S deťmi na cestách? Tieto hygienické pravidlá radšej dodržte

11. 8. 2020 · 4 minúty na prečítanie

Čaká vás dlhá cesta s deťmi za dobrodružstvom? Alebo sa len vyberiete na krátky rodinný výlet? Tak či onak, počas cestovania by ste nemali nikdy zabúdať na hygienu a bezpečnosť.

Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
S deťmi na cestách? Tieto hygienické pravidlá radšej dodržte
cestovanie s deťmi

 

Pobaliť celú rodinu na dovolenku rozhodne nie je jednoduché – a je úplne jedno, či budete na cestách dva dni alebo dva týždne. Nepísaným pravidlom ostáva, že čím menšie dieťa máte, tým plnšia bude vaša batožina. A tiež, že čo ostalo doma, to v skutočnosti nepotrebujete. Čo by ste však rozhodne nemali zabudnúť, je funkčná lekárnička, zásoba pitnej vody a hygienické pomôcky, ktoré si dokážu poradiť aj s tou najväčšou katastrofou. Viete, na čo ďalšie treba myslieť pred odchodom z domu?

VHODNÝ VÝBER DESTINÁCIE

Vydarenej dovolenke s deťmi vždy predchádza dobré strategické plánovanie. O to viac v aktuálnej situácii, kedy sa pobyt v mnohých obľúbených letných destináciách vyslovene neodporúča. Sledujte preto dianie vo svete a dobre zvážte prípadnú cestu do zahraničia, ale aj lokalitu, ktorú si zvolíte u nás doma, na Slovensku. Preplnené kúpaliská či turistami zavalené Tatry možno nie sú tým pravým orechovým pre vaše oddychové plány.

Zhodnoťte svoje možnosti vopred a vyberte také miesto, kde nebudete musieť nosiť celý deň rúška a okrikovať vaše ratolesti, aby boli opatrnejšie pri kontakte s ďalšími dovolenkujúcimi. Ak sa rozhodnete pre inú krajinu, poraďte s pediatrom o odporúčanom očkovaní. Nezabudnite na kvalitné cestovné poistenie. Počítať treba i s možnosťou absolvovania povinnej domácej karantény po príchode domov, a tiež testu sa na prítomnosť vírusových protilátok v krvi.

INFORMUJTE SA

Možno sa to nezdá, no otázka nosenia ochranného rúška je stále aktuálna. U nás sú rúška stále povinné v interiéri, čo okrem obchodov, lekára a verejných inštitúcií zahŕňa napríklad aj historické pamiatky, verejnú dopravu alebo detské atrakcie, umiestnené vo vnútorných priestoroch.

Rúško potrebujete nielen pre seba, ale tiež pre deti staršie než 2 roky, pokiaľ netrpia astmou alebo silnou alergiou. Aby sa vám v rúšku dýchalo čo najlepšie a nedochádzalo k zbytočnému dráždeniu pokožky, používajte jednorazové ochranné pomôcky. Zakúpite ich v ktorejkoľvek lekárni alebo špeciálnych automatoch. Sú ľahké a skladné, vďaka čomu ich môžete mať vždy po ruke – aby ste si mohli všetky zážitky vychutnať dosýta a bez obmedzení.

ČISTOTA POL ŽIVOTA

V posledných mesiacoch sa ľudia opäť naučili poctivo si umývať ruky a zbytočne si nechytať tvár, oči a ústa. Práve to sú princípy, s ktorými si udržíte pevné zdravie na cestách doma i v zahraničí. Pred každým jedlom a tiež po návšteve obchodu, ihriska alebo reštaurácie si nezabudnite poriadne očistiť ruky – na výber máte dezinfekčný gél na ruky alebo špeciálne čistiace obrúsky, ktoré sú ohľaduplné k detskej pokožke. Tie vám skvele poslúžia, pokiaľ vaša ratolesť ešte nosí plienky, ale aj na bežnú očistu často používaných predmetov, hračiek či tabletu. Odborníci odporúčajú pravidelne dezinfikovať kľúče, telefón a najmä topánky. Trvá to len zopár minút, no môžete sa tak vyhnúť mnohým nepríjemnostiam.

hygiena na cestách

BEZPEČNÉ STRAVOVANIE

Venujte zvýšenú pozornosť príprave jedla. Ovocie a zeleninu poriadne očistite a poumývajte, v exotických krajinách preferujte také druhy, z ktorých sa dá zošúpať šupka. Vyhýbajte sa pochúťkam, pri ktorých je zvýšené riziko salmonely a tiež tým, o ktorých čerstvosti pochybujete. Deťom vždy ponúkajte iba také pochúťky, o ktorých máte istotu, že na ne nie sú alergické. Opatrní buďte aj pri zdroji pitnej vody – na cestách sa odporúča vodu vždy prevariť, a to nielen bábätkám. Prípadne používajte vodu balenú. Dostatočný pitný režim z bezpečného zdroja vám pomôže predísť hnačkám či úpalom.

BALÍČEK PRVEJ POMOCI

Čím viac pozornosti venujete baleniu cestovnej lekárničky, tým vyššia je pravdepodobnosť, že ju nebudete počas vašej dovolenky potrebovať. Bodaj by to tak bolo. No spoliehať sa iba na šťastie sa pri deťoch veľmi neodporúča, preto si dajte na balení liekov naozaj záležať. Ak potrebujete minimalizovať veľkosť balení, môžete ich povyberať z krabičiek a odložiť si len príbalové letáky. Tie často nájdete aj na internete, no radšej si to vopred overte. Skontrolujte všetky dátumy expirácie. Lieky, ktoré vyžadujú chlad, zabaľte do prenosnej chladničky. Pri výbere konkrétnych značiek liečiv si zabaľte tie, s ktorými máte dobrú skúsenosť z minulosti. Lieky, ktoré máte na predpis a beriete ich denne, majte vždy po ruke v samostatnom balení.

Podrobný zoznam vašej lekárničky na cesty nájdete tu:

  • Technika (teplomer, nožničky, pinzeta, odsávačka na soplíky, striekačka, ihla alebo zapínací špendlík)
  • Vodeodolné náplaste, leukoplast, obväz, vata, gázové štvorce
  • Dezinfekcia a prací prášok na ručné pranie
  • Lieky na nevoľnosť počas cesty a nápoj proti dehydratácii
  • Lieky na teplotu (účinná látka paracetamol a ibuprofen), čipky
  • Lieky na bolesť zubov
  • Tabletky na bolesť hrdla, kloktadlo
  • Sirup na suchý a vlhký kašeľ, sprej do nosa, sprej do hrdla, kvapky do očí, uší
  • Lieky na hnačku, probiotika, čierne uhlie
  • Krém na zapareniny
  • Kozmetika na opaľovanie a po opaľovaní, pantenol
  • Repelent na hmyz a kliešte, fenistil gel na štípance a alergiu,
  • Antihistaminiká
  • Vitamíny

Ďalšie články k téme S deťmi na cestách? Tieto hygienické pravidlá radšej dodržte

O autorovi
Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
Čítať viac od autora
O autorovi
Redakcia BabyClub Dr.Max
Redakcia BabyClub Dr.Max
Čítať viac od autora