Prírodné zdroje vitamínov a minerálov máme na dosah ruky

2. 3. 2021 · Redakcia DiaClub Dr.Max · 7 minút na prečítanie
  • diabetes
  • hladina glukózy
  • stravovanie
  • vitamíny
Prírodné zdroje vitmínov a minerálov máme na dosah ruky

Minerálne látky a vitamíny sa podieľajú na metabolizme cukrov, pre diabetika je preto nevyhnutné, aby sa staral o ich vyvážený prísun. Aká je úloha najdôležitejších minerálnych látok a vitamínov a ako sa môže prejaviť ich nedostatok? Aké sú ich hlavné zdroje?

Draslík udržiava rovnováhu telesných tekutín a primeraný krvný tlak. Má vplyv na činnosť srdca. Pri jeho nedostatku sa prejavia srdcové ťažkosti, únava a ťažké dýchanie. Pri ochoreniach obličiek treba jeho príjem regulovať. Zdrojom draslíka sú banány, citrusové plody, kôstkové ovocie, sušené ovocie, orechy,     semiačka,  zemiaky a strukoviny. 

Magnézium tvorí dôležitú zložku kostí a zubov. Zúčastňuje sa na energetickom metabolizme. Zdrojom magnézia sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, orechy.

Zinok podporuje imunitný systém, chráni pred infekciami, podporuje hojenie rán a je nevyhnutný pre činnosť mnohých enzýmov. Zaisťuje správny rast organizmu a je dôležitý pre jeho obranyschopnosť. Diabetik by mal vedieť, že zinok je potrebný na vstrebávanie inzulínu. Ak pacient nemá dostatok tohto prvku v tele, inzulín sa bude uvoľňovať do jeho organizmu len v obmedzenej miere. Pri nedostatku zinku sa prejaví nechuť do jedla, oslabenie imunitného systému, zlý stav kože, nechtov a vlasov. Zdrojom zinku sú rastlinné a živočíšne bielkovinové potraviny. Ľahšie sa vstrebáva zo živočíšnych zdrojov.

Chróm je dôležitý na reguláciu hladiny krvného cukru, má nenahraditeľný vplyv aj na udržiavanie stálej hladiny cholesterolu v krvi. Jeho nedostatok môže spôsobiť zlé hospodárenie s glukózou, vyšší cholesterol v krvi a tŕpnutie končatín. Zdrojom sú celozrnné obilniny, kukurica, červené mäso, vaječný žĺtok, dary mora a syry.

Vápnikje nevyhnutný na stavbu kostí a zubov a činnosť svalov. Pri nedostatku vápnika má človek krehké kosti, hrozia mu časté zlomeniny a osteoporóza. Zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, sardinky, semiačka, listová zelenina.

Železo sa zúčastňuje na tvorbe hemoglobínu v červených krvinkách a na metabolických pochodoch. Jeho nedostatok sa prejaví únavou a anémiou. Zdrojom železa je červené mäso, listová zelenina, vaječný žĺtok, sardinky, sušené marhule.

Kyselina listová je potrebná na tvorbu červených krviniek a na správnu funkciu nervového systému. Vplýva aj na zdravý stav pokožky. Pri nedostatku kyseliny listovej sa objavuje anémia, hnačka, vypadávanie vlasov, únava a depresie, poruchy rastu kostí. Ak chýba počas tehotenstva, ohrozuje vývoj plodu. Pri liečbe anémie nestačí dodávať železo ani vitamín B12, ak organizmus nemá dostatok kyseliny listovej. Zdrojom kyseliny listovej je špenát, droždie, pečeň, čierny chlieb, listnaté zeleniny v surovom stave. Kyselina listová sa ničí pod vplyvom slnečného svetla i pri chladení v chladničke.

Vitamín A podporuje rast a vývoj buniek a kostry, posilňuje imunitný systém. Pomáha udržiavať zdravú kožu a sliznicu tráviacich a močových ciest. Pri jeho nedostatku treba počítať so zvýšeným rizikom infekcií, poškodenia zraku (šeroslepota), anémie a ťažkostí s dýchaním. Zdrojom vitamínu A je pečeň, ryby, maslo, syry, vaječný žĺtok, mrkva a zelená listová zelenina, marhule, melón.

Vitamín B1 je potrebný na získanie energie zo sacharidov a tukov. Zabraňuje tvorbe toxických látok, ktoré môžu poškodiť srdce a nervový systém. Nedostatok sa prejaví stratou chuti do jedla a opuchmi končatín, svalovou slabosťou, neschopnosťou koncentrovať sa. Zdrojom vitamínu B1 je droždie, surové ovsené vločky, otruby a pečeň, zemiaky, fazuľa.

Vitamín B2 pomáha uvoľňovať energiu z potravy, je potrebný na metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín. Jeho nedostatok sa prejavuje suchou a popraskanou kožou, zapálenými kútikmi úst, mastnými vlasmi a začervenanými páliacimi očami. Časté sú kŕče v lýtkach, trombóza a aterosklerotické zmeny. Zdrojom vitamínu B2 je droždie, sušené mlieko, vajce, tvaroh, teľacie mäso.

Zdroje vitamínu B6

Vitamín B6 je neoceniteľný pre diabetikov. Je potrebný na získavanie energie z bielkovín a glykogénu, na syntézu a vstrebávanie niektorých aminokyselín a pri tvorbe červených krviniek a vitamínu PP – niacínu (bez ktorého nemôže pracovať mozog). Posilňuje imunitný systém. Pri jeho nedostatku sa môžu dostaviť stavy depresie a málokrvnosť, v noci silné bolesti lýtok a ľahké brnenie rúk, žalúdočné problémy a zápaly kože, nespavosť a zábudlivosť. Zdrojom vitamínu B6 je droždie, pečeň, pšeničné klíčky a otruby, čierne pečivo, pohanka, menšie množstvo v zemiakoch, banánoch, vajciach, suchej fazuli, orechoch vlašských a lieskových, semenách slnečnice, kuracom mäsa a rybách.

Vitamín B12 je dôležitý na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Posilňuje organizmus, pri jeho nedostatku sa dostaví anémia, únava, mravčenie v končatinách, poruchy čuchu a nervového systému. Zlepšuje chuť k jedlu a duševnú výkonnosť. Zdrojom vitamínu B12 je mäso, ryby, mlieko, vajcia, obilniny, zemiaky, orechy, droždie, strukoviny, celozrnné výrobky, pečeň.

Vitamín C pomáha pri absorpcii železa z potravy, je potrebný na zdravý stav zubov, kostí, ďasien a kože. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, zlepšuje hojenie rán, má protialergické účinky. Pri nedostatku krvácajú ďasná a vypadávajú zuby, bolia a puchnú kĺby a svaly, rany sa pomaly hoja, hrozí únava, málokrvnosť a srdcové zlyhanie. Denná potreba zdravého človeka je 80 mg, ako prevencia prechladnutia 200 mg, pri náznakoch choroby do 1000 mg. Cukrovkári potrebujú o niečo vyššie dávky vitamínu C. Zdrojom vitamínu C je zelenina, najmä zelená paprika a zemiaky, šípky, petržlenová vňať, čierne ríbezle, chren.

Vitamín D sa zúčastňuje na tvorbe kostí a zubov, nepostrádateľný pri využiteľnosti vápnika a fosforu. Nedostatok sa prejaví svalovou slabosťou, rednutím kostí a častými zlomeninami. U detí má za následok zakrivenie chrbtice. Zdrojom vitamínu D je rybí tuk (v konzervách treščej pečene, tuniaka, sardiniek), ryby (sleď, losos, makrela), hríby, vajcia, doplnené pobytom na čerstvom vzduchu a opaľovaním v zdravej miere.  

Pre zdravie diabetika sú potrebné aj ďalšie vitamíny a minerálne látky v stopových množstvách.

1×60 tbl, chróm
Chróm combi je doplnok stravy vhodný pre diabetikov. Chróm prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi a k normálnemu metabolizmu makroživín.
1×40 g, glukózový gél
GlucoBooster je nový glukózový gél vyvinutý na korekciu hypoglykémie, t. j. nízkej hladiny cukru.
1×600 tbl, sladidlo
5.0
(1)
Stéviové sladidlo je vhodné ako náhrada cukru.
1×50 tbl, výživový doplnok
Výživový doplnok magnézium vo forme tabliet. Eliminuje vyčerpanie a úľavu. Obsahuje horčík a vitamín B6.
1×30 tbl, výživový doplnok
Výživový doplnok Magnesium B6 Gold obsahuje vysoko vstrebateľnú chelátovú formu horčíka a vitamín B6.
1×60 cps, výživový doplnok
Diaben obsahuje prírodné látky, ktoré prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi. Diaben obsahuje kombináciu 3 prírodných látok – Gurmar, kyselinu alfa-lipoovú a extrakt zo škorice.

Ďalšie články k téme Prírodné zdroje vitamínov a minerálov máme na dosah ruky

  • Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov

    Zavárame ovocie a varíme džem pre diabetikov

    · 3 minúty na prečítanie
    • diabetes
    • stravovanie
    • cukrovka
    • hladina glukózy
    • sladkostí a diabetes
    Máte problém si udržať správnu hladinu cukru v krvi, a aj tak si chcete dopriať zavárené dobroty? Poradíme vám, ako si uvariť domáci džem a zavárať bez výčitiek aj pre diabetika.
  • Už nikdy si nemôžem dať nič sladké?

    Už nikdy si nemôžem dať nič sladké?

    · 7 minút na prečítanie
    • diabetes
    • život diabetika
    • stravovanie
    • hladina glukózy
    Keď vám diagnostikovali diabetes, tiež vám ako prvé napadlo, že už nikdy si nebudete môcť dopriať nič sladké? Ak áno, odpovieme vám, do akej miery je tento príkaz pre diabetika aktuálny.
  • Stretli ste sa už s pojmom glykemický index?

    Stretli ste sa už s pojmom glykemický index?

    · 5 minút na prečítanie
    • diabetes
    • stravovanie
    • diéta
    • život diabetika
    • hladina glukózy
    Po niektorých potravinách glykémia stúpa rýchlejšie a prudšie, zatiaľ čo po iných pozvoľnejšie a pocit sýtosti pretrváva dlhšie. Čím to je?