Vianočné pečenie pri celiakii

13. 12. 2021 · 9 minút na prečítanie

Maškrtenie počas sviatkov si nemusíte odopierať ani v prípade, že vám klasická múka nerobí dobre. Choďte na to bezlepkovo!

Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Vianočné pečenie pri celiakii
Ani pri celiakii si nemusíte nechať újsť sladké vianočné zákusky

 

Maškrtenie počas sviatkov si nemusíte odopierať ani v prípade, že vám klasická múka nerobí dobre. Choďte na to bezlepkovo!

V prípade, že patríte k ľuďom, ktorí sú citliví na lepok, na klasických vianočných koláčikoch si príliš nepochutíte. Dodržiavať bezlepkovú diétu sa rozhodne oplatí aj cez sviatky – vyhnete sa tak boľavému žalúdku, migrénam či problémom s pokožkou. Našťastie dnes existujú špeciálne múky, vďaka ktorým sa lineckých koliesok ani vanilkových rožkov vzdávať nemusíte. Poradíme vám, ako na to.

Čo by ste mali o celiakii vedieť

Celiakia je trvalá neznášanlivosť gluténu (lepku). Ten sa nachádza v mnohých druhoch obilia, ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos alebo triticale. Príjem takýchto potravín môže viesť k imunitnej reakcii v čreve, čím dochádza k jeho poškodeniu a zníženiu schopnosti vstrebávať živiny, ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny či minerály. Liečba celiakie v súčasnosti pozostáva predovšetkým v dodržiavaní bezlepkovej diéty.

 

Základom liečby celiakie je dodržiavať bezlepkovú diétu

Vedeli ste, že celiakia môže mať významný vplyv na stav vašej pokožky? Zdravie tráviaceho traktu sa často odzrkadľuje na pleti a spôsobuje rôzne dermatologické ochorenia.

Pokiaľ dlhodobo bojujete s akné, mali by ste v spolupráci s lekárom zistiť, či za jeho stav nemôže zodpovedať práve lepok. Pomocou odborného vyšetrenia sa jeho vplyv potvrdí alebo vylúči.

  • Kešu maslo s kokosom, bielou čokoládou a jahodami opantá vaše chuťové poháriky! Je vyrobené z chrumkavých kešu orieškov, kokosu, lahodnej bielej čokolády a lyofilizovaných jahôd plných vitamínov a minerálov. Navyše, obsahuje vysoký podiel vlákniny, bielkovín a zdravých tukov, no nenájdete v ňom žiaden palmový olej. Zamaškrťte si bez výčitiek!
  • LIMKY DIÉTNE KEKSY KAKAOVÉ

    1×150 g, bezlepkové, plnené
    LIMKY KAKAOVÉ PLNENÉ - bezlepkové keksy, charakteristické svojou lahodnou chuťou a krehkosťou. Jemný čokoládový krém s použitím tmavej čokoládovej hmoty. Určené pre pacientov so špeciálnym diétnym režimom.
  • Bez pšeničného, škrobu,bez mlieka,bez vajec,žiadne GMO,žiadne hydrogenované tuky,žiadne konzervačné látky .Vyvážená zmes s nízkym obsahom cukrov a nasýtených tukov je ideálna pre prípravu bezlepkových koláčov a keksov v niekoľkých jednoduchých krokoch.
  • LIMKY DIÉTNE KEKSY VANILKOVÉ

    1×150 g, bezlepkové, neplnené
    LIMKY VANILKOVÉ - bezlepkové keksy svetlé, s príchuťou vanilky, určené pre pacientov so špeciálnym diétnym režimom.
  • LIMKY DIÉTNE KEKSY VANILKOVÉ

    1×150 g, bezlepkové, plnené
    LIMKY VANILKOVÉ PLNENÉ - bezlepkové keksy, charakteristické svojou lahodnou chuťou a krehkosťou. Jemný čokoládový krém s použitím tmavej nemliečnej čokoládovej hmoty. Určené pacientov so špeciálnym diétnym režimom.
  • LIMKY DIÉTNE KEKSY KAKAOVÉ

    1×150 g, bezlepkové, neplnené
    Bezlepkové keksy, charakteristické svojou lahodnou chuťou a krehkosťou, určené pre pacientov so špeciálnym diétnym režimom.
  • Zamatový jemný kešu krém výnimočných kvalít a mnohých chuťových tónov.

    Medzi závažné formy celiakie, ktoré sa prejavujú ako zápalové kožné ochorenie, patrí Dermatitis Herpetiformis Duhring (dh). Podľa portálu celiakia.sk sa spája so silno svrbiacimi, mokvajúcimi vyrážkami na pokožke, ktoré sú väčšinou začervenané. 90 % pacientov ich má na lakťoch a predlaktí. Bezlepková strava podľa lekárov znižuje riziko poškodenia zdravia i vašej pokožky.

    Bezlepkové vianočné pečenie

    Pokiaľ patríte medzi celiatikov, očakávate bezlepkových stravníkov, prípadne lepok netoleruje vaše dieťa alebo manžel, vyskúšajte recepty na pečenie s použitím špeciálnych „glutenfree“ múk.

    Na bezlepkové pečenie si treba chvíľu zvykať. Práca s múkou, ktorá „nelepí“, má svoje špecifiká. Preto si doprajte dostatočnú časovú rezervu pred sviatkami a rátajte s nepodarkami. Je dobré si uvedomiť, že rôzne múky sa hodia na prípravu iného typu pokrmu. Ak máte doma vhodne namiešanú zmes, už máte napoly vyhraté.

    V kuchyni môžete využiť aj jednozložkové múky, ktoré neobsahujú obilniny, ako sú:

    • Kukuričná múka je určená na prípravu placiek, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Rovnako je možné použiť ju na vysypávanie plechov pred pečením.
    • Ryžová múka je ideálna na prípravu cestovín a rezancov, pečení buchiet, koláčov a sušienok.
    • Zemiaková múka skvele zahustí omáčky i polievky a pomôže pri príprave lineckého cesta. Môžete ju primiešať do zmesí s inými bezlepkovými múkami, dodá vášmu cestu potrebnú krehkosť. 
    Pečenie si uľahčite výberom správneho typu múky

    Dobrou správou je, že v súčasnosti sú k dispozícii špeciálne zmesi rôznych typov bezlepkových múk prispôsobené rôznym typom cesta a pečenia. Na trhu nájdete:

    • BIO Mandľové maslo je pochúťka, ktorá si vás získa svojou jemnou a podmanivou chuťou 100 % pražených mandlí z organického poľnohospodárstva. Vďaka tomu je toto maslo kompletne prírodným produktom, plným bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Navyše neobsahuje žiadne prídavné umelé látky ani soľ a má iba minimum cukru.
    • Gymbeam bio kokosový sirup

      1×250 ml, kokosový sirup
      BIO Kokosový sirup je skvelou alternatívou ku klasickému cukru, ktorá si vás získa svojou lahodnou sladkou chuťou. Sirup neobsahuje žiadne nadbytočné prídavné látky, čo poteší milovníkov čistého zloženia. V kuchyni s ním môžete osladiť napríklad dezerty, perfektne však ozvláštni aj slané pokrmy, ktorým tak dodá nový chuťový rozmer.
    • Kešu maslo s čokoládou a banánom opantá vaše chuťové poháriky! Je vyrobené z chrumkavých kešu orieškov, lahodnej tmavej čokolády a lyofilizovaných banánov plných vitamínov a minerálov. Navyše, obsahuje vysoký podiel vlákniny, bielkovín a zdravých tukov, no nenájdete v ňom žiaden palmový olej. Zamaškrťte si bez výčitiek!
    • Kešu maslo s kokosom, bielou čokoládou a čučoriedkami opantá vaše chuťové poháriky! Je vyrobené z chrumkavých kešu orieškov, kokosu, lahodnej bielej čokolády a lyofilizovaných čučoriedok plných vitamínov a minerálov. Navyše, obsahuje vysoký podiel vlákniny, bielkovín a zdravých tukov, no nenájdete v ňom žiaden palmový olej. Zamaškrťte si bez výčitiek!
    • Kokosový cukor z kokosových kvetov

      1×1000 g, kokosový cukor
      Má nižší index cukru ako obyčajný cukor, aj ako v sirupe agávy aj medu.
    • BIO Kokosový olej extra panenský

      1×500 ml, vysoký obsah nasýtených, nenasýtených mastných kyselín
      Kokosový olej obsahuje veľmi vysoké percento kyseliny laurovej, ktorá je účinná zbraň v zabíjaní baktérií a vírusov.

      Celiatici, pozor na laktózu

      Pacienti v akútnej fáze celiakie často pociťujú problém aj po konzumácii mliečnych výrobkov. Laktózová intolerancia sa skutočne môže objaviť kvôli poškodeniu sliznice tenkého čreva, v dôsledku ktorého dochádza k deficitu laktázy, zodpovednej za rozklad mliečneho cukru (laktózy).

      Medzi najčastejšie symptómy patrí bolesť brucha, hnačky, nadúvanie a plynatosť. Liečba spočíva vo vylúčení jedál s vysokým obsahom laktózy z jedálnička. Mlieko môžete nahradiť sójovým, ovseným, mandľovým či kokosovým nápojom, prípadne vyskúšať bezlaktózové výrobky.

      Vhodnou alternatívou môže byť tiež kozie a ovčie mlieko. Alternatívou môže byť používanie kyslomliečnych produktov ako je kefír, ktoré môže toleranciu laktózy dokonca zlepšiť. Pred konzumáciou spomínaných potravín sa vždy poraďte so svojím lekárom.

      Užívajte si Vianoce bez stresu

      Na prípravu vianočného pečiva môžete použiť rastlinné alternatívy tukov. Veľmi obľúbený je olivový a kokosový olej, ktorý sa vyznačuje príjemne sladkastou chuťou. Nezabúdajte ani na tradičné ghee maslo, ktoré mliečny cukor prirodzene neobsahuje.

      • Pri olivovom oleji sa držte pomeru približne o štvrtinu menšom, ako by ste použili v prípade klasického masla.
      • Ghee maslo ho nahradí v pomere 1:1 a dobre sa s ním pracuje pri vysokých teplotách.
      • Kokosový olej tiež zastúpi maslo v receptoch, a to v pomere 1:1. Vyskúšať môžete aj kokosový nápoj.
      • Šľahačka sa dá v receptoch nahradiť kokosovým tukom.

      • Špeciálne navrhnutý pre ludí trpiacich intoleranciou lepku.
      • PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo

        1×1000 g, bezlepková zmes
        PROMIX®-PK – bezlepková zmes na prípravu jemného pečiva, halušiek, knedlí a bežné kulinárske použitie v domácnosti – prípravu zásmažky a zahusťovanie pokrmov. Možno tiež použiť na prípravu chleba a pečiva.
      • topnatur ZMES NA PEČENIE LOW CARB

        1×250 g, bezgluténová, s obsahom vlákniny
        Univerzální instantní směs na pečení s xylitolem. Bezlepková směs splňující podmínky LOW CARB stravování.
      • Bez pšeničného, škrobu,bez mlieka,bez vajec,žiadne GMO,žiadne hydrogenované tuky,žiadne konzervačné látky .Vyvážená zmes s nízkym obsahom cukrov a nasýtených tukov je ideálna pre prípravu bezlepkových koláčov a keksov v niekoľkých jednoduchých krokoch.
      • Viacúčelová múka Nutrifree , ktorá sa ľahko spracováva, je dokonalým spojencom, ktorý si môžete uchovať vo svojej špajzi na mnohé účely od pudingov po bešamel, od smaženia v cestíčku, zemiakových noky a mnoho ďalších prípravkov.
      • topnatur KOKOSOVÝ NÁPOJ

        1×350 g, sušený nápoj
        5.0
        (1)
        Kokosový nápoj sa vyznačuje jemnou a lahodnou chuťou. Neobsahuje laktózu, lepok ani kazeín. Vhodný na pitie, zalievanie cereálnych raňajok, prípravu rôznych jedál a koktejlov.
      • PROMIX-PK špeciál, zmes na bezlepkové jemné pečivo bez mlieka, laktózy a sóje 1000 g PROMIX®-PK – bezlepková zmes na prípravu jemného pečiva, halušiek, knedlí a bežné kulinárske použitie v domácnosti – prípravu zásmažky a zahusťovanie pokrmov. Možno tiež použiť na prípravu chleba a pečiva. Určená pre pacientov so špeciálnym diétnym režimom.

        Ďalšie články k téme Vianočné pečenie pri celiakii

        O autorovi
        Redakcia BeautyClub Dr.Max
        Redakcia BeautyClub Dr.Max
        Čítať viac od autora
        O autorovi
        Redakcia BeautyClub Dr.Max
        Redakcia BeautyClub Dr.Max
        Čítať viac od autora