Ako pomôcť nášmu srdcu?

13. 10. 2016 · 5 minút na prečítanie
Mgr. Tatiana Janová
Mgr. Tatiana Janová
Ako pomôcť nášmu srdcu?

V článku „To najlepšie pre naše srdce“ ste sa mohli dozvedieť niekoľko zásad, ktoré je dobré dodržiavať, aby naše srdce správne pracovalo a bolo zdravé.

Zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9) je zelenina (hrach, brokolica, zelený šalát, špenát), mäso a vnútornosti. Ničí sa veľmi rýchlo, napríklad tepelnou prípravou sa môže zničiť až polovica vitamínu. Je nenahraditeľná pri bunkovom delení a pre správny vývoj plodu. Užitočná je taktiež pri tvorbe látok potrebných pre správnu činnosť nervového systému, ako aj tvorbu svalov a hojenie rán. Spolu s vitamínom B12 a železom sa zapája do tvorby červených krviniek. Spolu s vitamínom B12 a B6 odbúrava homocysteín (látka vznikajúca pri trávení bielkovín), a tým pomáha predchádzať viacerým srdcovo-cievnym ochoreniam.

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sa najviac nachádzajú v morských rybách, menej v sladkovodných. Pre vegetariánov je zdrojom ľanový olej (nevýhodou je horšie vstrebávanie pre organizmus), semená alebo morské riasy. Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú prietokové vlastnosti krvi a znižujú v nej hladinu cholesterolu v krvi, čím znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Produkty vzniknuté po rozpade omega-3 mastných kyselín pôsobia proti zápalom.

Extrakt z rajčín (aktívna látka Fruitflow) podporuje zdravý krvný prietok. Udržuje krvné doštičky hladké a pružné, čo bráni ich nadmernému zhlukovaniu sa a vytváraniu zrazenín. Ak by sa zrazenina vytvorila, blokoval by sa ňou priechod kyslíka, a následne aj zásobovanie orgánov kyslíkom. Výhodou aktívnej látky Fruitflow je, že sa nenarušuje prirodzená krvná zrážanlivosť, ktorá je potrebná pre správne hojenie rán.

Koenzým Q10 sa nachádza napríklad rybách, bravčovom mäse, zelenine, sóji. Je to telu známa aktívna látka, ktorú nájdeme v každej bunke. Najviac sa jej však nachádza v srdci, pretože práve bez koenzýmu nie je možná tvorba energie, ktorú srdce potrebuje na svoju činnosť. Nedostatok koenzýmu tak môže spôsobovať artériosklerózu, ktorú môžu sprevádzať ďalšie problémy ako je srdcové zlyhávanie, arytmia, hypertenzia.

 

Potraviny, ktoré nesmú chýbať v jedálničku pre zdravé srdce.

Už naše staré mamy tvrdili: „Dve jablká denne nahradia lekára.“ Prečo? Jablká sa vyznačujú zvýšeným množstvom pektínu (vlákniny), vďaka ktorému sa blokuje vstrebávanie cholesterolu v čreve. Ďalšou výhodou jabĺk je regulácia hladiny cukru v krvi. Šupka obsahuje navyše antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi.

Vďaka veľkému množstvu horčíka (magnézia) nesmie v jedálničku určite chýbať brokolica. Horčík je minerál dôležitý pre svaly, srdce, ale zúčastňuje sa aj na prenose nervových vzruchov. Kvôli obsahu draslíka je brokolica dôležitá aj pri znižovaní krvného tlaku. Medzi jej významné zložky patrí aj železo a vitamín C.

Výhodou artičokou je znižovanie hladiny tukov v krvi. Pôsobí v pečeni, ktorá zvyšuje produkciu žlčových kyselín, a zároveň blokuje enzým, ktorý je potrebný na produkciu cholesterolu.

Okrem vitamínu C sa v ostružinách nachádza aj draslík, fosfor, železo, horčík a niektoré vitamíny skupiny B. Kvôli vysokému obsahu vitamínu C sú veľmi dobré na imunitu. Flavonoidy obsiahnuté v ostružinách chránia cievy, a preto patria do jedálnička ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení.

Najväčší význam pohánky spočíva v jej pôsobení na cievy. Dodáva im pružnosť a reguluje zrážanie krvi, upravuje aj hladinu cholesterolu.

Ovsené vločky obsahujú omega-3 mastné kyseliny, draslík a vlákninu. Vďaka tomuto zloženiu pomáhajú znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu, a tým pádom budú aj naše cievy zdravšie.

 

cesnaku vedeli už v starom Egypte, či antickom Ríme.

Jeho účinky sú veľmi rozsiahle. Pre naše srdce je dôležitý z hľadiska znižovania cholesterolu, pôsobí proti kôrnateniu ciev a normalizuje srdcový tep, vyrovnáva krvný tlak. Okrem spomínaného pôsobí výborne na imunitu, trávenie, proti zápalom, astme, má antibakteriálny účinok.

Tak ako ostatné ryby, obsahuje losos omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a predchádzať vzniku krvných zrazenín. Losos je zároveň aj silný antioxidant.

Hrsť orechov každý druhý deň a môžeme si povedať, že sme urobili niečo pre naše zdravie. Orechy obsahujú veľké množstvo nenasýtených tukov, horčíka a vitamínu E. Tieto látky sú nevyhnutné pre správnu funkciu srdca a mozgu. Obsahujú aj vlákninu, ktorá je výborná na trávenie, zabraňuje vzniku žlčových kameňov a znižuje „zlý“ cholesterol.

Olivový olej pomáha znižovať „zlý“ LDL cholesterol, ktorý spôsobuje kôrnatenie ciev. Podľa nedávnej štúdie sa zistilo, že olivový olej podporuje dobrý cholesterol (HDL cholesterol), na úkor zlého. Okrem toho má olivový olej aj antioxidačné účinky, obsahuje vitamíny A, D, E, K, pôsobí pozitívne na trávenie, podporuje spaľovanie telesného tuku.

Strukoviny (šošovica, čierna a červená fazuľa, cícer) sú dôležité pre svoj obsah stráviteľnej vlákniny, ale obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny a vápnik.

Sója nám pomáha znižovať cholesterol, a zároveň je bohatá na bielkoviny. Na niektoré výrobky zo sóje treba dať pozor, môžu obsahovať veľa soli, ktorá následne zvyšuje krvný tlak.

Medzi známe koreniny patrí kari, ktoré obsahuje široké spektrum účinných látok. Omega-3, 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Z toho vyplýva aj viacero jeho účinkov. Zabezpečuje pružné cievy, podporuje činnosť srdca, krvotvorbu, normalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje pálenie tukov v tele, zlepšuje imunity a detoxikuje organizmus.

To, čo konzumujeme, neovplyvňuje iba našu hmotnosť, ale aj stav nášho organizmu. Pridaním spomenutých potravín do jedálnička môžeme pomôcť najmä nášmu srdiečku a krvnému obehu.

Ďalšie články k téme Ako pomôcť nášmu srdcu?

O autorovi
Mgr. Tatiana Janová
Mgr. Tatiana Janová
Čítať viac od autora
O autorovi
Mgr. Tatiana Janová
Mgr. Tatiana Janová
Čítať viac od autora