento druh ešte užívame vo vysokých dávkach v nejakých probiotikách navyše, môže to spôsobiť napríklad premnoženie daných baktérií v tenkom čreve, takzvané bakteriálne prerastanie – SIBO. Preto je dôležité vedieť, ktorých máme dostatok.

A čo ak naopak v spoločnosti chýbajú pekári? Mlynári dodávajú stále novú múku, no tá sa nezužitkuje, postupne sa hromadí, pretože z nej nemá kto napiecť chleba. Učitelia, deti a ďalší členovia spoločnosti začnú trpieť hladom a vymierať. Preto je dôležité vedieť aj to, ktoré bakteriálne kmene v našom mikrobióme chýbajú.

Na to, aby sme zistili, ktorých baktérií máme dostatok a ktoré nám chýbajú, slúži molekulárna analýza mikrobiómu. Tá sa robí v špecializovanom laboratóriu zo vzorky stolice. Na jej základe sa dnes už dajú vyrobiť probiotiká šité na mieru, takzvané personalizované probiotiká.

Ako na probiotiká s rozumom

Ak žijeme zdravo, veľa sa hýbeme, pestro jeme, dobre spíme a chceme preventívne spestrovať náš mikrobióm na podporu imunity, stačí ak budeme striedať čo najširšiu paletu bežných probiotických prípravkov vo forme potravín alebo voľnopredajných produktov v lekárni. Mikrobióm podporíme aj tým, že v kuchyni striedame pestrý výber potravy a zdrojov vlákniny. Vyhľadávame veľa čerstvých a fermentovaných potravín a nápojov. Ak si navyše z varenia spravíme koníček a vyhýbame sa priemyselne spracovaným potravinám, máme vyhraté. 

Ak však potrebujeme kvôli nejakej intolerancii, alergii, chorobe či psychickým poruchám cielene upraviť náš mikrobióm, môžeme sa obrátiť na odborníkov, ktorí zo vzorky stolice zistia zloženie nášho mikrobiómu, porovnajú ho s našou zdravotnou anamnézou a vyrobia nám personalizované probiotiká. Konkrétne poruchy trávenia, imunity a iné choroby sa spájajú s konkrétnymi chýbajúcimi, alebo premnoženými bakteriálnymi kmeňmi. Preto treba zistiť, ktoré konkrétne baktérie nám chýbajú a ktorých máme naopak prebytok, a dopĺňať ich cielene. Ak dáme do poriadku náš mikrobióm, ovplyvníme aj fungovanie imunity a celého zdravia. Zároveň znížime prejavy intolerancií či alergií a môžeme si dopriať širšiu paletu potravín, ktoré dodajú vlákninu širšej palete prospešných baktérií.

Preto nezabudnite: Pestrý mikrobióm = zdravý mikrobióm = zdravá imunita.


Ďalšie články k téme Pestrý mikrobióm: zdravý štart do života

O autorovi
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Čítať viac od autora
O autorovi
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Čítať viac od autora