O tom, čo by mal a nemal v tomto citlivom období váš jedálniček obsahovať, je najlepšie poradiť sa s ošetrujúcim lekárom. Vedeli ste napríklad, že tehotným ženám nesvedčí zelený čaj, no ani priveľa škorice? Čítajte a dozviete sa viac!
ZABUDNITE NA DIÉTY
Tehotenstvo je obdobím, ktoré si väčšina žien príjemne užíva. Tlkot srdiečka či prvé „kopnutia“ bábätka sú neklamným znakom toho, že pod vaším srdcom vzniká nový život. Za jeho správny vývoj ste v prvom rade zodpovedná vy sama. Počas deviatich mesiacov, kedy tvoríte jeden organizmus, totiž vyživujete nielen seba, ale aj svoje dieťa. Z tohto titulu by ste mali zo svojich záchranných plánov na udržanie štíhlej línie vyhodiť všetky odvážne diéty.
Vaše dieťa potrebuje pestrú a vyváženú stravu, bohatú tak na ovocie a zeleninu, ako aj na bielkoviny, mliečne výrobky, tuky a sacharidy. Mimoriadne dôležitými stavebnými prvkami sú vápnik, vitamín C a D, železo, horčík, kyselina listová a celá plejáda ďalších. Svoj jedálny lístok preto skúste obohatiť najmä o strukoviny, orechy, listovú zeleninu, červené mäso, ryby, mrkvu či banány. Na druhej strane, ani nekontrolovateľný prístup k tehotenskému stravovaniu nie je na mieste. Potravou totiž môžete dieťatku nielen pomáhať, ale i uškodiť.
ZAKÁZANÉ POTRAVINY
Hoci stále platí, že v tehotenstve by ste mali jesť čo najpestrejšie, existujú potraviny, ktorým by ste sa mali doslova vyhýbať. Sú to predovšetkým instantné pokrmy, paštéty, plesňové syry, nepasterizované mliečne výrobky, surové mäso, pečienka, hríby a jedlá s vysokým obsahom rafinovaného cukru.
„Mnohé z týchto jedál môžu byť totiž zdrojom nadmerného obsahu soli, konzervantov a tiež baktérií a choroboplodných zárodkov, ktoré predstavujú riziko pre zdravie budúcej mamičky, ale hlavne nenarodeného bábätka,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., odborníčka na výživu z Poradne zdravia. Mnohí odborníci tiež varujú pred užívaním byliniek, vrátane levandule či šalvie, a tiež neodporúčajú konzumáciu škorice, predovšetkým vo vyššom štádiu gravidity.
„Ideálnou voľbou je čistá voda bez bubliniek, prípadne riedené ovocné či zeleninové šťavy, ojedinele ovocný čaj. Čiernemu a zelenému čaju sa radšej vyhnite, obsahuje totiž vyššie dávky teínu, ktorý má podobné účinky ako kofeín a môže spôsobovať tachykardiu, teda búšenie srdca,“ odporúča MUDr. Béderová. Samozrejmosťou je vylúčenie alkoholu, energetických a kolových nápojov, prípadne obmedzenie pitia kávy, ak vám doktor nenakáže inak - napríklad v prípade, že bojujete s veľmi nízkym tlakom.