Diabetik sa nemusí obmedzovať len na DIA-potraviny

14. 2. 2022 · 4 minúty na prečítanie

Obchodná sieť ponúka pomerne širokú škálu potravinárskych výrobkov pre diabetikov. Má význam ich vyhľadávať?

Mária Štefáková
Mária Štefáková
Diabetik sa nemusí obmedzovať len na DIA-potraviny

Lekár či diétna sestra upravia stravu diabetikovi tak, aby ju mohol čo najstabilnejšie zabudovať do stravovacích návykov. Pomenujú potraviny, ktoré sú vhodné alebo menej vhodné. Naučia ho obmedzovať nevhodné potraviny a nahrádzať ich zdravšími.

 

Viete, že predpokladom dobrej kompenzácie je primeraná hladina glykémie. Dosiahnete ju nasadenou liečbou a vhodnou stravou. Poznáte zdroje sacharidov a viete, kedy a v akom množstve ich môžete konzumovať. Zistíte, že niektoré pokrmy majú rýchly účinok na glykémiu a iné pomalší, preto sa ich snažte rozpoznať. Ak potrebujete inzulín, naučíte sa všetko o jeho pôsobení, spôsobe aplikácie aj o veľkosti dávky, akou potrebujete pokryť jedlo, ktoré budete jesť. Zoznámite sa so sacharidovými jednotkami (SJ), a s tým, ako ich počítať. SJ považujte za jednoduchú pomôcku na počítanie sacharidových potravín v jedle a zároveň za spôsob, ako sa primerane stravovať. Zapamätajte si, že 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov, teda polovici krajčeka chleba, tretine rožka, dvom lyžiciam zemiakov, ryže alebo cestovín, malému jablku alebo polovici grapefruitu. Tanier polievky má 0,5 až 1 SJ a niektorá zelenina sa do obsahu SJ započítava, ale iná nie. Zistíte, či jedno jablko môžete zameniť za jeden banán. Tabuľku so stravnými jednotkami, ktorú dostanete v každej diabetologickej ambulancii, sa naučte naspamäť.

Nájdite si taký druh pohybových aktivít, ktoré vás tešia a ktoré dokážete zladiť s vašou diagnózou. Uvedomte si, že pohyb je potrebný a patrí k zdravému spôsobu života každého človeka, zvlášť diabetika. Pohyb vám dokáže upraviť hladinu krvného cukru, ale ju aj nebezpečne zníži, ak svoje fyzické výkony nepokryjete v pravý čas primeraným jedlom.

Postupne zistíte, že hoci ste diabetik, môžete jesť všetko, no musíte poznať, ako vaša glykémia reaguje na konzumované jedlo. Robte všetko pre to, aby ste s cukrovkou vedeli žiť a dokázali čo najrýchlejšie a najdôslednejšie zvládnuť zmeny, ktoré si táto diagnóza vyžaduje. Krok za krokom obohacujte svoje vedomosti o ďalšie informácie a realizujte ich v praxi. Vďaka tomu sa vám darí žiť s cukrovkou rovnako plnohodnotný život, aký žijú zdraví ľudia.

 

Potraviny pre diabetika

Potraviny s označením DIA

Diabetik môže jesť všetko, ak to vie prepočítať na SJ. Aj klasický lekvár, jedna čajová lyžička rozriedená vodou, je 1 SJ. Dia džemu môže zjesť ako 1 SJ trochu viac, ale ak ho otvorí, treba spočítať s tým, že ho musí pomerne rýchlo celý skonzumovať, inak sa pokazí, a to aj v chladničke. Môže zjesť aj päť kociek bublinkovej čokolády, ktorá má 1 SJ ako pol grahamového rožka. Je potrebné len vedieť, že konzumovanie rafinovaného cukru a výrobkov, na prípravu ktorých bol použitý cukor, má rýchlejšiu odozvu na glykémiu, ako keby zjedol ten istý výrobok pripravený s energetickým náhradným sladidlom. Edukovaný diabetik na inzulínovej liečbe, ktorý má primeranú hmotnosť, môže konzumovať aj nediabetické produkty a zároveň si udržať glykémiu pod kontrolou.

Mnohí sa spoliehajú na výrobky s označením DIA, už len preto, že je na nich uvedený prepočet sacharidov na SJ, čo na obale podobného bežného výrobku nenájdu. Hoci je na DIA-výrobkoch nápis, že sú určené diabetikom, neznamená to, že ich môžete konzumovať v neobmedzených množstvách. Aj DIA-výrobky obsahujú cukry, ktoré ovplyvňujú výšku glykémie. A hoci je odpoveď glykémie pomalšia, tiež bude výrazná, preto treba aj konzumáciu DIA-výrobkov započítať do SJ, a to podľa obsahu sacharidov na obale. DIA-výrobky majú dôvod vyhľadávať hlavne diabetici, ktorým glykémia po jedle rýchlo stúpne a potom u nich nastanú problémy s vyššou glykémiou. Majú ich v obľube aj deti a mladí diabetici, ktorí sa ešte nenaučili potrebnej sebadisciplíne. Treba pripomínúť, že diabetik, či už 1. alebo 2. typu, ktorý má vyššiu hmotnosť, by nemal konzumovať ani DIA-keksíky, ani DIA-oblátky. 

Na etiketách niektorých výrobkov nenájdete prepočet sacharidov na SJ, len údaj o obsahu sacharidov. Môžete si vypočítať, koľko SJ má daný výrobok, napr. DIA-oblátka s arašidovou náplňou bez sacharózy. Podľa údajov z obalu obsahuje v 100 g 51,96 g sacharidov, pričom oblátka váži 35 g. Výpočet znie tak, že 51,96 g sacharidov vydelíme 10 (lebo 1 SJ = 10 g sacharidov). Dostaneme výsledok 5,2 SJ. Toto číslo 5,2 delíme 100 g a násobíme 35 g, čo vychádza 1,8 SJ. Jedno balenie DIA-oblátok teda zodpovedá necelým 2 SJ.

Ak vás v obchode zaujme potravinársky výrobok, na obale ktorého nenájdete ani údaje o ich sacharidovom obsahu, potom musíte použiť logické myslenie a otestovať výrobok na vlastnej glykémii. Odmeriate si glykémiu pred jedlom a 2,5 – 3 hodiny po jedle. Porovnanie oboch hodnôt ukáže, koľko inzulínu budete potrebovať, keď budete chcieť nabudúce toto jedlo opäť konzumovať.

Ďalšie články k téme Diabetik sa nemusí obmedzovať len na DIA-potraviny

  • Pri diagnostike cukrovky a monitorovaní efektívnosti zvolenej terapie je kľúčovým prvkom aktívne sledovanie hladiny glukózy v krvi (glykémie) samotným pacientom. Okrem toho sa v ambulancii lekára hodnotí aj koncentrácia glykovaného hemoglobínu.
  • Diabetes a jeho príznaky

    Diabetes a jeho príznaky

    · 3 minúty na prečítanie
    Ako diabetes sa označuje rôznorodá skupina ochorení. Ich spoločným znakom je zvýšená hladina glukózy v krvi nad fyziologickú normu, takzvaná hyperglykémia.
  • Chcete sa dozvedieť komplexnejšie informácie o diabete mellitus a porozprávať sa s odborníkmi z tejto oblasti? Zúčastnite sa DiaTOUR 2023 vo vašom meste.
O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora
O autorovi
Mária Štefáková
Mária Štefáková
Čítať viac od autora