Vianočné pečenie pri celiakii

13. 12. 2021 · 4 minúty na prečítanie

Nemusíte sa vzdať potešenia z maškrtenia počas sviatočných období, aj keď máte problémy s tradičnou múkou. Skúste to s bezlepkovými alternatívami!

Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Vianočné pečenie pri celiakii

Maškrtenie počas sviatkov si nemusíte odopierať ani v prípade, že vám klasická múka nerobí dobre. Choďte na to bezlepkovo!

V prípade, že patríte k ľuďom, ktorí sú citliví na lepok, na klasických vianočných koláčikoch si príliš nepochutíte. Dodržiavať bezlepkovú diétu sa rozhodne oplatí aj cez sviatky – vyhnete sa tak boľavému žalúdku, migrénam či problémom s pokožkou. Našťastie dnes existujú špeciálne múky, vďaka ktorým sa lineckých koliesok ani vanilkových rožkov vzdávať nemusíte. Poradíme vám, ako na to.

Čo by ste mali o celiakii vedieť

Celiakia je trvalá neznášanlivosť gluténu (lepku). Ten sa nachádza v mnohých druhoch obilia, ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos alebo triticale. Príjem takýchto potravín môže viesť k imunitnej reakcii v čreve, čím dochádza k jeho poškodeniu a zníženiu schopnosti vstrebávať živiny, ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny či minerály. Liečba celiakie v súčasnosti pozostáva predovšetkým v dodržiavaní bezlepkovej diéty.

 

Základom liečby celiakie je dodržiavať bezlepkovú diétu

Vedeli ste, že celiakia môže mať významný vplyv na stav vašej pokožky? Zdravie tráviaceho traktu sa často odzrkadľuje na pleti a spôsobuje rôzne dermatologické ochorenia.

Pokiaľ dlhodobo bojujete s akné, mali by ste v spolupráci s lekárom zistiť, či za jeho stav nemôže zodpovedať práve lepok. Pomocou odborného vyšetrenia sa jeho vplyv potvrdí alebo vylúči.

Medzi závažné formy celiakie, ktoré sa prejavujú ako zápalové kožné ochorenie, patrí Dermatitis Herpetiformis Duhring (dh). Podľa portálu celiakia.sk sa spája so silno svrbiacimi, mokvajúcimi vyrážkami na pokožke, ktoré sú väčšinou začervenané. 90 % pacientov ich má na lakťoch a predlaktí. Bezlepková strava podľa lekárov znižuje riziko poškodenia zdravia i vašej pokožky.

Bezlepkové vianočné pečenie

Pokiaľ patríte medzi celiatikov, očakávate bezlepkových stravníkov, prípadne lepok netoleruje vaše dieťa alebo manžel, vyskúšajte recepty na pečenie s použitím špeciálnych „glutenfree“ múk.

Na bezlepkové pečenie si treba chvíľu zvykať. Práca s múkou, ktorá „nelepí“, má svoje špecifiká. Preto si doprajte dostatočnú časovú rezervu pred sviatkami a rátajte s nepodarkami. Je dobré si uvedomiť, že rôzne múky sa hodia na prípravu iného typu pokrmu. Ak máte doma vhodne namiešanú zmes, už máte napoly vyhraté.

V kuchyni môžete využiť aj jednozložkové múky, ktoré neobsahujú obilniny, ako sú:

  • Kukuričná múka je určená na prípravu placiek, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Rovnako je možné použiť ju na vysypávanie plechov pred pečením.
  • Ryžová múka je ideálna na prípravu cestovín a rezancov, pečení buchiet, koláčov a sušienok.
  • Zemiaková múka skvele zahustí omáčky i polievky a pomôže pri príprave lineckého cesta. Môžete ju primiešať do zmesí s inými bezlepkovými múkami, dodá vášmu cestu potrebnú krehkosť. 
Pečenie si uľahčite výberom správneho typu múky

Dobrou správou je, že v súčasnosti sú k dispozícii špeciálne zmesi rôznych typov bezlepkových múk prispôsobené rôznym typom cesta a pečenia. Na trhu nájdete:

Celiatici, pozor na laktózu

Pacienti v akútnej fáze celiakie často pociťujú problém aj po konzumácii mliečnych výrobkov. Laktózová intolerancia sa skutočne môže objaviť kvôli poškodeniu sliznice tenkého čreva, v dôsledku ktorého dochádza k deficitu laktázy, zodpovednej za rozklad mliečneho cukru (laktózy).

Medzi najčastejšie symptómy patrí bolesť brucha, hnačky, nadúvanie a plynatosť. Liečba spočíva vo vylúčení jedál s vysokým obsahom laktózy z jedálnička. Mlieko môžete nahradiť sójovým, ovseným, mandľovým či kokosovým nápojom, prípadne vyskúšať bezlaktózové výrobky.

Vhodnou alternatívou môže byť tiež kozie a ovčie mlieko. Alternatívou môže byť používanie kyslomliečnych produktov ako je kefír, ktoré môže toleranciu laktózy dokonca zlepšiť. Pred konzumáciou spomínaných potravín sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Užívajte si Vianoce bez stresu

Na prípravu vianočného pečiva môžete použiť rastlinné alternatívy tukov. Veľmi obľúbený je olivový a kokosový olej, ktorý sa vyznačuje príjemne sladkastou chuťou. Nezabúdajte ani na tradičné ghee maslo, ktoré mliečny cukor prirodzene neobsahuje.

  • Pri olivovom oleji sa držte pomeru približne o štvrtinu menšom, ako by ste použili v prípade klasického masla.
  • Ghee maslo ho nahradí v pomere 1:1 a dobre sa s ním pracuje pri vysokých teplotách.
  • Kokosový olej tiež zastúpi maslo v receptoch, a to v pomere 1:1. Vyskúšať môžete aj kokosový nápoj.
  • Šľahačka sa dá v receptoch nahradiť kokosovým tukom.

Ďalšie články k téme Vianočné pečenie pri celiakii

  • Tri dôvody, prečo Mikuláš rozhodne nie je "EKO"

    Tri dôvody, prečo Mikuláš rozhodne nie je "EKO"

    · 4 minúty na prečítanie
    Kde sú tie časy, keď na Mikuláša stačili deťom oriešky, jablká a kúsok čokolády? Dnes sa mikulášska nádielka nezmestí ani do dvoch čižiem. Skúste to tento rok inak!
  • Ako sa nezblázniť z Vianoc

    Ako sa nezblázniť z Vianoc

    · 2 minúty na prečítanie
    Akosi sme si zvykli na to, že s Vianocami ruka v ruke prichádza aj stres. Veď toho treba toľko stihnúť. Alebo žeby nie? Presvedčte sa, že Vianoce sa dajú prežiť v pokoji.
  • Zmenila sa vaša chuť na ľahké jedlá a šaláty na túžbu po niečom výživnejšom? Ovocia a zeleniny sa vzdávať nemusíte – stačí si vybrať to najlepšie.
O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Redakcia BeautyClub Dr.Max
Čítať viac od autora