V minulosti boli fytofarmaká jedinou dostupnou terapiou cukrovky. Fytoterapia je liečba s použitím rastlín, resp. pomocou prípravkov obsahujúcich aktívne zložky izolované z rastlinných zdrojov. Bylinky majú však svoje opodstatnené použitie aj dnes, dokonca možno povedať, že v súčasnosti je liečba prírodnými látkami jedným z vyhľadávaných trendov v liečbe diabetu. Téme sa venuje a radí farmaceutka z lekárne Dr. Max PharmDr. Lenka Čorbová.
Záujem o liečivé rastliny, ktoré nám ponúka príroda stále rastie a tvorí dôležitú súčasť medikamentóznej liečby pacienta, preto je dôležité prispievať k šíreniu povedomia a pozitívnych účinkov fytofarmák vo vzťahu k diabetu.
„Prírodné liečivá, ktoré napomáhajú udržaniu glykemického indexu môžeme rozdeliť na tie, ktoré nahrádzajú cukor, znižujú glykémiu, na tzv. dietetiká a iné. Pre správne využitie cukru je dôležitý aj dostatočný príjem esenciálnych chemických prvkov akým je chróm či zinok,“ otvára tému odborníčka z lekárne Dr. Max Lenka Čorbová.
Známe a hojne využívané prírodné sladidlá
Medzi rastliny nahrádzajúce cukor zaraďujeme listy stévie cukrovej a koreň sladkého drievka.
Stévia je nekalorické sladidlo, ktoré v organizme nezvyšuje glykémiu. Navyše sa zistilo, že znižuje túžbu po alkohole a tabaku, čo prináša terapeutickú výhodu pre pacientov liečených zo závislosti. „Štúdie preukázali, že účinné zložky stévie pôsobia proti baktériám, plesniam a hubovým infekciám, ktoré cukrovkárov veľmi často postihujú. Bol dokázaný aj jej priaznivý účinok na vysoký krvný tlak a našla aj svoje uplatnenie pri zástave hnačky. Pôsobí dezinfekčne v ústnej dutine a zabraňuje tvorbe zubného kazu, preto ju často nachádzame ako prísadu v zubných pastách,“vyratúva pozitíva farmaceutka.
Bylinky znižujúce hladinu cukru v organizme
„Hladinu glukózy v organizme znižujú tzv. „fytoinzulíny“ odborne nazývané glukokiníny, ktoré na rozdiel od klasického inzulínu je možné podávať perorálne, avšak ich účinok je mnohonásobne nižší,“ hovorí farmaceutka. Medzi fytofarmaká s obsahom „fytoinzulínov“ zaraďujeme púpavu lekársku,čučoriedku, fazuľu, vavrín ušľachtilý,puškvorec, imelo biele, pŕhľavu dvojdomú, šalviu lekársku, jastrabinu lekársku a stavikrv vtáčí. Väčšina týchto bylín tvorí súčasť diabetických čajov, nájsť ich môžeme aj v rôznych iných výživových doplnkoch. „Zaujímavá je napríklad čučoriedka, pričom pre farmaceutické účely sa využíva list, z ktorého sa pripravuje odvar. Ten okrem korekcie hladiny cukru v organizme sa pre svoje prirodzene sťahujúce účinky využíva pri ťažkostiach s hemoroidmi, vyrážkami, ekzémami, pri žalúdočnými a črevných zápaloch. Farbivá obsiahnuté v plode čučoriedky našli svoje uplatnenie pri terapii očných ochorení,“ popisuje PharmDr. Lenka Čorbová.