Zápal ďasien, parodontitída 23.03.2019

23. 3. 2019 · 3 minúty na prečítanie

Zápal ďasien (gingivitída)

Gingivitída je bežné ochorenie ústnej dutiny, ktoré môže mať mierny alebo závažný priebeh. V niektorých prípadoch pacienti ochorenie ani nepostrehnú. Inokedy, ak nie je dlhodobo liečená, môže zápal vyústiť až do vzniku parodontitídy a straty zubov. Zápal ďasien vzniká na základe prítomnosti zubného povlaku v mieste spojenia ďasna a zuba. Prebiehajúci zápal má za následok zníženie priľnavosti ďasna o zub a zubný povlak tak preniká pod ďasno smerom ku koreňu zuba. Príznakmi prebiehajúceho zápalu sú zdurené, začervenané ďasná, ktoré majú sklon ku krvácaniu, zápach z úst a tvorba hnisavých vačkov. Bolestivosť sa vyskytuje zriedka.

K častým príčinám vzniku patrí:

  • nedostatočná ústna hygiena,
  • stres,
  • cukrovka,
  • hormonálne zmeny (tehotenstvo, užívanie antikoncepcie atď.),
  • zlé stravovanie.


Akútny zápal ďasien je zriedkavo spôsobený mechanickým alebo termickým poškodením a mikrobiálnym povlakom. Mnohokrát dochádza k plynulému prechodu od akútnej ku chronickej fáze.

Chronická gingivitída je charakterizovaná dlhodobým krvácaním ďasien a ich nadmerným zväčšením. Pri chronickej fáze nedochádza k zníženiu priľnavosti ďasna na zub, ale objavuje sa prehlbovanie tzv. ďasnového žliabku (priehlbiny medzi okrajom ďasna a povrchu zuba).

Liečba spočíva v dôkladnom odstránení zubného povlaku a zubného kameňa dentálnym hygienikom alebo zubným lekárom. Veľký dôraz treba klásť na dlhodobé dodržovanie správnej zubnej hygieny a dôležitý je aj výber zubnej kefky. Mala by byť mäkká, aby pri čistení chrupu neporanila ďasno.

 

Parodontitída

Patrí medzi jedno z najrozšírenejších ochorení po celom svete. Odhaduje sa, že ním trpí viac ako 80 % dospelej populácie.
Parodontitída je zápalové ochorenie,ktoré postihuje závesný aparát, t. j. parodont. Ide o zoskupenie tkanív, ktoré obklopuje zub (kostné lôžko, parodontálne vlákna), fixuje ho a slúži tiež ako ochranná bariéra.

Vznik parodontitídy je dôsledkom neliečeného chronického zápalu ďasien. Zásadný rozdiel medzi gingivitídou a parodontitídou je ten, že parodontitída je liečbou nezvratný proces. Je to zápal, ktorý je sprevádzaný zoslabnutím upevnenia medzi ďasnom a zubom. Ďasno ustupuje a dochádza k obnaženiu zubných krčkov. Na obnaženom povrchu zubných krčkov sa usadzuje zubný povlak a kameň. Postupne sa začína odbúravať aj kostné tkanivo, ktoré zub obklopuje. Zuby sa začínajú kývať, posúvať a vypadávať. Týmto procesom pacienti mnohokrát prichádzajú aj o zdravé zuby bez kazov a výplní.

V súčasnosti existuje veľké množstvo zubných pást, roztokov alebo gélov, ktoré sú určené na liečbu a prevenciu zápalu ďasien a parodontu. Ich účinok pri liečbe však nie je, hlavne pri parodontitíde, dostačujúci a treba už pri malom a krátkodobom krvácaní z ďasien navštíviť zubného lekára. Okrem pást, roztokov a gélov sa odporúča aj doplnková liečba zvýšenými dávkami koenzýmu Q10, ktorého deficit bol zistený u pacientov s parodontitídou. Jeho nedostatok spôsobuje zníženie odolnosti proti vyvolávajúcim faktorom.

Najdôležitejšie je nepodceniť prevenciu a dbať na sústavné odstraňovanie zubného povlaku pravidelným a správnym čistením zubov. Domáca ústna hygiena by mala byť aspoň dvakrát ročne doplnená aj profesionálnou dentálnou hygienou, počas ktorej je odstránený aj zubný kameň.