TYPY OSOBNOSTÍ KTORÉ BÝVAJÚ NA PRACOVISKU VÝZVOU 21.12.2017

21. 12. 2017 · Mgr. Barbara Castagnola · 3 minúty na prečítanie

NARCIS

Pre narcisa je typické zveličovanie vlastnej osoby a fantazírovanie o svojej jedinečnosti. Prahne po obdive, úspechu až grandiozite, zvyčajne však svoje kvality výrazne preceňuje. Jeho hlavným cieľom je zaujať a byť povšimnutý za akúkoľvek cenu. Nerád prijíma kritiku, druhých však kritizuje veľmi rád a jeho správanie je povýšenecké. Pokiaľ sa mu nedostáva obdivu a uznania, býva podráždený a bezohľadný. Často máva narušené medziľudské vzťahy, pretože očakáva, že všetci sa budú chovať podľa jeho predstáv. Egocentrický vzorec správania narcisa je však v skutočnosti póza či obrana,  ktorou zakrýva svoju krehkosť a nízke sebavedomie. Ak sa predsa ocitne sám pod paľbou kritiky, jeho reakciami sú buď hnev až agresivita alebo naopak hanba a pocity viny.

HYSTERIK

Všetko rád dramatizuje a jeho chovanie je doslova teatrálne. Má potrebu sa vo všetkom presadiť, získať aj kariéru aj lásku aj peniaze aj všetko, čo sa dá. Ich typickým znakom je trvalá nespokojnosť vo všetkých oblastiach prameniaca väčšinou z nestáleho zázemia alebo chýbajúceho pevného bodu v živote. Často klame, simuluje, vynucuje si prejavy náklonnosti, ba dokonca intriguje. Spokojnosť, tiež iba čiastočnú, nachádza iba vtedy, ak si ho druhí vážia a vyjadrujú mu obdiv. Jeho emócie sú labilné a nálady sa menia od výbuchov smiechu po výbuchy zlosti a kriku, čím veľmi často svoje okolie manipuluje. A to sa mu skutočné darí dobre.

NEUROTIK

Má podobne ako hysterik labilné emócie. Nie je však natoľko teatrálny a nepotrebuje toľko pozornosti od druhých, pretože ju často zameriava na svoje telo a tak somatizuje. Medzi neurotikmi nájdeme veľa hypochondrov, ktorí neustále pochybujú o svojom zdraví. Neurotik prežíva časté pocity úzkosti a napätia, podlieha rôznym strachom a fóbiám a jeho správanie je často impulzívne a nepredvídateľné. Niekedy môže dlho pokojne pracovať, inokedy ho tá istá vec privádza do šialenstva a zúrivosti, ktorú si vie „vybiť“ na svojom okolí. V rozhodovaní je nestabilný, často pochybuje a potrebuje sa s druhými radiť.

PUNTIČKÁR

Nazývaný niekedy aj „obsedant“ je maximálne precízny, zameraný na detail a poriadok. Nemá rád zmeny, práve naopak, správa sa podľa zaužívaných a naučených spôsobov pričom niekedy spadá až do rigidného chovania. Na puntičkára je spoľah, je zodpovedný a svedomitý, predsa však svoje okolie „stresuje“ prehnanou kontrolou a uisťovaním sa. Ľpie na pravidlách, v nových situáciách sa nevie rozhodnúť a nemá rád, ak sa niekto správa inak ako je zvyknutý. Je presvedčený o svojej pravde a o tom, že len on vie veci urobiť naozaj dokonale. Svoje emócie si drží na uzde a nevie ich druhým dostatočne opätovať. Nie je príliš tolerantný voči ostatným – vyžaduje od nich, aby sa mu podriaďovali.

AGRESOR

Neustále je v akomsi „naštvanom“ móde a pracovné či medziľudské problémy často rieši práve agresivitou, hlukom a krikom. Neuzná svoje pochybenie, ale vždy obviňuje druhých. Jeho prítomnosť má za následok pravidelný výbuch emócií, málokedy však tých pozitívnych. Jeho spolupracovníci  bývajú často demotivovaní, pretože  svojou prítomnosťou vytvára prísnu a dusnú atmosféru. Druhí sú mu ľahostajní a správa sa k nim bez rešpektu.

PARANOIK

Býva podozrievavý s bojovným postojom voči svojmu okoliu, dokonca aj priateľské gestá vníma ako útok. Neustále si niečo namýšľa, má obavy, je vzťahovačný, a preto ľahko vyvoláva konflikt so svojim okolím. Ľahko sa urazí, je precitlivený a doslova až „v strehu“. Fascinuje ho moc a autorita. Sám sa často preceňuje a chváli, no voči druhým býva neprimerane kritický až agresívny. Kľúčová je pre paranoika nedôvera – druhých vníma ako tých, ktorí mu chcú ublížiť.

 

 

O autorovi
Mgr. Barbara Castagnola
Mgr. Barbara Castagnola
Čítať viac od autora
O autorovi
Mgr. Barbara Castagnola
Mgr. Barbara Castagnola
Čítať viac od autora