Spálenie, kliešte, mykózy: Prieskum ukázal, ako riešime nástrahy leta

10. 8. 2020 · 4 minúty na prečítanie

Celoslovenský prieskum bol realizovaný prostredníctvom dotazníka v 315 lekárňach Dr. Max v druhej polovici júna na vzorke 9 019 zákazníkov, ktorí sa zúčastnili na odbornej kampani Dni zdravej pokožky. A keďže sú s letnou sezónou spojené viaceré charakteristické problémy a riziká, preventívna kampaň lekární a s ňou spojený prieskum pokrývali tri kľúčové oblasti – ochrana pokožky pri pobyte na slnku, mimoriadne rozšírený problém kliešťov a téma infekčných ochorení so špeciálnym zreteľom na mykózy.

SPÁLENIE OD SLNKA MUŽOV TRÁPI MENEJ

Pri téme ochrany pred slnečným žiarením priniesol prieskum vzácny paradox, keď viac ako polovica respondentov (58 %), ktorí používajú ochranné prípravky na opaľovanie, tvrdí, že nepoužíva žiadne prípravky na regeneráciu, ako sú krémy/oleje po opaľovaní. Prieskum v tejto oblasti ďalej poukázal aj na veľmi pozitívne zistenie, keďže až 77 % opýtaných tvrdí, že aplikuje krém/olej na opaľovanie dva- a viackrát počas jedného pobytu na slnku. Kladne môžeme hodnotiť aj fakt, že takmer štvrtina opýtaných (22 %) používa na prevenciu prípravky na udržanie zdravej pokožky, ako sú vitamíny, betakarotén a podobne.

Prieskum je však kritický v oblasti prístupu k ochrane pred slnkom u respondentov mužského pohlavia. Ako potvrdzujú odpovede, až 20 % mužov nepoužíva žiadnu ochranu pred slnečným žiarením. Negatívne možno hodnotiť ďalej aj zistenie, že takmer tretina opýtaných (30 %) sa minimálne jedenkrát ročne spáli pôsobením slnečných lúčov. „S prihliadnutím na fakt, že nadmerné vystavovanie sa slnku bez adekvátnej ochrany môže vyvolať neželané spálenie, slnečné alergie, predčasné starnutie kože, ale aj závažné ochorenia, a každé spálenie od slnka pôsobí na ľudskú pokožku negatívne, ide o nelichotivo vysoké číslo,“ hodnotí Jana Varsová, farmaceutka a špecialistka na odborné kampane z lekární Dr. Max.

KLIEŠŤA VIEME VYTIAHNUŤ, NO ZAOSTÁVAME V PREVENCII

Výsledky prieskumu ďalej prezradili, že takmer tretina respondentov (30 %) mala za obdobie posledných dvoch rokov aspoň raz prisatého kliešťa. Ak už mali účastníci prieskumu prisatého kliešťa, viac ako 55 % z nich by zvolilo správny postup pri jeho odstraňovaní (vytiahnutie pinzetou – vykývaním do strán, resp. návšteva lekára). Na druhej strane vcelku alarmujúce je zistenie, že menšia časť (45 %) nevie, ako odstrániť kliešťa, alebo by zvolila nesprávny postup.

Rovnako kriticky dopadla vedomosť opýtaných v oblasti možnosti dlhodobej prevencie, inej, ako je okamžitá, napríklad prostredníctvom repelentných prípravkov. Približne 25 % návštevníkov lekárne, ktorí sa zapojili do prieskumu, nemá povedomie o tom, že je možné očkovať sa proti kliešťom (kliešťovej encefalitíde), resp. nemajú vedomosť o tom, aké rôzne choroby sú poštípaním kliešťom sprevádzané.

Kliešťovej encefalitíde, ktorej potencionálnymi prenášačmi sú práve kliešte, je možné predchádzať očkovaním. Pokiaľ sa necháva človek zaočkovať prvýkrát, je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny. „Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace. Počas tých dostanete prvé dávky vakcíny a v sezóne budete už dostatočne chránení. Posledná dávka vakcíny sa aplikuje o 5 – 12 mesiacov po druhej dávke. Chrániť očkovaním je možné deti od 1 roka a dospelých,“ vyratúva Jana Varsová z lekárne Dr. Max.

MYKÓZY BY SME RIEŠILI PRÍPRAVKAMI Z LEKÁRNE

Tretia oblasť prieskumu o nástrahách leta potvrdzuje fakt, že mykózy sú v tomto ročnom období pomerne rozvinutým kožným ochorením. Ako uvádza prieskum, približne 30 % respondentov prekonalo za obdobie posledných dvoch rokov akékoľvek mykotické ochorenie. Nelichotivé je potom ďalej zistenie, že takmer 12 % opýtaných nedodržiava základné hygienické návyky, ktoré sú dôležité, ako napríklad prevencia pred mykózou chodidiel. A veľmi závažný, hoci sa dotýka iba minority opýtaných, je fakt, že 5 % respondentov, ktorí navštívili lekáreň a zapojili sa do prieskumu, by plesňové ochorenie vôbec neriešilo.

Keď už ľudia identifikujú problém, najviac z opýtaných by riešilo mykotické ochorenie protiplesňovými prípravkami z lekárne, priznalo to až 60 % respondentov. Ďalej by opýtaní riešili dané ochorenia v poradí návšteva lekára, dezinfekcia topánok/ponožiek a uteráka, domáca liečba, ako je kúpeľ nôh z octu/potieranie cesnakom a podobne.

„Samoliečba je vhodná, pokiaľ ochorenie odhalíme v začiatkoch. Ak už je postihnutá viac ako tretina nechta, je nevyhnutná liečba na základe lekárskeho odporúčania. V lekárni sú na samoliečbu k dispozícii prípravky s obsahom antimykotika a so zmäkčujúcou látkou urea, ktorá zabezpečí ľahšie preniknutie liečiva do vnútornej časti nechta. Prípravky sú k dispozícii vo forme lakov, krémov a roztokov,“ uzatvára farmaceutka Jana Varsová z lekární Dr. Max.

Ak však ochorenie postihlo už väčšiu časť nechta, prípadne je rozšírené i na okolitých nechtoch, je nevyhnutná návšteva lekára, ktorý zvolí liečbu na základe aktuálneho stavu a rozšírenia ochorenia. Lekár môže zvoliť i liečbu prostredníctvom systémových antimykotík, tieto liečivé prípravky sa užívajú vnútorne.