7. Zvyšovanie dávky inzulínu znamená, že liečba cukrovky nie je dobrá.
Neexistuje štandardná dávka inzulínu, ktorá by u všetkých rovnako zabezpečovala dobrú metabolickú kompenzáciu. Diabetológia rieši každého diabetika individuálne. Niektorí pacienti sú na injekčne aplikovaný inzulín viac citliví, iní zas menej. Zvyčajne sa najprv podávajú nižšie dávky, aby sa predišlo rýchlemu poklesu glykémie (hladiny cukru v krvi). Nadváha alebo obezita, tehotenstvo, akútna choroba alebo únava to všetko sú stavy, ktoré si vyžadujú vyššie dávky inzulínu niekedy 2- až 3-krát vyššie a to neznamená, že liečba cukrovky nie je dobrá.
8. Nálepka DIA znamená, že sa to môže jesť neobmedzene.
Neznamená. Cukor je nahradený umelými sladidlami a určitý počet sacharidov má aj DIA sladkosť. Vo výsledku to opäť znamená, že je potrebné aj tieto započítať do celkového množstva cukrov prijatých za deň. Jedálniček diabetikov by mal byť zostavený najmä z celozrnných výrobkov, kvalitných bielkovín, zo zeleniny a z ovocia.
9. Keď sa budeš prejedať, dostaneš cukrovku.
Zvýšená telesná hmotnosť je jedným z rizikových faktorov, ktoré môžu podporiť vznik diabetu, ale dôležitú úlohu zohrávajú aj ostatné rizikové faktory vek, rodinná anamnéza a stres. Preto môžete pokojne na ulici stretnúť štíhleho diabetika 2. typu.
10. Keď máš cukrovku, sladké je zakázané.
Asi najčastejší mýtus. Samozrejme, je možné dať si ku káve kúsok koláča, pokiaľ sa zmestí do celkového množstva prijatých cukrov a hladina glykémie je pod kontrolou. Kým diabetes 1. typu je spôsobený genetikou a doposiaľ nezistenými faktormi, 2. typ má na svedomí nezdravý životný štýl a stravovanie sa nie vždy ale spočíva len v nadmernej konzumácii sladkého.