-
Nutrifree Mix per pane Integrale celozrnna muka
1×1000g, celozrnná múkaŠpeciálne navrhnutý pre ludí trpiacich intoleranciou lepku.4,99 €Na sklade v eshope -
PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo
1×1000 g, bezlepková zmesPROMIX®-PK – bezlepková zmes na prípravu jemného pečiva, halušiek, knedlí a bežné kulinárske použitie v domácnosti – prípravu zásmažky a zahusťovanie pokrmov. Možno tiež použiť na prípravu chleba a pečiva.6,99 €Na sklade v eshope -
topnatur ZMES NA PEČENIE LOW CARB
1×250 g, bezgluténová, s obsahom vlákninyUniverzální instantní směs na pečení s xylitolem. Bezlepková směs splňující podmínky LOW CARB stravování.5,29 €Na sklade v eshope - Bez pšeničného, škrobu,bez mlieka,bez vajec,žiadne GMO,žiadne hydrogenované tuky,žiadne konzervačné látky .Vyvážená zmes s nízkym obsahom cukrov a nasýtených tukov je ideálna pre prípravu bezlepkových koláčov a keksov v niekoľkých jednoduchých krokoch.9,49 €Na sklade v eshope
- Viacúčelová múka Nutrifree , ktorá sa ľahko spracováva, je dokonalým spojencom, ktorý si môžete uchovať vo svojej špajzi na mnohé účely od pudingov po bešamel, od smaženia v cestíčku, zemiakových noky a mnoho ďalších prípravkov.4,49 €Na sklade v eshope
-
topnatur KOKOSOVÝ NÁPOJ
1×350 g, sušený nápoj5.0(1)Kokosový nápoj sa vyznačuje jemnou a lahodnou chuťou. Neobsahuje laktózu, lepok ani kazeín. Vhodný na pitie, zalievanie cereálnych raňajok, prípravu rôznych jedál a koktejlov.3,19 €Na sklade v eshope -
PROMIX-PK špeciál, zmes na bezlepkové jemné pečivo
1×1000 g, bezlepková zmesPROMIX-PK špeciál, zmes na bezlepkové jemné pečivo bez mlieka, laktózy a sóje 1000 g PROMIX®-PK – bezlepková zmes na prípravu jemného pečiva, halušiek, knedlí a bežné kulinárske použitie v domácnosti – prípravu zásmažky a zahusťovanie pokrmov. Možno tiež použiť na prípravu chleba a pečiva. Určená pre pacientov so špeciálnym diétnym režimom.3,49 €Dočasne nedostupné
Vianočné pečenie pri celiakii
13. 12. 2021
· 9 minút na prečítanie
Maškrtenie počas sviatkov si nemusíte odopierať ani v prípade, že vám klasická múka nerobí dobre. Choďte na to bezlepkovo!



Maškrtenie počas sviatkov si nemusíte odopierať ani v prípade, že vám klasická múka nerobí dobre. Choďte na to bezlepkovo!
V prípade, že patríte k ľuďom, ktorí sú citliví na lepok, na klasických vianočných koláčikoch si príliš nepochutíte. Dodržiavať bezlepkovú diétu sa rozhodne oplatí aj cez sviatky – vyhnete sa tak boľavému žalúdku, migrénam či problémom s pokožkou. Našťastie dnes existujú špeciálne múky, vďaka ktorým sa lineckých koliesok ani vanilkových rožkov vzdávať nemusíte. Poradíme vám, ako na to.
Čo by ste mali o celiakii vedieť
Celiakia je trvalá neznášanlivosť gluténu (lepku). Ten sa nachádza v mnohých druhoch obilia, ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos alebo triticale. Príjem takýchto potravín môže viesť k imunitnej reakcii v čreve, čím dochádza k jeho poškodeniu a zníženiu schopnosti vstrebávať živiny, ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny či minerály. Liečba celiakie v súčasnosti pozostáva predovšetkým v dodržiavaní bezlepkovej diéty.

Vedeli ste, že celiakia môže mať významný vplyv na stav vašej pokožky? Zdravie tráviaceho traktu sa často odzrkadľuje na pleti a spôsobuje rôzne dermatologické ochorenia.
Pokiaľ dlhodobo bojujete s akné, mali by ste v spolupráci s lekárom zistiť, či za jeho stav nemôže zodpovedať práve lepok. Pomocou odborného vyšetrenia sa jeho vplyv potvrdí alebo vylúči.
Medzi závažné formy celiakie, ktoré sa prejavujú ako zápalové kožné ochorenie, patrí Dermatitis Herpetiformis Duhring (dh). Podľa portálu celiakia.sk sa spája so silno svrbiacimi, mokvajúcimi vyrážkami na pokožke, ktoré sú väčšinou začervenané. 90 % pacientov ich má na lakťoch a predlaktí. Bezlepková strava podľa lekárov znižuje riziko poškodenia zdravia i vašej pokožky.
Bezlepkové vianočné pečenie
Pokiaľ patríte medzi celiatikov, očakávate bezlepkových stravníkov, prípadne lepok netoleruje vaše dieťa alebo manžel, vyskúšajte recepty na pečenie s použitím špeciálnych „glutenfree“ múk.
Na bezlepkové pečenie si treba chvíľu zvykať. Práca s múkou, ktorá „nelepí“, má svoje špecifiká. Preto si doprajte dostatočnú časovú rezervu pred sviatkami a rátajte s nepodarkami. Je dobré si uvedomiť, že rôzne múky sa hodia na prípravu iného typu pokrmu. Ak máte doma vhodne namiešanú zmes, už máte napoly vyhraté.
V kuchyni môžete využiť aj jednozložkové múky, ktoré neobsahujú obilniny, ako sú:
- Kukuričná múka je určená na prípravu placiek, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Rovnako je možné použiť ju na vysypávanie plechov pred pečením.
- Ryžová múka je ideálna na prípravu cestovín a rezancov, pečení buchiet, koláčov a sušienok.
- Zemiaková múka skvele zahustí omáčky i polievky a pomôže pri príprave lineckého cesta. Môžete ju primiešať do zmesí s inými bezlepkovými múkami, dodá vášmu cestu potrebnú krehkosť.

Dobrou správou je, že v súčasnosti sú k dispozícii špeciálne zmesi rôznych typov bezlepkových múk prispôsobené rôznym typom cesta a pečenia. Na trhu nájdete:
- Zmesi na prípravu chleba;
- Špeciálnu múku na prípravu zákuskov;
- Múku prispôsobenú na prípravu kysnutého cesta;
- Múky vo verzii low carb;
- Aj univerzálne múky na všestranné použitie.
Celiatici, pozor na laktózu
Pacienti v akútnej fáze celiakie často pociťujú problém aj po konzumácii mliečnych výrobkov. Laktózová intolerancia sa skutočne môže objaviť kvôli poškodeniu sliznice tenkého čreva, v dôsledku ktorého dochádza k deficitu laktázy, zodpovednej za rozklad mliečneho cukru (laktózy).
Medzi najčastejšie symptómy patrí bolesť brucha, hnačky, nadúvanie a plynatosť. Liečba spočíva vo vylúčení jedál s vysokým obsahom laktózy z jedálnička. Mlieko môžete nahradiť sójovým, ovseným, mandľovým či kokosovým nápojom, prípadne vyskúšať bezlaktózové výrobky.
Vhodnou alternatívou môže byť tiež kozie a ovčie mlieko. Alternatívou môže byť používanie kyslomliečnych produktov ako je kefír, ktoré môže toleranciu laktózy dokonca zlepšiť. Pred konzumáciou spomínaných potravín sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Na prípravu vianočného pečiva môžete použiť rastlinné alternatívy tukov. Veľmi obľúbený je olivový a kokosový olej, ktorý sa vyznačuje príjemne sladkastou chuťou. Nezabúdajte ani na tradičné ghee maslo, ktoré mliečny cukor prirodzene neobsahuje.
- Pri olivovom oleji sa držte pomeru približne o štvrtinu menšom, ako by ste použili v prípade klasického masla.
- Ghee maslo ho nahradí v pomere 1:1 a dobre sa s ním pracuje pri vysokých teplotách.
- Kokosový olej tiež zastúpi maslo v receptoch, a to v pomere 1:1. Vyskúšať môžete aj kokosový nápoj.
- Šľahačka sa dá v receptoch nahradiť kokosovým tukom.
Ďalšie články k téme Vianočné pečenie pri celiakii
Tri dôvody, prečo Mikuláš rozhodne nie je "EKO"
· 6 minút na prečítanieKde sú tie časy, keď na Mikuláša stačili deťom oriešky, jablká a kúsok čokolády? Dnes sa mikulášska nádielka nezmestí ani do dvoch čižiem. Skúste to tento rok inak!Na tieto nástrahy si dajte počas Vianoc pozor
· 5 minút na prečítanieTýždne pred Štedrým dňom robíte všetko preto, aby boli sviatky dokonalé. No a potom stačí chvíľa a zradí vás to najdôležitejšie, čo máte – vaše zdravie!Kozmetika pod stromček? Áno, ak dodržíte tieto pravidlá
· 5 minút na prečítanieKozmetický vianočný balíček môže znamenať príjemné prekvapenie, no aj hotovú katastrofu – s našimi radami si budete istí, že ste tento rok vybrali naozaj dobre.