Život diabetika v práci a na dovolenke

1. 3. 2021 · 4 minúty na prečítanie

Osoby trpiace diabetom sú nútené pravidelne kontrolovať hladinu cukru v krvi a riadiť svoj zdravotný stav, či už doma, v práci alebo počas dovolenky. S akými obmedzeniami sa to spája?

Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Život diabetika v práci a na dovolenke

Diabetici si musia neustále strážiť glykémiu a svoj zdravotný stav nielen v súkromí, ale aj v práci či na dovolenke. Aké obmedzenia to prináša?

Diabetik a práca

Skúsenosti diabetikov so zamestnávateľmi nie sú vždy dobré. Vyskytli sa aj prípady, že kvôli svojej diagnóze nedostali prácu, hoci na ňu mali kvalifikačné predpoklady a hoci by ju pri dobrej kompenzácii zvládli.

Jednoznačná je odpoveď len pri práci pilotov, vojakov a hasičov, teda v štátnej službe – na týchto postoch nemôžu pôsobiť diabetici liečení inzulínom. Nevhodná je aj tá práca, pri ktorej sa pracovník ocitá v prostredí:

  • kde sú vysoké alebo naopak, nízke teploty,
  • kde je vystavený vibráciám,
  • pri prácach vo výškach,
  • kde by mohlo dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti.

Pri ďalších povolaniach hodnotí zdravotnú spôsobilosť posudkový lekár so špecializáciou pracovné lekárstvo. Avšak nie každý posudkový lekár – ak nie je zároveň diabetológom – dokáže napísať objektívny posudok pracovnej neschopnosti. Najmä prácu v nočných zmenách posudkoví lekári zvyčajne označujú ako nevhodnú pre diabetikov, hoci pri dobrej kompenzácii ochorenia by to nemusel byť problém.

Čo musí a čo nemusí povedať diabetik zamestnávateľovi o svojej diagnóze?

Zákony nepožadujú striktne, že diabetik musí oznámiť túto diagnózu v práci, rozhodnutie teda ostáva na ňom. Ak má zníženú pracovnú schopnosť, túto skutočnosť musí zamestnávateľovi oznámiť, nemusí však konkretizovať dôvod. Pred nástupom do zamestnania pracovník zvyčajne absolvuje vstupnú lekársku prehliadku. Jej výsledkom je písomné stanovisko lekára (v niektorých prípadoch rozhoduje viacčlenná posudková komisia).

Dovolenka s diabetikom

Posudok hodnotí, či dotyčný záujemca môže prácu vykonávať, alebo či ju môže vykonávať s istým obmedzením, ktoré v správe musí byť špecifikované. V posudku sa však nesmie písať diagnóza.

Problémy so zamestnaním nemajú len diabetici u nás. V zahraničí je však právne povedomie ľudí väčšie a väčšia je aj vymožiteľnosť práva. Preto sa v niektorých krajinách podarilo diabetikom zamestnať na pozíciách, ktoré ľuďom s touto diagnózou u nás nie sú dostupné. Na druhej strane, diabetik sám musí dbať na to, aby si vybral prácu, ktorá mu neprináša nadmerný stres, nebráni mu pravidelne jesť, ani včas brať lieky, prípadne pichať si inzulín.

Idem na dovolenku – na čo nezabudnúť!

Aj počas dovolenky diabetik dodržiava všetky zásady stravovania ako po iné dni pri rovnakej alebo podobnej fyzickej záťaži. Na dovolenku si dôkladne pripraví nevyhnutnú výbavu, ktorá zabezpečí jeho potreby a monitoring glykémie:

  • všetky lieky,
  • pomôcky na aplikáciu inzulínu,
  • glukomer,
  • zdravotný preukaz,
  • tabuľku s nápisom: Som diabetik,
  • bude si pravidelne kontrolovať glykémiu,
  • počas dovolenky bude diabetik konzumovať jedlá a potraviny technologicky dôkladne upravené, čím sa uchráni pred hnačkovým ochorením alebo vracaním v dôsledku pokazeného žalúdka (sú to stavy, ktoré môže sprevádzať dehydratácia),
  • diabetik sa nesmie opaľovať na pravé poludnie,
  • svoje stravovanie prispôsobí časovému pásmu, v ktorom sa nachádza, a podľa toho si aplikuje inzulín.

Glykémiu do 14 mmol/l môže znížiť fyzickou aktivitou. Tento spôsob sa však pri vyššej glykémii už neodporúča. Glykémiu nad 14 mmol/l môže upraviť len liekmi alebo úpravou dávky inzulínu. Ak si pred hlavným jedlom nameria vyššiu glykémiu, môže si pomôcť aplikáciou bežnej dávky inzulínu posunom konzumácie jedla o 20 – 30 minút. Zároveň zníži dávku jedla o 1 SJ.

Pri nižšej glykémii diabetik použije na preliečenie hypoglykémie rýchle sacharidové potraviny (džús sladený cukrom alebo kokakolu sladenú cukrom). Asi 100 ml sladkého nápoja mu glykémiu pomerne rýchlo zvýši o 2 mmol/l. Aby mu glykémia znovu rýchlo neklesla, zje aj 1 – 2 SJ z potravín s pomalším účinkom na glykémiu. V prípade, že si pred hlavným jedlom nameria nižšiu glykémiu, dávku inzulínu si aplikuje až po zjedení jedla. V hlavnom jedle skonzumuje o 1 – 2 SJ viac. 

A čo turistika?

Ak radi chodíte na túry, vždy si berte so sebou nejaké jedlo navyše. Koľko, to sa dozviete presnejšie, keď sami seba otestujete. Štyridsaťpäť minút rezkej chôdze alebo stúpania do kopca vyžaduje doplniť jednu až dve SJ  k bežnému dennému rozpisu stravy. Na túru nechoďte sami, ale s priateľmi.

Ďalšie články k téme Život diabetika v práci a na dovolenke

O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia DiaClub Dr.Max
Redakcia DiaClub Dr.Max
Čítať viac od autora