Čeľustno-ortopedické aparáty (strojčeky) 28.03.2019

28. 3. 2019 · 4 minúty na prečítanie

Strojček na zuby sa používa na liečbu a nápravu odchýlok pri raste zubov, čeľuste a sánky. Vhodnosť použitia strojčeka posúdi špecialista – čeľustný ortopéd.

Strojček na zuby sa môže použiť v akomkoľvek veku. Prvú návštevu u čeľustného ortopéda na indikované odporúčanie zubným lekárom je vhodné absolvovať vo veku približne 7 rokov, keď je v ústach zmiešaný mliečny a trvalý chrup. Vtedy sa odhalia a včasne vyriešia
prípadné odchýlky vo vývoji zubov a čeľustí.

Strojček sa používa na korekciu estetických, ale aj funkčných problémov chrupu, ako sú:
  • krivé alebo nepravidelné zuby,
  • stesnané zuby alebo veľké medzery medzi zubami,
  • odchýlky zhryzu, nesprávny zhryz,
  • chýbajúce zuby,
  • čeľustné deformácie.

Dnešná čeľustná ortopédia ponúka viacero typov aparátov na zuby. Rozdeľujú sa na dva základné typy – fixný a snímateľný strojček:

Fixný strojček je pevne nalepený na zuby počas celého obdobia liečby. Skladá sa zo zámkov a krúžkov nalepených na zuby, ktoré sú spojené drôtom. Pomocou ortodontických drôtov čeľustný ortopéd upravuje zuby tak, že zuby posúva a postupne tvaruje do pravidelných zubných oblúkov.

Snímateľný strojček si pacient sám vkladá a vyberá z úst. Môže mať rôzny tvar a formu. Tvorí ho najčastejšie živicové telo, drôtené spony a aktívne časti (skrutky, pružiny, …). Používa sa hlavne pri liečbe menších nepravidelností alebo po fáze liečenia fixným aparátom. Liečba ním trvá zvyčajne dlhšie ako 2 roky.

 

Starostlivosť o zuby počas nosenia strojčeka na zuby

Liečba pomocou strojčeka na zuby predstavuje obdobie zvýšeného rizika vzniku a rozvoja zubného kazu a zápalu ďasien. V strojčeku, okolo zámkov a za ním sa usádza potrava a zuby sa ťažšie čistia. Je teda zásadná dôkladná prehliadka pred liečbou a správna starostlivosť o zuby počas nej. Zmenou postavenia zubov počas vyrovnávania sa mení aj medzizubný priestor, ktorý treba dôkladne čistiť pomocou zubnej nite a medzizubnej kefky primeranej veľkosti.

Pri nesprávnom čistení môžu byť zuby nenávratne poškodené, čo naruší estetický výsledok a prínos liečby aparátom.

 

Čistenie zubov s fixným strojčekom

Na čistenie zubov používame kefku s jemnými vláknami.

  • Najprv očistíme plochu nad a potom plochu zubu pod napínacím drôtom strojčeka. Zub nečistíme cez strojček.
  • Na dôkladnejšie očistenie ťažko dostupných miest použijeme jednozväzkovú kefku. Tou vyčistíme okolie drôtikov a priestor na rozhraní zubu a ďasna.
  • Nevyhnutné je vyčistiť priestor okolo prilepených častí a rovnako priestor pod drôtikom, kde často vniká zápal. Dá sa to pomocou medzizubnej kefky, ktorej vlákna sa ľahko zavádzajú pod drôtik.
  • Nakoniec dočistíme krúžky, najlepšie špeciálnou kefkou kužeľovitého tvaru. K dispozícii sú aj zubné nite navrhnuté na čistenie zubov so strojčekom, ktoré majú spevnený navádzací koniec.

Dodržaním takéhoto dôkladného čistenia a správnej výživy predídeme vzniku zápalov a kazov.

 

Čistenie zubov so snímateľným strojčekom

Snímateľný strojček musí byť vždy čistý a nasadený na čisté zuby. Preto na miesta, ktoré sa nám nepodarí dôkladne vyčistiť zubnou kefkou, použijeme jednozväzkovú kefku. Samozrejmosťou by malo byť čistenie medzizubných priestorov pomocou medzizubných kefiek primeranej veľkosti.

 

Čistenie strojčeka

Snímateľný strojček predstavuje priaznivé prostredie pre vznik zubného povlaku a rozmnožovanie baktérií. Povlak na strojčeku vloženom v ústach sa ukladá rovnako ako na zuboch.

Pri nesprávnom čistení sa na ňom tvorí zubný kameň. Preto je dobré strojček vyčistiť skôr, ako na ňom nečistoty uschnú.

Na čistenie strojčeka používame mäkkú kefku alebo kefku špeciálne navrhnutú na čistenie strojčekov. Ňou opatrne vyčistíme celý povrch strojčeka. Môžeme použiť špeciálny gél, ktorý rozpustí nečistoty a zničí baktérie. Na strojčeku zanechá príjemnú chuť.

Na čistenie strojčekov je možné použiť aj čistiace šumivé tablety. Odstránia zubný plak a ochránia kov pred koróziou.

Ak strojček nie je v ústach, nechávame ho v čistiacom roztoku v nádobke s krytom a vyberateľným dnom. Roztok meníme aspoň raz za deň. Pred vložením do úst strojček vždy opláchneme čistou vodou. Počas jedenia ho vyberieme a naspäť vložíme až po vyčistení zubov.