Rada z lekárne: Kolagén alebo všetko o bielkovine mladosti

13. 7. 2020 · 8 minút na prečítanie

Proces starnutia nevieme zastaviť, no existujú spôsoby, ako ho spomaliť. Ako sa však vyznať v množstve dostupných možností a čo sa deje s kolagénom po jeho užití, objasňuje farmaceutka z lekárne Dr. Max PharmDr. Jana Dubajová

PharmDr. Jana Dubajová
PharmDr. Jana Dubajová
Rada z lekárne: Kolagén alebo všetko o bielkovine mladosti

Starnutie sa nedá zastaviť, ale čo ho spomaliť? Ako sa zorientovať v množstve ponúk a čo sa deje s kolagénom po jeho užití vysvetľuje farmaceutka z lekárne Dr. Max PharmDr. Jana Dubajová.

Kolagén je najviac zastúpená, vo vode nerozpustná, bielkovina nášho tela  - predstavuje viac ako 30 % všetkých bielkovín. Vo forme vlákien je zložkou medzibunkovej hmoty. Tvorí významnú časť šliach (80 %), pokožky (70 – 80 %), sušiny kĺbových chrupaviek (60 %), ale i kostí a svalovej hmoty.

Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo znamená „lepidlo“ a z francúzskeho slova „géne“, čo znamená „niečo, čo produkuje“, inými slovami je to „proteín produkujúci lepidlo“. Kolagén sa podieľa na tom, aby spojivové tkanivá svalov či kostí zostávali stále dostatočne pevné. Vďaka tomu sú schopné nepretržite plniť svoju funkciu a rovnako ľahšie zvládať záťaž, ktorá je na ne každý deň kladená. Vďaka svojim účinkom sa oprávnene nazýva aj bielkovinou mladosti.

Za čo vďačíme kolagénu

  • zmierňuje bolesti kĺbov, kostí a chrbtice,
  • urýchľuje hojenie po zlomeninách alebo chirurgických výkonoch,
  • spomaľuje rednutie kostí pri osteoporóze, pomáha pri parodontitíde,
  • zlepšuje hojenie pokožky po popáleninách, vyhladzuje čerstvé jazvy, zmäkčuje okraje starých jaziev, účinný je aj pri rozšírených cievkach, spomaľuje starnutie pokožky tým, že jej dodáva elasticitu,
  • vďaka obsahu aminokyseliny glycín podporuje mozgové činnosti a zdravý rast svalov,
  • prispieva k hojeniu výstelky žalúdočnej a črevnej sliznice.

Poznáme 27 druhov kolagénov

Spoločným znakom všetkých typov kolagénov je štruktúra v tvare trojzávitnice a vysoký obsah aminokyselín glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Najhojnejšie zastúpenie majú tieto tri typy:

Kolagén I: predstavuje 90 % kolagénu v tele, nachádza sa takmer vo všetkých tkanivách, v šľachách, pokožke, kostiach, chrupavkách, spojivových tkanivách a zuboch. Vlákna typu I sú neuveriteľne silné. Dokážu odolávať veľkému tlaku bez toho, aby došlo k ich porušeniu a dalo by sa povedať, že môžu byť dokonca silnejšie ako oceľ.

Kolagén II: nachádza sa najmä v chrupavkách. Vytvára husté priestorovej siete z veľmi tenkých vlákien, pretože chrupavka je namáhaná predovšetkým tlakom vo všetkých smeroch. Drží chrupavku pohromade a zaisťuje jej pevnosť a odolnosť.

Kolagén III: tento typ sa vyskytuje spolu s kolagénom typu I a tiež vo svaloch, orgánoch, tepnách a v špeciálnom type spojivového tkaniva nazývaného retikulárne vlákno, ktoré tvorí pečeň, tukové tkanivo, kostnú dreň, slezinu a ďalšie orgány.

Starnutie sa nedá zastaviť, ale čo ho spomaliť?

Od 25. roku života ľudské telo postupne stráca schopnosť kolagén tvoriť. Prvým výrazným medzníkom, keď sa nedostatok kolagénu začína prejavovať už aj na pohľad, je 35. rok životaa po 40. roku ho už netvorí takmer vôbec. Postupný úbytok kolagénu vedie k zhoršeniu stavu kostí, a prejavuje sa okrem iného oslabením svalstva, zníženou pružnosťou šliach a svalov, znížením trenia vo vnútri kĺbov až rôznymi degeneráciami.

Jeho nedostatok prezradí aj naša tvár:

  • ochabnutá a suchá pokožka,
  • vrásky,
  • strata lesku vlasov
  • či štiepenie nechtov,
  • objavujú sa pigmentové škvrny.
  •  
  • Práve toto obdobie je nesmierne dôležité „dať kolagénu zelenú“. Neexistuje totiž spôsob, ako zabrániť jeho úbytku. Ak však prijmeme preventívne opatrenia, je možné hladiny kolagénu ochrániť a udržať kožu, kosti, svaly a kĺby dlhšie zdravé.

 

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia vyhľadajú odbornú radu a pomoc, je postupne sa rozvíjajúca osteoatróza, ktorá spôsobuje bolesť najmä bedrového a kolenného kĺbu a chrbtice. Postihnutý môže byť ale ktorýkoľvek kĺb v tele. Spočiatku je bolesť občasná a tupá, postupne sa zhoršuje, najmä po námahe, podobne aj kĺbová pohyblivosť a pružnosť. Typická je stuhnutosť počas niekoľkých hodín. Dochádza ku deformácii kĺbu, v niektorých prípadoch až ku jeho rozpadu.

 

 

Bolesti často reagujú na zmeny počasia. Na vzniku tohto ochorenia sa podieľajú viaceré faktory, ako sú vek, nadváha, obezita, genetická predispozícia, zranenia, dlhoročné preťažovanie kĺbov.

Kolagén je vhodný aj keď cvičíme doma alebo v posilňovni, venujeme sa jóge, bicyklovaniu alebo radi odfiltrujeme stres pri behaní. Športovci majú svojou aktivitou viac zaťažené kĺby a svaly, podobne ako ťažko pracujúci ľudia. Zrýchlený rast u detí znamená tiež väčšiu potrebu kolagénu. A čo tí, ktorí športu neholdujú a skôr trávia čas na pohovke? Zlá správa... Degeneratívne artrotické zmeny na kĺboch a chrupavkách sa ohlásia skôr, či neskôr aj u Vás. Pre svoje blahodárne účinky a nezastupiteľnú úlohu v organizme je teda určený všetkým – športovcom, tehotným ženám, deťom, dôchodcom, ťažko pracujúcim ľuďom, ženám v menopauze.

Predpokladom správnej tvorby kolagénu sú vitamín C, zinok

Vitamín C prispieva k prirodzenej tvorbe kolagénu. Ak nie je v organizme dostatok vitamínu C, nemá ani užívanie kolagénu zmysel. Človek si nevytvára zásoby tohto vitamínu, je nutné dopĺňať ho vo forme vhodnej stravy, prípadne výživovými doplnkami.

Zinok patrí medzi stopové prvky a v organizme tvorí súčasť viac ako 200 enzýmov. Zúčastňuje sa na metabolizme cukrov, bielkovín, podieľa sa na syntéze DNA a RNA, podporuje rast kostí, dobré fungovanie zraku a mozgu. Priamo ovplyvňuje tvorbu kolagénových vlákien, podporuje hojenie rán, vredov a urýchľuje epitelizáciu – konečnú fázu hojenia.

Naopak, fajčenie, slnečné žiarenie, konzumácia veľkého množstva cukru a autoimunitné ochorenia ničia kolagén a urýchľujú jeho rozpad. Kolagén vieme telu doplniť vo forme vyváženej stravy alebo výživových doplnkov.

 

Príroda nás stvorila tak, aby sme využívali jej prirodzené zdroje. Preto aj kolagén najprv zabezpečujeme z pravidelného príjmu poctivých hovädzích, bravčových, či kuracích vývarov z kostí alebo chuťoviek ako huspenina, tlačenka či kvalitné jahňacie, divinové alebo hovädzie mäso s kosťou, vajcia, brokolica, huby. Kolagén môže byť aj z rýb, ale tie už je u nás ťažšie a drahšie dostať v požadovanej kvalite aj s kožou.

 

 

Potraviny, ktoré stimulujú zvýšenú tvorbu kolagénu, sú napr. sójové produkty, červené ovocie a zelenina - paradajky, jablká, jahody, cukrová repa, olivy,  tekvicové a ľanové semienka, citrusy, fazuľa, kapusta, avokádo, losos. Množstvo kolagénu, ktorý je ľudský organizmus schopný zo stravy adekvátne zužitkovať, je však v porovnaní s výživovými doplnkami nízky.  

Treba si dať pozor aj na to, že pri zvýšenom príjme mäsa, spracovaných mäsových produktoch či konzumácii chrupaviek z hydiny prijímate aj zvýšené množstvo živočíšnych tukov a bielkovín, čo sa môže negatívne odraziť na vašom zdraví. V mäse zvierat z konvenčného chovu sa nachádza aj kyselina arachidonová, z ktorej sa v tele syntetizujú látky spôsobujúce zápal. Tie sú príčinou mnohých civilizačných ochorení a poškodzujú aj pohybový aparát.

Čo sa deje s kolagénom po jeho užití?

Kolagén sa v tráviacom systéme postupne rozkladá na menšie reťazce – peptidy (obsahujúce najmä aminokyselinu hydroxyprolín), ktoré sa v tenkom čreve absorbujú a pomocou krvného obehu sa presúvajú tam, kde je potrebné „vystavať“ nové kolagénové vlákna.V skutočnosti je tento mechanizmus zložitejší a ťažko merateľný u človeka. Preto nemožno očakávať napríklad po konzumácii niekoľkých gramov kolagénu, že sa zázračne doplní jeho dostatočné množstvo v kolene alebo v inom boľavom kĺbe.

Kolagén je vo svojej prirodzenej forme nerozpustný (tzv. natívny kolagén) a nevstrebáva sa. Pomocou enzýmov je možné rozštiepiť ho na menšie reťazce – tzv. polypeptidy, ktoré majú zachovanú „živú trojrozmernú“ štruktúru, ľahko sa vstrebávajú črevnou sliznicou a akumulujú sa v chrupavkách, kde stimulujú chondrocyty (bunky tvoriace chrupavku) na vyššiu produkciu kolagénu. Týmto procesom vznikne hydrolyzovaný kolagén.

Ako sa zorientovať v množstve ponúk?

Tak ako nie je káva ako káva a ani bryndza nie je ako bryndza, aj prípravkov s obsahom kolagénu je na trhu pomerne veľký výber. Líšia sa svojím pôvodom (rastlinný, živočíšny kolagén – rybí, hovädzí, prasací, hydinový), typom (natívny, hydrolyzovaný), formou (tablety, prášok) a obsahom v dennej dávke.

Dávkovanie je učené výrobcom a závisí od množstva kolagénu v tablete, ale tiež aj od jeho typu. V prípade výživových doplnkov, ktoré obsahujú hydrolyzovaný kolagén, sa odporúčaná denná dávka pohybuje od 3 – 10 g.Denná dávka natívneho kolagénu je v porovnaní s hydrolyzovaným oveľa nižšia cca do 40 mg. Na dosiahnutie optimálneho efektu sa odporúča užívať prípravky minimálne dvakrát ročne počas dvoch až troch mesiacov. Vo forme prášku sa rozpúšťa vo vode, nemá výraznú chuť a je praktický na použitie. Pre tých, ktorým nevyhovuje nápoj, sú k dispozícii tablety.

Za najlepší zdroj sa považuje rybí kolagén, ktorého cena je však výrazne vyššia ako ostatných. Hovädzí a prasací sú dostupnejšie, ale nie sú natoľko účinné, pokiaľ ide o zvyšovanie hladiny celkového kolagénu v tele. Kuracie kolagénové peptidy sa považujú za najlepšie na podporu chrupaviek, obsahujú predovšetkým kolagén II, využíva sa aj ako prísada v kozmetických produktoch.

Aké sú ďalšie možnosti?

Rastlinné zložky síce kolagén telu nedodávajú, ale dokážu proces syntézy kolagénu v tele podporiť. Majú ochranné funkcie na už existujúce spojivové tkanivo tým, že pôsobia proti faktorom z prostredia, ktoré ich poškodzujú a súčasne majú protizápalové účinky. Niektoré potraviny, rastliny či bylinky totiž dokážu pôsobiť v tele ako nesteroidné antiflogistiká – protizápalové lieky.

Patria sem: Sofora japonská, Pupočník ázijský, Angelika čínska, Stavikrv vtáčí, Myrta obyčajná, Ginkgo dvojlaločné, Bazalka posvätná. Veľmi nádejnými sa ukazujú steroly z Aloe vera, ktoré zdvojnásobujú produkciu kolagénu.

Strava podporujúca syntézu kolagénu a následne výstavbu spojivových tkanív má byť rozmanitá, pestrá z čerstvých surovín a zložením by sa mohla podobať mediteránskej strave, s vysokým obsahom zeleniny, ovocia rýb s obsahom omega-tri-mastných kyselín EPA a DHA, rastlinných panenských tukov, byliniek s protizápalovým a ochranným účinkom. Medzi kvalitné mäsá, ktoré obsahujú kolagénne zlúčeniny patrí hovädzie horné lýtko (močing), farmárske morčacie mäso a hydina.

Rovnováha v príjme rastlinnej a živočíšnej stravy = najlepšia cesta k zdravej dlhovekosti. Samozrejme, nesmie k tomu chýbať pohyb a čerstvý vzduch. Aj pri aktívnom športovaní však netreba zabúdať na pár pravidiel – vyhýbať sa jednostrannému pohybu, praktizovať pohybové aktivity v plnom rozsahu a zaťažovať kĺby komplexne. Už 30 minút neprerušovanej aktivity aspoň trikrát týždenne má na zdravotný stav veľmi priaznivé účinky. Športovanie má aj ďalšiu pridanú hodnotu a tou je radosť z pohybu a pozitívna myseľ po vyplavení hormónov šťastia. Je však veľmi dôležité dbať na intenzitu a trvanie záťaže, ktorú je potrebné prispôsobovať najmä svojmu aktuálnemu zdravotnému stavu a kondícii

 autor: PharmDr. Jana Dubajová

 

Ďalšie články k téme Rada z lekárne: Kolagén alebo všetko o bielkovine mladosti

  • Keď chýba kolagén, starnete rýchlejšie

    Keď chýba kolagén, starnete rýchlejšie

    · 3 minúty na prečítanie
    Ak ste prekročili tridsiatku, trápia vás pigmentové škvrny, strie, ochabnutá pleť či lámavé nechty, pravdepodobne potrebujete doplniť zásoby kolagénu.
  • Viete,  čo urobí diéta s vašou pokožkou?

    Viete, čo urobí diéta s vašou pokožkou?

    · 3 minúty na prečítanie
    Rýchla strata kilogramov môže prehĺbiť vrásky a ohroziť celkový vzhľad vašej pokožky. Skúste to tentokrát inak!
  • Pokožku môžeme vyživiť aj zvnútra. Viete ako na to?

    Pokožku môžeme vyživiť aj zvnútra. Viete ako na to?

    · 4 minúty na prečítanie
    Pre zdravie našej pokožky je dôležitá výživa zvnútra, pričom kľúčovú úlohu zohrávajú vitamíny a minerály, ktoré by sme mali ideálne získavať z našej stravy. Ktoré vitamíny a minerály sú to?
O autorovi
PharmDr. Jana Dubajová
PharmDr. Jana Dubajová
Čítať viac od autora
O autorovi
PharmDr. Jana Dubajová
PharmDr. Jana Dubajová
Čítať viac od autora