Úsmev prezradí ako sa cítite alebo čo si myslíte 11.09.2018

11. 9. 2018 · Mgr. Barbara Castagnola · 2 minúty na prečítanie

Úsmev nie je iba jeden

Existujú rôzne druhy úsmevov, no najčastejšie sa hovorí o piatich základných typoch.

Úsmev č. 1: Za jeden z najúprimnejších je považovaný tzv. Duchennov úsmev, pomenovaný podľa francúzskeho lekára, ktorý v 19. storočí experimentálne skúmal aké svaly sú pri úsmeve zapájané a zistil, že pri tomto type úsmevu „od ucha k uchu“ hrajú dôležitú rolu aj svaly okolo očí, čo neskôr potvrdil aj psychológ a expert na neverbálnu komunikáciu, Paul Ekman, ktorý tento typ úsmevu používa pre opis skutočného „úsmevu šťastia“. Osoby s týmto typom úsmevu podvedome vyhľadávame pretože z nich idú úprimné emócie, sú prívetivejší a tak pre nás príťažlivejší. Pri tomto type úsmevu sa nám zdvihnú kútiky úst a zvraštia sa nám svaly okolo očí. Niektorí ľudia, dokonca aj v mladšom veku mávajú okolo očí mimické vrásky práve pretože sa veľa smejú. Ak takých stretnete, verte, že patria k tým úprimnejším osobám.

Úsmev č. 2: Medzi ďalší z piatich typov patrí úsmev falošný či strojený, pri ktorom chýba prežitie skutočnej emócie. Vieme ho rozpoznať tak, že sa „nesmejú“ oči, svaly okolo nich sú strnulé, nehýbu sa. „Nájdeme“ ho v situáciách, keď sa napríklad fotíme v štúdiu alebo sa na nás usmeje nadriadený pri stretnutí pretože sa to „patrí“. Vtedy tento úsmev predstavuje skôr zdvorilosť či profesionalitu ako iba falošný záujem.

Úsmev č.3: Tzv. nepohodlný úsmev majú na tvárach ľudia, ktorí sa snažia nedať najavo sklamanie či iné nepohodlie a úsmev iba fingujú. Mimika je strnulá, tvár napnutá, oči chladné, bez emócie. Takýto úsmev je ľahko rozpoznateľný a ľudia reagujú voči danej osobe nedôverčivo či vyhýbavejším typom správania.

Úsmev č.4: Sarkastický úsmev síce vyvoláva navonok pozitívnu emóciu tým, že pery sa predĺžia do hora ale ostatné časti svalov tváre zostanú nehybné. Trvá krátku dobu, niekedy sa môžu zapojiť aj oči no po chvíli sa však tvár vráti do pôvodnej polohy.  Používa sa najmä pri ironických poznámkach, keď chceme niekoho podpichnúť ale aj zosmiešniť.

Úsmev č. 5: Iným typom úsmevu, ktorý radíme medzi tie pozitívne je úsmev zvodný,  ktorý sa spája s priamym pohľadom no zároveň s jemným odstupom, pri ktorom ležérny úsmev trvá trochu dlhšiu dobu. Často býva zapojená aj hlava, pohybom do boku a držanie tela je viac vzpriamené. Ľudia tento úsmev používajú v situáciách, kedy sa chcú druhým zapáčiť alebo ich o niečom presvedčiť.

 

Usmievajte sa každý deň, budete šťastnejší

O autorovi
Mgr. Barbara Castagnola
Mgr. Barbara Castagnola
Čítať viac od autora
O autorovi
Mgr. Barbara Castagnola
Mgr. Barbara Castagnola
Čítať viac od autora