Diéta pri cukrovke: 10 zásad stravovania pre každého diabetika

20. 4. 2023 · 5 minút na prečítanie
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Diéta pri cukrovke: 10 zásad stravovania pre každého diabetika

Medicínsky výskum a prax v oblasti diabetológie sa neustále vyvíjajú. Kým kedysi museli diabetici dodržiavať prísnu diétu, dnes je ich stravovanie slobodnejšie a menej stresujúce. Pozrime sa, čo sa vlastne zmenilo, a aké zásady stravovania odporúčajú odborníci.

Ak máte cukrovku, dodržiavanie vhodnej stravy je jedným zo základných pilierov liečby a života s týmto ochorením. Je potrebné upraviť svoje stravovacie návyky a dbať na správne zloženie jedálnička. Len tak sa vyhnete zdravotným komplikáciám, hypoglykémii a zhoršeniu ochorenia. Neznamená to však, že si už nikdy nevychutnáte svoje obľúbené jedlo a musíte si všetko odopierať.  „Strava diabetika nie je žiadna diéta. Je to systém racionálneho zdravého stravovania vhodný aj pre ktoréhokoľvek zdravého človeka. Jediný rozdiel je v tom, že keď sa na tanier s jedlom pozrie zdravý človek, povie si, že je to porcia toho, čo má rád. Keď sa na tanier s jedlom pozrie diabetik, vyhodnotí v porcii počet sacharidových jednotiek,“ vysvetľuje Mária Štefáková, diétna sestra z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni (NEDÚ).

Ako vyzerala strava diabetika v minulosti?

Kedysi bolo dodržiavanie stravy diabetikov značne komplikovanejšie. V šesťdesiatych rokoch sa jedlo vážilo na gramy, diabetik sa tak v kuchyni bez váhy ani nepohol. Počítali sa gramy sacharidov, a nie sacharidové jednotky. Na deň teda nemal predpísaných 15, 18 alebo 21 sacharidových jednotiek (SJ), ale 150, 180 alebo 210 gramov sacharidov. Diabetik smel jesť veľa mäsa, lebo sa vedelo, že mäso nezvyšuje glykémiu. Mohol jesť zeleninu, musel však obmedzovať sacharidy a škroby. Knedle, omáčky, cukor, sladkosti aj banány mal zakázané. Jeho strava bola veľmi jednotvárna, preto hrozilo, že diabetikovi budú chýbať dôležité vitamíny a minerály. Neexistovali ani glukomery, ani také inzulíny, aké sú k dispozícii v dnešnej dobe. „Keď sa diabetici sťažujú, aké to majú ťažké s touto diagnózou, hovorím im na porovnanie, čo znamenalo byť diabetikom vtedy, keď som ako diétna sestra začínala. Edukácia sa robila formou zákazov a príkazov. Toto smiete a toto nesmiete jesť. Všimnite si, že teraz vám hovorím, že môžete jesť všetko, ak viete ako, koľko, kedy a pri akej glykémii,“ zdôrazňuje diétna sestra Mária Štefáková.

Ako vyzerá strava diabetika v súčasnosti?

Dnes majú diabetici tú výhodu, že vedia o svojej chorobe a vhodnom stravovaní omnoho viac. Naučili sa počítať sacharidové jednotky, ktoré im dávajú veľkú voľnosť vo výbere toho, čo chcú jesť. Môžu sa rozhodnúť, či zjedia biely rožok alebo celozrnný chlieb, lebo vedia, ako rozdielne na ne bude ich telo reagovať. Vedia tiež, čo si môžu naložiť na tanier. Už odhadom rozoznajú, či ide o primeranú porciu mäsa, príloh a šalátu. Výnimočne si môžu dopriať aj sladký dezert, ktorý má 2 – 3 SJ, musia sa však predtým uistiť, že majú dobrú glykémiu. Dnešní diabetici majú obrovskú výhodu v tom, že majú k dispozícii glukomery

V minulosti sa museli diabetici sacharidom, vrátane ovocia, prísne vyhýbať.

Ešte pred pár rokmi neboli tieto prístroje takou samozrejmosťou, akou sú teraz. Glukomer nie je len prístroj, ktorý vám dá informáciu o tom, akú máte aktuálnu glykémiu. Vďaka nemu môžete uvažovať nad tým, prečo máte práve teraz takú glykémiu, akú ste si namerali, a nabudúce si už budete vedieť v podobnej situácii poradiť.

Glukomer vám dá tú najlepšiu odpoveď na otázku o každej potravine, ktorú ste zjedli. Ak máte vysokú hladinu krvného cukru, mohli ste urobiť niektorú z týchto chýb – buď ste si aplikovali nesprávnu dávku inzulínu, alebo ste sa menej pohybovali, viac jedli a zabudli ste počítať SJ v jedle. Zamyslite sa, čo ste predtým jedli. Ak to bola ryža, nabudúce si dajte menšiu porciu. Ak sa vám zvýšila glykémia po zemiakovej kaši, nabudúce do nej pridajte viac masla, pretože tuk spomaľuje uvoľňovanie sacharidov z jedla. Pre lepšiu orientáciu vám pomôžu tabuľky z vašich vlastných nameraných glykémií. 

Top 10 zlatých zásad stravovania pre diabetika

Diétna sestra z NEDÚ v Ľubochni, Mária Štefáková, zhrnula základné pravidlá pre diabetikov, ktoré im pomôžu zorientovať sa v správnom stravovaní a výbere potravín. Nejde o žiadnu vedu a mnohé pravidlá sú všeobecnými dietologickými odporúčaniami, ktoré platia aj pre ľudí, ktorí nemajú cukrovku. Čo by ste mali dodržiavať?

  1. Konzumovať stravu s primeranou energetickou hodnotou, čím sa vyvarujete nadváhe.
  2. Stravovať sa pravidelne a jesť pomaly. Pomaly konzumovaná strava vám dáva prehľad o tom, koľko toho zjete, a po dojedení máte pocit sýtosti a nie prejedenia. Stravovací režim je potrebné prispôsobiť inzulínovému režimu.
  3. Správnym výberom kvalitných potravín s nízkym obsahom tuku a cholesterolu môžete predchádzať srdcovo-cievnym komplikáciám.
  4. Obsah základných živín (bielkovín, tukov a sacharidov) prijímať v strave v správnom pomere (bielkoviny 15 – 20 %, tuky menej ako 30 %, sacharidy viac ako 50 % z energetickej hodnoty stravy).
  5. Naučiť sa rozpoznávať sacharidové potraviny a počítať SJ v jedle.
  6. Dodržiavať pitný režim.
  7. Obmedziť konzumovanie mäsa, mäsových výrobkov a iných bielkovinových potravín, ktoré obsahujú nasýtené tuky a cholesterol.
  8. Stravu soliť len mierne, pretože soľ zadržiava vodu v tele.
  9. Jesť pravidelne zeleninu, primerané množstvo ovocia a celozrnných potravín. Obsahujú vlákninu, minerálne látky a vitamíny a zabezpečujú pocit nasýtenia.
  10. Zvýšiť energetický výdaj pohybom. Pravidelné vychádzky alebo športovanie pôsobia ako prevencia proti obezite a zlepšujú kvalitu vášho života.

Ďalšie články k téme Diéta pri cukrovke: 10 zásad stravovania pre každého diabetika

O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora
O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora