Starostlivosť o medzizubné priestory 31.03.2019

31. 3. 2019 · 4 minúty na prečítanie
Pre mnohých doplnkovou, no pre všetkých nevyhnutnou starostlivosťou o zuby je čistenie medzizubných priestorov. Jeho účelom je odstránenie zvyškov jedál a zubného povlaku, ktoré sa usadzujú na bočných plochách zubov a na ďasne.

Zubný povlak, ktorý sa pravidelne neodstraňuje, môže stvrdnúť na zubný kameň. Tento tvrdý nános minerálov, ktorý sa vytvorí na zube, sa už nedá vyčistiť bežnými prostriedkami. Musí byť odstránený zubným lekárom alebo dentálnym hygienikom.

Takýto stav komplikuje čistenie zubov aj medzizubných priestorov a spôsobuje opuch a krvácanie ďasien. Baktérie zubného povlaku, ktoré sa tu nerušene množia, spôsobujú vznik zubného kazu. Preto sú medzizubné priestory najčastejším miestom ich vzniku.

Keďže ani najlepšia technika čistenia zubov zubnou kefkou nedokáže odstrániť všetky nánosy zubného povlaku, na čistenie medzizubných priestorov máme k dispozícii špeciálne pomôcky.

 

Medzizubné kefky

Medzizubné kefky sú malé kefky dlhé asi 1 cm, ktoré sú určené na každodennú starostlivosť o medzizubné priestory.

Zabezpečujú vyčistenie aj nerovnomerných plôch zubov a záhybov, ktoré sú napr. na stoličkách. Táto schopnosť z nich robí najefektívnejší prostriedok na čistenie medzizubných priestorov.

Ľudia s veľmi úzkymi medzizubnými priestormi môžu mať problém zaviesť si aj tie najužšie medzizubné kefky. Vtedy je vhodné použitie zubnej nite.

Môžeme si vybrať z viacerých druhov medzizubných kefiek. Správnu veľkosť určí zubný lekár alebo dentálny hygienik. Často sa stáva, že je potrebná kombinácia viacerých medzizubných kefiek rôznych veľkostí.

Ako správne používať medzizubnú kefku?

Medzizubnú kefku nasmerujeme do priestoru medzi zubami tak, aby špička kefky sledovala povrch ďasna. Jemne zatlačíme, kefku vyrovnáme do vodorovnej polohy a posunieme až na druhú stranu cez celý medzizubný priestor. Potom opatrne vytiahneme medzizubnú kefku von a opláchneme ju. Dostatočný je jeden takýto pohyb v každom medzizubnom priestore jedenkrát denne.

Počas prvého týždňa pravidelného čistenia môžeme sledovať krvácanie ďasien, ktoré však nie je známkou poranenia, ale zápalu spôsobeného baktériami v nahromadenom zubnom povlaku. Pri pravidelnom čistení sa zápal, a teda aj krvácanie, úplne stratí. Ak by sa tak nestalo, je potrebné poradiť sa so zubným lekárom.

Dentálne nite

Dentálna niť je určená na čistenie medzizubných priestorov a odstraňovanie zubného povlaku.

Najčastejšie sa používajú viacvláknové nylonové vlákna. Stretneme sa aj s jednovláknovými niťami, vyrobenými z gumy, plastu alebo teflonu. Ich výhodou je, že sa netrhajú a nestrapkajú tak ako nylonové.

Oba typy sú dostupné v rôznych príchutiach, najpoužívanejšie sú mentolové. Niektoré zubné nite môžu byť napustené fl uoridovými zlúčeninami a pôsobia preventívne proti vzniku zubného kazu, iné obsahujú chlórhexidín s protizápalovým účinkom alebo ióny zinku s antibakteriálnym pôsobením.

Na trhu nájdeme aj nylonové viac vláknové nite, ktoré sú voskované. Vosk sa pridáva na jednoduchšiu manipuláciu a zavedenie nite medzi zuby. Nemá vplyv na konečný výsledok čistenia. Môžu z nich profi tovať ľudia s užšími medzizubnými priestormi a kontaktnými miestami.

Pri niektorých zubných nitiach sa stretneme s označením expandujúca. Tento typ vláken sa pri styku so slinami dokáže zväčšiť a lepšie vyplniť priestor medzi zubami. Preto je tento typ vhodný pre ľudí s väčšími medzizubnými priestormi.

Pre začiatočníkov alebo ľudí, ktorí nezvládajú správnu techniku čistenia zubnou niťou, sú dostupné špeciálne pripravené jednorazové zubné nite v držadle v tvare šabličky. Špeciálnym typom zubných nití sú aj nite na čistenie strojčekov, mostíkov, zubných implantátov a širokých medzizubných priestorov.

Ako čistiť dentálnou niťou?

Technika čistenia zubnou niťou je pomerne náročná, a preto je nevyhnutný správny nácvik u zubného lekára alebo dentálneho hygienika. Jej dokonalé zvládnutie je však nevyhnutné, inak si môžeme poškodiť a poraniť ďasná. Rizikové je hlavne kontaktné miesto (kde sa zuby dotýkajú).

Niť musí byť vedená veľmi jemne, lebo pri použití sily prenikne cez kontaktné miesto veľmi prudko a zastaví sa až na ďasne, ktoré sa poraní. Na elimináciu týchto poranení sa využíva tzv. slučková metóda.

Vezmeme si kus zubnej nite (asi 50 cm). Chytíme oba konce a zviažeme ich spolu. Cieľom je vytvoriť slučku, ktorá bude pevne obopínať štyri prsty jednej ruky.

Niť si chytíme tak, aby sme ju viedli cez ukazovák jednej ruky a palec druhej ruky.

Zubnú niť vedieme cez každé kontaktné miesto pomocou krátkych vodorovných pohybov. Potom opatrne dvakrát alebo trikrát od ďasna smerom k zubu.

Rovnako ako predtým, pomalými horizontálnymi pílkovitými pohybmi vysunieme niť cez miesto kontaktu a pokračujeme v ďalšom medzizubnom priestore. Tento proces opakujeme v každom mieste kontaktu dvoch zubov.