Ak máte cukrovku, dodržiavanie vhodnej stravy je jedným zo základných pilierov liečby a života s týmto ochorením. Je potrebné upraviť svoje stravovacie návyky a dbať na správne zloženie jedálnička. Len tak sa vyhnete zdravotným komplikáciám, hypoglykémii a zhoršeniu ochorenia. Neznamená to však, že si už nikdy nevychutnáte svoje obľúbené jedlo a musíte si všetko odopierať. „Strava diabetika nie je žiadna diéta. Je to systém racionálneho zdravého stravovania vhodný aj pre ktoréhokoľvek zdravého človeka. Jediný rozdiel je v tom, že keď sa na tanier s jedlom pozrie zdravý človek, povie si, že je to porcia toho, čo má rád. Keď sa na tanier s jedlom pozrie diabetik, vyhodnotí v porcii počet sacharidových jednotiek,“ vysvetľuje Mária Štefáková, diétna sestra z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni (NEDÚ).
Ako vyzerala strava diabetika v minulosti?
Kedysi bolo dodržiavanie stravy diabetikov značne komplikovanejšie. V šesťdesiatych rokoch sa jedlo vážilo na gramy, diabetik sa tak v kuchyni bez váhy ani nepohol. Počítali sa gramy sacharidov, a nie sacharidové jednotky. Na deň teda nemal predpísaných 15, 18 alebo 21 sacharidových jednotiek (SJ), ale 150, 180 alebo 210 gramov sacharidov. Diabetik smel jesť veľa mäsa, lebo sa vedelo, že mäso nezvyšuje glykémiu. Mohol jesť zeleninu, musel však obmedzovať sacharidy a škroby. Knedle, omáčky, cukor, sladkosti aj banány mal zakázané. Jeho strava bola veľmi jednotvárna, preto hrozilo, že diabetikovi budú chýbať dôležité vitamíny a minerály. Neexistovali ani glukomery, ani také inzulíny, aké sú k dispozícii v dnešnej dobe. „Keď sa diabetici sťažujú, aké to majú ťažké s touto diagnózou, hovorím im na porovnanie, čo znamenalo byť diabetikom vtedy, keď som ako diétna sestra začínala. Edukácia sa robila formou zákazov a príkazov. Toto smiete a toto nesmiete jesť. Všimnite si, že teraz vám hovorím, že môžete jesť všetko, ak viete ako, koľko, kedy a pri akej glykémii,“ zdôrazňuje diétna sestra Mária Štefáková.