Prečo menštruácia bolí?

13. 6. 2018 · 3 minúty na prečítanie

Menštruačné kŕče môžu byť pre niektoré dievčatá a ženy bolesnými a často sa vyskytujú počas krvácania. Pre mnohých to je každomesačná záležitosť, pre iných je to výnimka.

Dominika Orsághová
Dominika Orsághová
Prečo menštruácia bolí?

Menštruačné kŕče môžu niektoré dievčatá a ženy označiť ako bežnú bolesť, ktorú pociťujú s nástupom krvácania. Pre mnohé je to každomesačná záležitosť, pre iné výnimka.

Bolestivá menštruácia, odborne nazývaná dysmenorea, postihuje najčastejšie dievčatá, ktoré začínajú menštruovať. Často sa zlepšuje s vekom alebo po narodení dieťaťa. Vyznačuje sa tupou pulzujúcou bolesťou alebo kŕčmi, ktoré môžu vyrážať aj do spodnej časti chrbta. Tieto kŕče zvyčajne začínajú 1 až 2 dni pred menštruáciou, trvanie a intenzita je individuálna. Kým primárna dysmenorea nie je príznakom žiadneho ochorenia, pretože je súčasťou pravidelného cyklu a ovulácie, sekundárna dysmenorea sa spája aj s inou zdravotnou komplikáciou, ako napríklad endometriózou, teda ochorení, pri ktorom sa časti sliznice maternice dostávajú mimo nej.   

 

Od čoho závisí predmenštruačná bolesť a ako sa jej vyhnúť?  

Príčin, ktoré spôsobujú menštruačné ťažkosti, môže byť viac. Záleží na celkovej životospráve ženy. Nesprávne stravovanie, nedostatok vitamínov a minerálov, málo pohybu a najmä stres, ktorý pôsobí aj na hormonálnu sústavu, má vplyv na ťažkosti týkajúce sa menštruačného cyklu.  

Bolesti a kŕče nie sú jediné komplikácie, ktoré sa môžu pri menštruácii objaviť. V tieto dni niektoré ženy pociťujú nevoľnosť, bolesti hlavy, nafukovanie, dezorientáciu, precitlivenosť na zvuk, svetlo, pach a dotyk, mdloby či únavu. Často sa objavuje hnačka, zápcha alebo zvracanie.

 

Ak chcete týmto nepríjemným ťažkostiam predchádzať, ako prevencia môže slúžiť:

  • konzumácia ovocia a zeleniny,

  • pitie alchemilkového alebo ženského čaju - tlmí menštruačné bolesti a krvácavosť, na druhej strane pomôže aj s vyvolaním oneskorenej menštruácie,

  • obmedzenie príjmu tukov, alkoholu, sladkostí, kofeínu -môže prispievať k tvorbe cýst,

  • zníženie stresu, obmedzenie alebo vynechanie fajčenia,

  • pohyb a cvičenie – zvýšená športová aktivita znižuje výskyt menštruačných bolestí, podporuje aj úpravu menštruačného cyklu.

Trápia vás silné kŕče? Pomôcť vám môžu: 

1. Teplé obklady alebo teplý kúpeľ – uľavuje a utišuje sťahy maternice.

2. Vápnik je dôležité užívať kvôli jeho pozitívnym vlastnostiam na nervové napätie, podráždenosť a depresiu. Pri menštruácii jeho spotreba v tele stúpa a nedostatok sa môže prejaviť menštruačnými ťažkosťami. 

3. Horčík + B6 je vhodný užívať, ak je prítomná bolesť prsníkov, bolesť hlavy alebo chuť na sladké. Naviac udržiava normálny tonus hladkých svalov (užívať aspoň 2 hodiny od vápnika, pretože ovplyvňujú vzájomné vstrebávanie).

4. Železo – pri menštruačnom krvácaní sa jeho hladina v tele ženy znižuje. Aby nedošlo k anémii je vhodné užívať železo spolu s vitamínom C ktoré zlepšuje jeho vstrebateľnosť (pozor na zápchu, ktorá môže byť zapríčinená užívaním železa)

5. Voľno predajné lieky – prvou voľbou môžu byť nesteroidné antiflogistiká, ktoré tlmia bolesť a tak napomáhajú zlepšiť priebeh menštruácie. Medzi najčastejšie používané patria lieky s obsahom ibuprofénu, naproxenu, paracetamolu alebo kyseliny acetylsalicylovej. Pri ich výbere vám ochotne pomôže personál lekární. Ak vám samotné NSA nezaberajú skúste ich skombinovať so spazmolytikami. Spazmolytiká uvoľňujú kŕče hladkého svalstva a tým uvoľňujú sťahy maternice.

6. Hormonálna antikoncepcia je taktiež používaná na potlačenie silných a závažných menštruačných bolestí, kedy pri pravidelnom podávaní hormónov nastáva ich zmiernenie. Túto liečbu vám ale musí nasadiť váš gynekológ.

 

Ak sú kŕče silnejšie alebo trvajú dlhšie ako obvykle, prípadne spôsobujú nadmernú bolesť, vyhľadajte svojho gynekológa.

O autorovi
Dominika Orsághová
Dominika Orsághová
Čítať viac od autora
O autorovi
Dominika Orsághová
Dominika Orsághová
Čítať viac od autora