
JUVAMED Kapucínka
1×50 ml
Ak hľadáte prírodnú, no účinnú podporu zdravia celej rodiny, táto výnimočná rastlina je presne pre vás. Užíva sa vo forme tinktúry, no dá sa pridať aj do jedla.
Jej domovom je Južná a Stredná Amerika, kde zvykne dorastať až do výšky piatich metrov. Kapucínka sa do Európy dostala v 16. storočí vďaka španielskym dobyvateľom a už vtedy sa preslávila vysokým obsahom vitamínu C. Jej pozitívne účinky na zdravie detí i dospelých poznali aj naše babičky. Viete, prečo sa oplatí mať kapucínku v domácej lekárničke?
Jej latinský názov Tropaeolum majus vychádza z jej vzhľadu. Kvety kapucínky totiž pripomínajú zlatú prilbu trójskych bojovníkov, listy zase štít. Sama bylinka vytvára pomyselný ochranný kryt v boji proti rôznych chorobám, vrátane nachladnutia, chrípky, bolesti v krku, zápalu močových i dýchacích ciest.
Často sa považuje za prírodné antibiotikum, pretože si vie poradiť so streptokokmi, stafylokokmi, baktériami Helicobakter pylor či Escherichia coli, ktoré spôsobujú žalúdočné vredy a iné nepríjemné zápaly. Málokto vie, že sa používa na vypadávanie vlasov a proti lupinám. Liečivá je celá rastlina, vrátane listov, kvetov a semien.
V lekárňach Dr.Max alebo na www.drmax.sk teraz nájdete túto výnimočnú rastlinu v podobe vodného extraktu z vňate kapucínky väčšej, ktorá je jednou z tradične používaných bylín. Dr.Max Kapucínka kvapky je možné podávať deťom už od troch rokov.
100 mililitrov vám vystačí na 26 až 40 dávok, podľa frekvencie užívania. Dospelí aj deti môžu užívať 20 – 30 kvapiek 2x denne. O presnom dávkovaní sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.
Kapucínku vo forme tinktúry je vhodné nasadiť ako prevenciu raz alebo dvakrát do roka. Zbavíte sa tak nebezpečných baktérií, vírusov, plesní a ďalších choroboplodných zárodkov, ktoré sa usadili vo vašom tele. V lekárni môžete nájsť aj iné prípravky s obsahom kapucínky, napríklad čaje a tabletky.
Vedeli ste, že túto rastlinu si môžete vypestovať priamo u vás doma v črepníku? Keďže je veľmi citlivá na chlad, v našich podmienkach je jednoročná. Poteší vás žltooranžovými až červenými kvetmi na dlhých stopkách, ktoré sa objavujú od júna do októbra.
Podľa portálu wikihow.com sú viaceré časti kapucínky jedlé, vrátane kvetov, listov i semien. Kvety by sa mali zbierať hneď po vykvitnutí, pričom najchutnejšie sú tie menšie. Väčšie kvety sa zvyknú používať na dekoráciu pokrmu, a to ako v sladkých kašiach, tak v slaných jedlách.
Listy sú ideálnou náhradou žeruchy či rukoly pre svoju horkú a korenistú chuť. Stačí ich len nasekať a pridať do šalátu. Kombinovať ich môžete aj so spomínanými kvetmi. Zmiešanie s maslom alebo mäkkým syrom vyzdvihne ich pikantnú chuť, podobnú reďkovke. Nezrelé plody sa nakladajú do octu ako náhrada kapary. Mladé semená kapucínky zase môžete využiť namiesto chrenu. Kapucínka bude po celú sezónu liečivým spestrením vašich zeleninových šalátov.
1×50 ml
100 ml, bylinné kvapky
20×2 g, záparové vrecúška
1×100 ml, roztok
Vitamín D je potrebný pre správne vstrebávanie a využitie vápnika. Menej sa však hovorí o jeho úlohe v imunitnom systéme.
Poradíme vám, prečo je dôležité v jesennom období posilňovať imunitný systém a najmä ako na to.
S príchodom chrípkovej sezóny skúšame rôzne metódy, ako ostať fit. Jedným z najúčinnejších spôsobov je práve otužovanie. Chcete vedieť, ako na to?