Najlepšie je jesť pravidelne, s frekvenciou vyhovujúcou životnému štýlu (3- až 6-krát denne) a podľa odporúčania lekára, aby sa príjem potravy zladil s aplikáciou inzulínu. Tým si telo zvykne na pravidelný prísun živín a nebude tak kolísať hladina krvného cukru.
Diabetická diéta
Diabetická diéta je z väčšej časti založená na kontrole množstva prijatých sacharidov. Sacharidy, ktoré najvýznamnejšie ovplyvňujú glykémiu, sa nachádzajú najmä v prílohách (chlieb, pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky), ovocí a niektorých druhoch zeleniny (mrkva, kukurica, cvikla, hrach). Ich prijateľné množstvo sa môže líšiť podľa stavby tela, aktuálneho zdravotného stavu a pohlavia. Preto je vhodné poradiť sa s lekárom alebo nutričným terapeutom o optimálnom type diéty.
Takzvané „diabetické“ alebo „dia“ potraviny, ktoré je možné kúpiť v obchodoch, môžu obsahovať energetickú hodnotu, sacharidy i tuky prakticky v rovnakom množstve ako bežné potraviny. Ich konzumácia sa preto tiež musí započítať do energetickej hodnoty jedálneho lístka. Pre diabetikov nie sú tieto potraviny nevyhnutné. Výrobky s označením „dia“ navyše mnohokrát zvádzajú ku konzumácii väčšieho množstva.