Lekárnici pred letom radili ohľadom správneho opaľovania

1. 8. 2017 · 2 minúty na prečítanie

Osveta v oblasti správnej ochrany pred slnkom je potrebná, ukázala ďalšia z kampaní lekární Dr. Max pre verejnosť.

Bratislava, 1. august 2017 –  Do edukačnej kampane s názvom „Možno vám zachránime leto“ zameranej na prevenciu vzniku rakoviny kože sa počas piatich májových dní zapojilo 11 545 ľudí. Podľa zistení až 16 % opýtaných nepoužíva pri dlhšom pobyte na slnku žiadne ochranné prípravky.

Cieľom kampane, ktorá sa konala 15.-19. mája 2017 priamo v lekárňach Dr. Max, bolo upriamiť pozornosť na prevenciu vzniku rakovinových ochorení spôsobených nedostatočnou ochranou pred slnečným žiarením a pred letnými mesiacmi informovať o správnom opaľovaní a ochrane kože.

Prevencia v tomto smere je nesmierne dôležitá, nakoľko v priebehu posledných 30 rokov stúpol výskyt melanómu štvornásobne a stal sa tak z neho najčastejší druh nádorového ochorenia. Aj pri rakovinových ochoreniach kože platí, že čo najskoršie odhalenie choroby, je základom pre úspešnú liečbu,“  vysvetľuje Mgr. Zdenka Slunská, PhD., manažérka pre vzdelávanie a odborný rozvoj v lekárňach Dr. Max.

Personál lekární na 244 miestach poskytol pacientom poradenstvo ohľadom účinnej slnečnej ochrany a na základe fototypu kože, veku či prípadnej destinácie cestovania odporučil vhodný ochranný prípravok. Súčasťou bezplatného poradenstva bolo aj vyplnenie krátkeho dotazníka, ktorý farmaceutom pomáhal zhodnotiť celkový stav a zaznamenané výsledky priniesli niekoľko zistení.

Z celkového počtu 11 545 zapojených až 16 % uviedlo, že pri pobyte na slnku nepoužíva žiadnu slnečnú ochranu. Pre 18 % je faktor vyšší ako SPF 15 potrebný len vtedy, ak idú na dovolenku k moru, rovnaké percento obvykle používa prípravky s nižším ochranným faktorom.

Až 19 % opýtaných sa na slnku vždy spáli, mnohí z tejto skupiny zároveň nepoužívajú žiadne opaľovacie prípravky. Až 29 % uviedlo, že má viac ako 50 pigmentových znamienok na koži. Na pravidelné preventívne prehliadky však chodí len 19 % ľudí. U 6 % opýtaných sa v rodine vyskytla rakovina kože.

Faktor vyšší ako SPF 15 vždy používa 27 %. Do solária pravidelne zájdu len 3 % , avšak takmer trištvrte z nich nechodí na pravidelné kontroly znamienok a pravidelne ich používajú aj takí, u ktorých sa vyskytla v rodine rakovina kože.

Väčší záujem o odborné poradenstvo v lekárni prejavili so 72 % ženy. Až 46 % zapojených bolo vo veku 20+, vo veku 40+ sa prišlo poradiť 35 % ľudí.

Súčasťou kampane bolo aj bezplatné vyšetrenie znamienok dermatológom v lekárni Dr. Max v OC Eurovea. Na základe tejto návštevy dostalo 6 zákazníkov z 92 odporučenie na detailnejšiu návštevu odborníka, pretože analýza dermatoskopom ukázala podozrivý nález.

Na kampaň „Možno vám zachránime leto“ nadviaže v lekárňach Dr. Max začiatkom jesene ďalšia, v rámci ktorej budú môcť Slováci využiť bezplatné poradenstvo ohľadom prevencie kardiovaskulárnych ochorení.