Choroby sliznice ústnej dutiny 20.03.2019

20. 3. 2019 · 2 minúty na prečítanie

Choroby ústnej dutiny patria k najčastejším ochoreniam. Vyvolávajúcou príčinou je najčastejšie vírusová, bakteriálna alebo mykotická infekcia. Môžu však byť jedným z prvých príznakov vážnejšieho systémového ochorenia. Ochorenia ústnej dutiny sú totiž úzko späté s chorobami dýchacích či tráviacich ciest a kožnými ochoreniami.

 

Afty

Patria k najčastejšie sa objavujúcim zápalovým ochoreniam ústnej dutiny. Prejavujú sa ako malá ranka na sliznici pery, lícnej sliznice, jazyka.

Príčina ich vzniku nie je dodnes objasnená. Ich tvorba môže súvisieť s autoimunitnou nedostatočnosťou, stresovým napätím, menštruačným cyklom alebo nedostatkom B vitamínov, t. j. tiamínu, riboflavínu, pyridoxínu, kyseliny listovej a kyanokobalamínu.

Priebeh ochorenia sa môže odlišovať. Niekedy sa afta vytvorí jedenkrát za život, v iných prípadoch sa objavuje častejšie. Objavujú sa predovšetkým v prednej časti ústnej dutiny a na hranách jazyka. Menšie afty (1 – 4 mm) sa hoja do 1 až 2 týždňov, zato liečba veľkých áft, ktoré môžu dosahovať veľkosť až 3 cm, trvá aj niekoľko mesiacov. Pacienti pociťujú bolesť hlavne počas jedenia a rozprávania. Bolesť sa stupňuje pri slanom, korenistom alebo kyslom jedle.

Keďže nie je známa vyvolávajúca príčina, liečba pozostáva len zo zmierňovania príznakov. Odporúča sa používať ústne vody, gély alebo spreje. Ak sa afty objavujú častejšie, je vhodné zvýšiť prísun železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej.

 

Herpes simplex

Opar je nepríjemné infekčné ochorenie vyvolané vírusom herpes simplex typu 1. Postihuje najmä pery. Pacient spočiatku pociťuje mravčenie v mieste vzniku, následne sa objavia vodnaté pľuzgieriky, ktoré praskajú alebo zasychajú v malé chrasty. Miesto vzniku je bolestivé,začervenané a opuchnuté. Dĺžka hojenia je zvyčajne od jedného do dvoch týždňov.

Príčiny
vzniku sú rôzne, t. j. celkové vyčerpanie, stres, únava, oslabená imunita, menštruácia a pod. Vírus sa prenáša priamym stykom s postihnutou osobou kvapôčkovou
infekciou.

Zvolená liečba vo veľkej miere závisí od štádia ochorenia. Zvyčajne sa stretávame s lokálnymi prípravkami, ako sú napríklad krémy (zabraňujú množeniu vírusu) a náplasti (zmierňujú pocit svrbenia, pálenia, zmierňujú začervenanie, opuch a tvorbu pľuzgierikov a chrást, znižujú riziko prenosu). Odporúča sa tiež zvýšiť príjem B vitamínov.