Čo robiť pri bolesti zubov? 19.03.2019

19. 3. 2019 · 2 minúty na prečítanie

Bolesť zubov rozdeľujeme podľa dĺžky trvania na krátkodobú a dlhodobú bolesť. Typickým príkladom krátkodobej bolesti je zvýšená precitlivenosť zubnej skloviny na vonkajšie podnety, ako napríklad chladné nápoje, teplé jedlo, prechladnutie, chrípka a pod.

Dlhodobá bolesť je zväčša spojená s prítomnosťou zubného kazu.
Pacientovi sa môže uľaviť po podaní lieku proti bolesti, ale problém zubného kazu sa tým nevyrieši. V tomto prípade je najlepšie sa čo najskôr obrátiť na svojho zubného lekára.

 

Lokálna liečba pri bolesti zubov

Ústne gély – odporúčajú sa najmä gély s obsahom lidokaínu, ktorý patrí medzi lokálne znecitlivujúce látky a má veľmi dobrú znášanlivosť. Zvyčajne ide o kombinované prípravky, ktoré obsahujú tiež prírodné extrakty alebo látky chemického pôvodu, ktoré majú protizápalový a dezinfekčný účinok.

Ústne vody – aj vďaka pravidelnému používaniu ústnej vody sa možno vyhnúť problémom s bolesťou zubov. Inokedy však prehnaná hygiena môže ublížiť. Mnohí pacienti po vytrhnutí zuba ešte v ten deň siahnu po ústnej vode alebo odvare z repíka. Vyplachovaním čerstvej rany sa však zastaví proces hojenia, t. j. tvorby krvnej zrazeniny, ktorá má ranu uzavrieť. Takéto spomalenie liečby môže viesť k vzniku veľmi bolestivého zápalu okostnice.

 

Tablety proti bolesti

Ibuprofén, kyselina acetylsalicylová, naproxen – patria medzi liečivá, ktoré okrem bolesti potláčajú aj zápal. Jednotlivé lieky sa od seba môžu líšiť silou a liekovou formou (tablety, želatínové kapsuly), ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje rýchlosť nástupu účinku. Lieky sa odporúčajú užívať len v prípade potreby, keďže sa pri dlhodobom podávaní zvyšuje aj riziko vzniku nežiaducich účinkov (vracanie, nevoľnosť, zápcha, hnačka, nadúvanie atď.).

Paracetamol – na rozdiel od vyššie spomenutých analgetík zmierňuje bolesť, znižuje telesnú teplotu, ale nemá protizápalový účinok. Má však menej nežiaducich účinkov a môžu ho užívať aj pacienti trpiaci poruchami zrážanlivosti krvi, diabetici a pacienti s vredovým ochorením žalúdka.