7. Aké sú režimové opatrenia pri diabete? 14.08.2019

14. 8. 2019 · 5 minút na prečítanie

Nevyhnutne dôležitou súčasťou liečby diabetu je správne stravovanie a zdravý životný štýl. Prečo to tak je? Samotné lieky pri liečbe diabetu pomáhajú, ale nie sú všemocné. Preto je vhodné pozitívny účinok liekov podporiť zdravým životným štýlom.

 

DIÉTA

Mnoho ľudí si pod týmto slovom predstaví hladovanie, zákazy a nepríjemné pocity. Diéta však môže znamenať len menšiu či väčšiu zmenu jedálneho lístka. Diabetická diéta je racionálna, reprezentuje zásady zdravého stravovania. Dôležité je, čo jeme, kedy jeme a koľko toho zjeme.

 

CUKRY (SACHARIDY)

Existujú cukry jednoduché, ako je sacharóza (ide o cukor repný, trstinový, skrátka ten, ktorý sa v domácnosti bežne používa na prisladzovanie), a cukry zložené, takzvané polysacharidy (napríklad škroby nachádzajúce sa v obilninách, zemiakoch, ryži). Každý diabetik vie, že musí obmedziť cukor. Napriek tomu by sacharidy mali pokrývať 50 – 60 % celodenného energetického príjmu. Sacharidy ovplyvňujúce hladinu cukru v krvi sa nachádzajú najmä v prílohách (chlieb, pečivo, ryža, zemiaky, cestoviny), v ovocí a niektorých druhoch zeleniny (mrkva, kukurica, cvikla, hrach). Príjem týchto potravín je potrebné regulovať tak, aby vyhovovali odporúčanému príjmu sacharidov.

 

TUKY

U diabetikov je dôležité obmedziť jednoduché cukry, ale nemenej dôležité je obmedziť všetky živočíšne tuky. Tie pomáhajú zvyšovať cholesterol, a tým zhoršujú ďalšie ťažkosti, ako napríklad srdcovo-cievne ochorenia. Celkovo by energia prijatá formou tukov nemala presiahnuť 30 % celodenného energetického príjmu nášho jedálneho lístka. Ideálne je však obmedziť spotrebu masti, masla, tučného mäsa, údenín, tučných syrov, smotanových jogurtov, plnotučného mlieka a vajec. A aké tuky teda prijímať? Rastlinné oleje, ako je olivový olej, oleje v orechoch, semenách, morských rybách a morských živočíchoch.

 

BIELKOVINY

Bielkoviny je vhodné do jedálneho lístka zaradiť v množstve cca 1 g na 1 kg telesnej hmotnosti, čo pokrýva asi 10 – 15 % z celodenného energetického príjmu. Najlepšie strukoviny (šošovicu, hrach, sóju, cícer), chudé mäso, ryby a vajcia (lepšie bez žĺtka).

 

VLÁKNINA

Vlákninu získavame z potravy nerozpustnú alebo rozpustnú. Nerozpustnú vlákninu už telo ďalej nespracuje. Tá v črevách iba napučí, pomôže ich vyčistiť od škodlivín a pomáha zasýtiť. Nájdeme ju v celozrnných výrobkoch a obilných otrubách. Rozpustnú vlákninu dokáže telo čiastočne spracovať a nachádza sa hlavne v strukovinách a jablkách.

Vlákninu je do jedálneho lístka vhodné zaraďovať postupne po menších dávkach a zvyšovať až na odporúčaných 30 – 40 g denne. Veľká jednorazová dávka môže vyvolať tráviace ťažkosti typu zápchy a nadúvania. Pri užívaní vlákniny je veľmi dôležité dostatočne piť.

 

TEKUTINY

Rovnako ako u zdravých osôb je aj u diabetikov dôležité denne vypiť na 10 kg hmotnosti asi 3 dl tekutín. Žena s hmotnosťou 60 kg by teda mala za deň vypiť asi 1,8 litra, muž s hmotnosťou 90 kg by mal vypiť za deň asi 2,7 litra tekutín. A to najlepšie stolovej vody alebo ovocného čaju. Bylinné čaje sa pijú vždy s prihliadnutím na zdravotný stav. O vhodnosti konkrétneho bylinného čaju sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Niektoré čaje totiž môžu ovplyvňovať účinok užívaných liekov.

 

ALKOHOL

Alkohol nie je u diabetikov zakázaný, pokiaľ pacient nemá iné ochorenia, kde pitie alkoholu neprekáža (napríklad ochorenie pečene, iné ochorenie pankreasu). Odporúča sa neprekračovať 60 g alkoholu 1- až 2-krát týždenne (to je asi 1,5 dl 40 % destilátu, 4 dl vína alebo 1,5 litra piva). Pri užívaní niektorých liekov na diabetes je potrebné alkohol vždy piť súčasne s jedlom s obsahom sacharidov, inak by mohla nastať hypoglykémia. O tom, ktoré lieky to sú, sa poraďte so svojím lekárnikom alebo lekárom. Kto si stráži príjem kalórií, musí započítať do denného príjmu i alkohol, ktorý je bohatým zdrojom prázdnej energie (je vysokokalorický).

 

KÁVA

Pokiaľ nie je káva zakázaná z dôvodu iného ochorenia (napríklad ochorenie obličiek alebo vysokého krvného tlaku), nie je ju nutné u diabetikov vynechávať.

 

SOĽ

Obmedzenie soli platí rovnako ako pri racionálnej výžive, teda do 7,5 gramu za deň. Klasickú   kuchynskú soľ je možné nahradiť soľou so zníženým obsahom sodíka, ktorá je navyše obohatená   o draslík a jód. Najvhodnejšie je však používať na dochucovanie jedál čerstvé alebo sušené bylinky a korenie.

 

POHYB

Pri liečbe diabetu je dôležitá nielen diéta, ale i pravidelný pohyb. Pri pravidelnom pohybe dochádza k zníženiu hladiny cukru v krvi, zlepšuje sa fyzická kondícia, a to pôsobí i na zlepšenie psychiky. Pravidelný pohyb navyše pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam a zároveň znižuje telesnú hmotnosť. Po cvičení dochádza k úprave hladiny cukru v krvi, ktorá sa však vracia na pôvodné hodnoty za 24 – 72 hodín. Práve preto je potrebný pravidelný pohyb, najmenej 3- až 4-krát v týždni. A aký pohyb je vhodný? Odporúča sa aspoň 30 minút chôdze, plávania, cyklistiky, behu na bežkách a podobne. O najvhodnejšej pohybovej aktivite je dobré poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

 

NÁHRADNÉ SLADIDLÁ

Pri diabetickej diéte je najlepšie odvyknúť si od sladkých jedál. Ďalšou možnosťou je zameniť cukor za náhradné sladidlá, ktoré neovplyvnia hladinu cukru v krvi. Lekárne ponúkajú mnoho druhov náhradných sladidiel – prírodných i umelo vyrobených. Môžeme ich využiť na prisládzanie studených i teplých pokrmov a niektoré z nich sa používajú aj priamo na varenie a pečenie. Sladidlá sú dostupné nielen vo forme tabliet, ale aj v sypkej alebo tekutej forme. Chuťovo sa náhradné sladidlá líšia od cukru. V ponuke je však mnoho druhov, a preto je možné vybrať si sladidlo, ktoré bude chuťovo vyhovovať.

 

Prírodné náhradné sladidlá:

Fruktóza (ovocný cukor)

● Nachádza sa napríklad v ovocí a mede.

● Kaloricky je fruktóza rovnaká ako sacharóza (bežný cukor), ale jej sladivosť je vyššia. Na rovnaké osladenie stačí teda menej fruktózy, a tým i menej kalórií.

● Aj fruktózu je nutné počítať do denného príjmu sacharidov.

 

Stévia:

● Je bylina, ktorá obsahuje sladko chutnajúce zložky. Tieto zložky sú asi 200- až 300-krát sladšie než sacharóza a neovplyvňujú hladinu cukru v krvi.