Ako sa starať o zubnú náhradu? 25.03.2019

25. 3. 2019 · 7 minút na prečítanie

Zubná náhrada alebo zubná protéza je snímateľná pomôcka nahrádzajúca zuby. Je jedinou možnosťou, ako nahradiť vytrhnuté alebo inak poškodené zuby pri rozsiahlej strate viacerých zubov, ak sa nerozhodneme pre implantáty.

Čiastočné snímateľné zubné náhrady sú akýmsi prechodom medzi fixným mostíkom a celkovou náhradou. Používajú sa ako ekonomicky prístupnejšia náhrada pri strate väčšieho počtu zubov, keď už nie je možné upevniť fixný mostík.

Hybridná zubná náhrada je prechodným variantom medzi čiastočnou a celkovou snímateľnou náhradou. V ústach je však ukotvená na zostávajúce zuby, ktoré sú pod ňou schované.

Celkové snímateľné zubné náhrady sa používajú na náhradu chrupu pri strate všetkých zubov. Nahrádzajú celý chrup v bezzubej čelusti alebo sánke. Pomôžu vrátiť užívateľom úsmev a prirodzený vzhľad. Dnes sa technologicky dajú vyrobiť na nerozoznanie od vlastných zubov, pretože každý zub sa modeluje samostatne. Sú zo živice, kompozitu alebo keramiky. Okrem umelých zubov sa nahrádza aj príslušné ďasno a podnebie alebo podjazyková časť. Nevýhodou je menšia stabilita celkovo snímateľnej protézy v ústach.

Potenciálne problémy pri zubných náhradách

Je potrebných niekoľko dní alebo dokonca týždňov, aby si po nasadení novej protézy na ňu jazyk, podnebie a sliznica úst zvykli. Je to úplne nový pocit v ústach a protéza môže spočiatku tlačiť a byť nepríjemná. Boľavé miesta je dobré natierať hojivým gélom alebo roztokom s obsahom harmančeka, lokálne znecitlivujúcich látok benzokaínu alebo lidokaínu. Môžu sa použiť podobné prípravky, aké sa používajú pre deti pri prerezávaní zúbkov. Rany dobre zahojí aj zvýšený príjem B-komplexu, koenzýmu Q10, vitamínu C a E. Ak náhrada tlačí, nikdy ju neupravujeme sami, ale navštívime svojho zubného lekára a ten ju odborne upraví. Mali by sme ju mať pred návštevou lekára nasadenú, aby vedel lepšie určiť miesta, kde náhrada spôsobuje otlaky.

S novou zubnou náhradou sa môže objaviť aj nesprávna artikulácia alebo tzv. šušlanie, ktoré precvičovaním reči a hovorením rýchlo vymizne. S novou protézou môže byť jedenie a pitie spočiatku náročné. Dočasná môže byť aj zmena vnímania chutí a teploty pokrmov. Najmä v prvom mesiaci sa môže objaviť aj zvýšená tvorba slín alebo pocit na vracanie. Je to prirodzená reakcia tela na cudzí predmet v ústach, ktorá časom vymizne. Naopak, pri nedostatočnej tvorbe slín, ktorá sa môže objaviť pri užívaní niektorých liekov (lieky proti alergii, na zníženie krvného tlaku, …), je riziko nesprávneho priľnutia protézy na podnebie a ďasná. Vtedy je potrebné použiť fixačné a tesniace krémy alebo lekár môže predpísať tzv. „umelú slinu“.

Pod náhradu môže prenikať jedlo a môžete mať pocit uvoľnenia náhrady. V prípade, že zubná náhrada aj po použití fixačného krému nedrží pevne v ústach, je potrebné navštíviť zubného lekára, ktorý ju odborne upraví. Pri umelom chrupe nezažívame pocit nečistých zubov. Preto hygienu o umelý chrup častejšie zanedbávame. Ostávajú na ňom zvyšky jedla, slín a baktérií, ktoré po vybratí protézy na nej zasychajú. Je nevyhnutné ju pravidelne čistiť a rovnako dôkladne sa starať aj o svoju vlastnú ústnu dutinu.

Začervenanie bezzubej sliznice môže byť prejavom zápalového ochorenia spôsobeného premnožením kvasiniek pri nedostatočnej hygiene.

 

Nasadenie zubnej náhrady

Zubnú náhradu si vkladáme do úst len čistú a vždy po dôkladnom umytí vlastných zvyšných zubov a ústnej dutiny. Zubnú náhradu najprv očistíme a potom oboma rukami jemným rovnomerným tlakom na obe strany náhrady pozvoľna priložíme k sliznici podnebia alebo pod jazyk.

Po priľnutí náhrady k sliznici zahryzneme, prehltneme a pohybmi čeľuste a sánky sa uistíme o správnom uložení náhrady. Ak náhrada nedrží správne, treba ju opatrne vybrať a nasadiť rovnakým postupom ešte raz. Pomocou jazyka spod náhrady vysajeme vzduch a sliny. Aby lepšie priľnula, jemne zatlačíme jazykom na hranu predných zubov. Pri čiastočnej snímateľnej náhrade dávame zvýšenú pozornosť sponám alebo háčikom a zvyšným zubom.

 

Vybratie zubnej náhrady

Zubnú náhradu vyberáme tak, že so zatvorenými ústami nafúkneme líca, čím vznikne pretlak a vzduch prenikne pod náhradu. Tá sa uvoľní a ľahko ju vyberieme. Iný postup je taký, že jemne zatlačíme prstami na zadnú plochu zubov smerom von z úst alebo skúsenejší nositelia dokážu náhradu rozhýbať pomocou rôznych sťahov úst.

Náhradu vyberáme vždy opatrne a najlepšie oboma rukami, aby sme predišli jej poškodeniu.

 

Fixačné pomôcky na uchytenie zubnej náhrady

Fixačné pomôcky
pomáhajú stabilizovať náhradu v ústach a zvyšujú komfort jej nositeľovi. Pre čiastočné snímateľné náhrady sú k dispozícii tesniace krémy a pre celkové snímateľné náhrady fixačné krémy alebo prášky, ktoré plnia v ústnej dutine tieto úlohy:
  • Pevne držia a stabilizujú zubnú náhradu.
  • Zamedzia zachytávaniu zvyškov potravy pod náhradou.
  • Vytvoria medzi sliznicou a protézou mäkkú vrstvu, ktorá chráni pred otlakmi.
  • Zvyšujú silu zhryzu a možnosť odhryznúť aj tvrdšiu potravu.
  • Správnym a stabilným priľnutím protézy sa zníži aj množstvo prehĺtaného vzduchu, ktorý často spôsobuje tráviace problémy. Na výber sú aj fixačné krémy s obsahom dych osviežujúcich zložiek.

 

Správne používanie fixačného a tesniaceho krému

Spočiatku na náhradu nanášame len malé množstvo krému v tenkých prúžkoch (prebytočný krém priľnavosť zníži). Krém sa nanáša buď na vlhký, alebo na suchý povrch náhrady (podľa návodu od výrobcu krému). Protéza musí byť dôkladne očistená od predchádzajúcich zvyškov krému a potravy.

V prípade riedkych slín je vhodné použiť fixačný prášok, ktorý sa v tenkej vrstve nanesie na navlhčenú protézu. Protézu so správne naneseným fixačným prípravkom vložíme do úst a na niekoľko sekúnd podržíme prstami.

Čas účinku fixačných krémov je ovplyvnený tlakom pri hryzení tvrdšej potravy, konzumáciou teplých nápojov alebo aj dlhým rozprávaním. Zvyčajne poslúžia až na 12 hodín. Ak je potrebné aplikovať fixačný prostriedok viackrát za deň, je dobré dať zubnú náhradu skontrolovať lekárovi.

Pod celkovú snímateľnú zubnú náhradu môžeme použiť fixačnú podložku, ktorú dostanete kúpiť v lekárni. Vypĺňa dutiny, ktoré vznikajú úbytkom tkaniva a kosti v čeľusti, chráni pred vznikom otlakov a zápalov. Vymieňa sa každý deň a jej tvar sa dá upraviť nožnicami podľa tvaru náhrady. Fixačná podložka sa na 10 sekúnd namočí do teplej vody a priloží sa na mokrú protézu. Potom protézu vložíme do úst a na niekoľko sekúnd pritlačíme.

 

Starostlivosť o zubnú protézu

Dôkladnou starostlivosťou o zubnú náhradu predĺžime jej životnosť a predídeme problémom, ktoré sa prejavujú začervenaním, bolestivosťou či krvácaním ďasien.

Celková alebo čiastočná snímateľná náhrada musí byť zakaždým čistá, nasadená vždy iba do čistých úst. Preto zvyšné vlastné zuby dôkladne naďalej umývame pomocou mäkkej zubnej kefky. Na miesta, ktoré sa nám nepodarí dobre vyčistiť zubnou kefkou, použijeme jednozväzkovú a medzizubnú kefku. Ďasná pravidelne masírujeme jemnou zubnou kefkou, aby boli dobre prekrvované, a tak sa ľahšie protéze prispôsobia.

Zubnú náhradu vždy po vybratí z úst očistíme pomocou mäkkej kefky alebo špeciálnej kefky so špirálovitou hlavou. Pre dôkladné vyčistenie a dezinfekciu použijeme čistiace roztoky, prášky alebo tablety na zubné náhrady. Vysokú čistiacu činnosť zaisťuje aktívny kyslík a proteolytické enzýmy. K dispozícii sú aj šetrnejšie čistiace roztoky na prírodnej báze s kyselinou citrónovou. Po vyčistení protézu vždy nechávame namočenú v roztoku alebo vo vode. Pred vsadením do úst ju opláchneme čistou vodou.

 

Výživa pri snímateľných zubných náhradách

Spočiatku si na jedenie s protézou zvykáme pomocou mäkšej stravy a stravy pokrájanej na menšie kúsky. S rastom dôvery v novú protézu si jedálny lístok rozširujeme o ďalšie jedlá. Treba dbať na rovnomerné jedenie na oboch stranách, aby sa nepreťažovala len niektorá časť protézy.

Pozor na horúce pokrmy a tekutiny!

Umelé živicové podnebie znižuje citlivosť, a tak vzniká riziko popálenia podnebia a pažeráka. Rovnako môže byť otupené aj vnímanie chuťových buniek, čo sa časom upraví. Pri chýbajúcich vlastných zuboch sa čeľustná kosť a ďasná zmenšujú rýchlejšie. Rovnako aj pri prudkom úbytku hmotnosti. Preto je dôležité aspoň raz ročne dať zubnú náhradu a jej priľnavosť skontrolovať zubnému lekárovi.