Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov

21. 4. 2021 · Mária Štefáková · 3 minúty na prečítanie
  • diabetes
  • stravovanie
  • cukrovka
  • hladina glukózy
  • sladkostí a diabetes
Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov

Spôsob zavárania je taký istý ako pri ovocí, ktoré zavárame s cukrom, len cukor nahradíme sladidlom.

Zavárame ovocie

Počet tabletiek do pohára s obsahom 300 ml:
2 až 3 tabletky umelého sladidla na broskyne, čerešne, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule a slivky
3 až 4 tabletky umelého sladidla na višne, egreše, ríbezle

Postup:
Pohár uzavrieme vyvareným uzáverom a sterilizujeme od bodu varu 10 až 15 minút pri teplote 90 °C. Jahody, čerešne, višne a slivky sterilizujeme 20 až 25 minút pri teplote 80 až 90 °C. Počet tabletiek náhradného sladidla závisí od našej chute: či chceme dosiahnuť vysokú sladkosť kompótu (potom môžeme použiť aj viac sladidla), alebo chceme pripraviť príjemný, osviežujúci kompót.

Varíme džem

Počet tabletiek do pohára s obsahom 300 ml:
2 až 3 tabletky umelého sladidla na broskyne, čerešne, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule a slivky
3 až 4 tabletky umelého sladidla na višne, egreše, ríbezle

Postup:
Umyté, dobre vyzreté ovocie odstopkujeme a odkôstkujeme (podľa druhu ovocia, z ktorého chceme pripraviť džem). Ovocie odvážime a prepočítame na sacharidové jednotky SJ (napríklad ak 150 g malín zodpovedá 1 SJ, potom 750 g očistených malín zodpovedá 5 SJ). Maliny popučíme a povaríme, aby sme ovocie zbavili prebytočnej vody. Ovocnú hmotu zasypeme sladidlom (môžeme použiť sorbit – 250 g, čo zodpovedá 25 SJ) a necháme na chladnom mieste postáť asi 2 až 3 hodiny, aby sa sorbit rozpustil. Ovocnú hmotu postupne po malých častiach za stáleho miešania varíme, až sa vyparí voda a hmota začne hustnúť. Plníme ju do pripravených čistých (prípadne aj zahriatych) pohárov a uzavrieme uzáverom. Necháme vychladnúť zabalené v deke. Keď sme malinovým džemom naplnili 5 pohárov rovnakej veľkosti, potom bude v každom poháriku džem, ktorý zodpovedá 6 SJ. Rovnako postupujeme aj pri inom druhu ovocia. Pomôžeme si tabuľkou s obsahom SJ a pri dochucovaní sa spoliehame na vlastnú chuť. Nezabúdame, že menej je niekedy viac.

Autor: Mária Štefáková, diétna sestra a autorka knihy Varíme diabetikom

Dobré zo Slovenska STEVIA

1×120+40 tbl zadarmo (sladidlo na báze isomaltu a glykozidov steviolu)

Stolové sladidlo na báze isomaltu a glykozidov steviolu. Na varenie, pečenie, zaváranie, priame sladenie.
4,59
U dodávateľa, doručenie do 3 dní
 
Irbis Sweet stolové sladidlo náhradná náplň

1×220 ks, na báze aspartámu

Stolové sladidlo na báze aspartámu, náhradná náplň. Sladidlo sa hodí na sladenie teplých i studených nápojov, ovocných a zeleninových šalátov, náplní tort, krémov, jogurtov, pudingov, dezertov, hotových jedál, atď.
3,49
Na sklade v eshope
 
STEVIAR stolové sladidlo

1×200 ks, sladidlo

Prírodné sladidlo v tabletách používané ako zdravá náhrada cukru pre diabetikov, pri redukčných diétach alebo pre ľudí, ktorí uznávajú zdravý životný štýl.
4,39
Na sklade v eshope
 
Steviola Tabs

1×300 ks, sladidlo

Doplnok stravy Steviola Stévia 300 tbl. v dávkovači. Bez kalórií a umelých sladidiel! Oslaďte si život sa Steviola - Stévia. Vhodné pre všetkých, ktorí si strážia prísun cukru, diabetikov, celiatikov aj pre redukčné diéty. Chudnúť sa dá aj bez obmedzovania sladkého, vďaka vysokokvalitnému prírodnému produktu z Nemecka. Balenie s dávkovačom je ideálne aj na cesty.
6,19
Na sklade v eshope
 
Steviola sladidlo

1×350 g, sypké sladidlo

Sypké sladidlo s obsahom Erytritolu a glykozidov steviolu. Erytritol oproti iným cukrovým alkoholom ako sorbitol, maltitol, laktitol a izomalt je obzvlášť vysoko tolerovaný tráviacou sústavou. je použiteľný vo všetkých receptoch ako náhrada cukru 1:1.
9,99
Na sklade v eshope
 
Dr.Max SteviMax

1×600 tbl, sladidlo

Stéviové sladidlo je vhodné ako náhrada cukru.
9,79
Na sklade v eshope
 
Dr.Max SteviMax

1×200 tbl, sladidlo

Stéviové sladidlo je vhodné ako náhrada cukru.
5,49
Na sklade v eshope
 

Ďalšie články k téme Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov

  • Prírodné zdroje vitamínov a minerálov máme na dosah ruky

    Prírodné zdroje vitamínov a minerálov máme na dosah ruky

    · 6 minút na prečítanie
    • diabetes
    • hladina glukózy
    • stravovanie
    • vitamíny

    Pre zdravie diabetika je dôležité dopĺňať vitamíny a minerálne látky. Viete, na ktoré z nich je potrebné sa zamerať a aké sú ich prirodzené zdroje?

  • Už nikdy si nemôžem dať nič sladké?

    Už nikdy si nemôžem dať nič sladké?

    · 6 minút na prečítanie
    • diabetes
    • život diabetika
    • stravovanie
    • hladina glukózy

    Keď vám diagnostikovali diabetes, tiež vám ako prvé napadlo, že už nikdy si nebudete môcť dopriať nič sladké? Ak áno, odpovieme vám, do akej miery je tento príkaz pre diabetika aktuálny.

  • Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka?

    Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka?

    · 7 minút na prečítanie
    • diabetes
    • cukrovka
    • stres
    • chrápanie
    • stravovanie

    Už staroveký liečiteľ Hipokrates vedel, že zdravie má v rukách predovšetkým konkrétny človek, až potom jeho lekár.

Mária Štefáková