Mikróby v ústnej dutine a zápach z úst 22.03.2019

22. 3. 2019 · 3 minúty na prečítanie
Ústna dutina je vstupnou bránou okolitého sveta do organizmu. Začína sa v nej celý proces trávenia. Potrava sa tu požuje a podrví. Natrávi sa vďaka tráviacim enzýmom v slinách, s ktorými sa zmieša a prehltne. Strava, či už tekutá, alebo tuhá, ostáva v ústach rôzne dlhý čas, počas ktorého je živnou pôdou pre mikroorganizmy.

Z mikrobiologickej stránky je ústna dutina komplexným systémom. Nachádzajú sa tu prospešné baktérie, ktoré svojou prítomnosťou zabraňujú premnoženiu škodlivých mikróbov.

Mnohé z baktérií, ktoré však bežne osídľujú ústnu dutinu, sa pri zmene určitých podmienok (pH, teplota, dostupnosť živín, produkcia slín a pod.) menia na potenciálne škodlivé. Práve nerovnováha medzi prospešnou mikroflórou a škodlivými baktériami je častou príčinou vzniku chorôb ústnej dutiny. Zastúpenie mikroorganizmov nie je konštantné, ale mení sa v závislosti od viacerých vonkajších a vnútorných podmienok, ako napríklad zloženie potravy, užívanie liekov, ústna hygiena, vek atď.

Ústna dutina novorodenca po pôrode je sterilná a prvé mikroorganizmy ju začínajú osídľovať za 24 – 36 hodín. Výraznejšia zmena nastáva až po prerezaní zubov, keď sa zvýši množstvo, ale aj rôznorodosť mikroorganizmov v ústnej dutine vďaka bozkávaniu dieťaťa na ústa a oblizovaním cumľa a lyžičky. Tak sa kazotvorné baktérie dostanú do úst dieťaťa. Až po úplnej strate chrupu v starobe sa ich množstvo zníži na 20 % predchádzajúceho počtu.

Rôznorodý povrch chrupu vytvára baktériám ideálne podmienky pre zachytenie sa a vytvorenie povlaku na zuboch. Zubný povlak sa považuje za hlavnú príčinu vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a parodontitídy.Dôležitú úlohu v tvorbe zubného kazu zohráva množstvo a zloženie slín. Obsahujú enzým, ktorý je schopný narušiť bakteriálnu stenu a majú tak dezinfekčný účinok. Takisto pomáhajú čistiť zuby od zvyškov potravy.

Zápach z úst

Vo väčšine prípadov je zápach z úst spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou alebo premnožením baktérií v ústnej dutine. Zbystriť by mali pacienti, ktorých nepríjemný zápach trápi dlhodobo. V týchto prípadoch môže byť znakom celkových ochorení, ako napríklad infekcie ústnej dutiny, refluxu, cukrovky a pod. Za fyziologický sa považuje typický ranný zápach z úst, ktorého príčinou je znížená produkcia slín počas noci a vysychanie ústnej dutiny. Zápach z úst môže spôsobiť aj konzumácia niektorých potravín (cesnak, cibuľa, plesnivé syry atď.), nadmerné pitie alkoholu, fajčenie alebo užívanie niektorých liekov.

Najznámejším bojovníkom proti zápachu z úst je žuvačka. Jej účinok spočíva najmä vo zvýšení produkcie slín a odplavení zvyškov stravy. Dostatočné množstvo slín je najlepšou prevenciou proti zubnému kazu. Odporúča sa najmä žuvanie žuvačiek bez obsahu cukru. Ich používanie však nenahradí zubnú kefku a pastu.

Zápach z úst netreba podceniť. Je potrebné zamerať sa na vyvolávaciu príčinu. Vo väčšine prípadov ide o zanedbanie ústnej hygieny. Kľúčom k liečbe zápachu ústnej dutiny je dôkladné každodenné čistenie zubov. Netreba zabúdať ani na medzizubné priestory, staré korunky a mostíky, ktoré sú náchylnejšie na zachytávanie zvyškov jedla. V boji s nepríjemným zápachom môžu pomôcť ústne vody, ktoré znižujú činnosť baktérií, a tým zamedzujú vzniku zápachu.