10. Ako meriame hladinu cukru v krvi (selfmonitoring)? 11.08.2019

11. 8. 2019 · 3 minúty na prečítanie

Hlavným cieľom liečby diabetu je udržiavať hladinu krvného cukru v priebehu celého dňa čo najbližšie hodnotám zdravého človeka. Pravidelné meranie v domácich podmienkach je dôležitou súčasťou liečby, pretože umožňuje kontrolovať jej účinnosť. Na základe nameraných výsledkov je potom možná úprava liečebného a stravovacieho režimu.

 

Čím merať?

Meranie hladiny krvného cukru sa robí pomocou prístroja nazývaného glukomer. Glukomerov je v ponuke mnoho typov rôznej kvality a ceny. Na samotné meranie je ďalej potrebný testovací prúžok, ktorý slúži na jednorazové použitie. Každý typ glukomera má svoje špeciálne testovacie prúžky, ktoré nie je možné zameniť za iné. Glukomery vrátane testovacích prúžkov sú voľne predajné v lekárňach a v predajniach zdravotníckych potrieb.

 

Ako merať?

Súčasťou glukomera je mechanická ihla (takzvaná autolanceta), ktorou sa urobí vpich do bruška prsta. Vpich je prakticky nebolestivý a na zmeranie stačí nepatrná kvapka krvi, ktorá sa nasaje testovacím prúžkom vloženým do glukomera. Výsledok je väčšinou známy do piatich sekúnd. Presný postup je vždy uvedený v manuáli konkrétneho prístroja.

Moderné glukomery používané v súčasnosti na domáce meranie glykémie už dokážu meranie automaticky zaznamenávať do svojej pamäte. To, ako často hladinu cukru merať, určuje ošetrujúci lekár.

 

Čo je dôležité pre správne meranie?

● Glukomer je nutné udržiavať čistý.

● Testovacie prúžky nesmú byť po lehote použiteľnosti ani nesmú byť inak poškodené (napríklad zvlhnutím).

● Do glukomera sa vkladajú testovacie prúžky, ktoré sú určené iba pre daný typ prístroja. Do jedného typu glukomera teda nie je možné dávať prúžky určené do iného glukomera.

Koža v mieste vpichu sa nedezinfikuje, pretože dezinfekčný roztok môže ovplyvniť meranie. Kožu je vhodné iba umyť teplou vodou a mydlom. Tým sa o to lepšie prekrví a ľahšie sa získa potrebná kvapka krvi.

● Po umytí je nutné kožu riadne osušiť. Kvapka krvi sa totiž môže zmiešať s vodou na koži, a tak môže dôjsť ku skresleniu výsledku merania.

● Na meranie je vhodné vybrať iba jeden alebo dva prsty, z ktorých sa bude kvapka krvi odoberať. Ideálny je 3. alebo 4. prst na ruke, ktorá sa nepoužíva pri písaní.

● Vpich sa vždy robí na boku bruška prsta. Pokiaľ sa krv odoberá zo stredu bruška prsta, špičky prsta alebo okolia nechtu, je zbytočne bolestivé.

● Kvapku krvi je nutné nanášať len na vyznačené miesto na testovacom prúžku.

● Veľmi dôležité je glukomer pravidelne kalibrovať podľa návodu výrobcu.

 

Aké hodnoty sú v norme pre zdravého človeka (pre liečeného diabetika)?

Glykémia nalačno 3,3 – 5,5 mmol/l (pre liečeného diabetika do 7,2 mmol/l).

Glykémia 90 – 120 min. po jedledo 7,8 mmol/l (pre liečeného diabetika menej ako 10 mmol/l).


Namerané hodnoty je vhodné si pravidelne zapisovať a konzultovať s lekárom, ktorý môže na základe výsledkov glykémie upraviť liečbu.