Mnohí ľudia stále netušia, že riziko cukrovky je u nich vysoké

13. 11. 2017 · 5 minút na prečítanie

Hladinu glukózy si v tohtoročnej diabetickej kampani lekární Dr. Max nechalo odmerať takmer 17 000 ľudí. Počet návštevníkov lekární, ktorí takéto poradenstvo využili, vzrástol oproti minulému roku o 6 %. Výsledky ukázali, že vysoké percento opýtaných nevedelo, že ich hodnoty glukózy predstavujú už zvýšené riziko diabetu. Na potrebu prevencie civilizačného ochorenia diabetes upozorňuje aj blížiaci sa Svetový deň diabetu, ktorý je 14. novembra.

Bratislava, 13. novembra  2017 – Počas päťdňovej kampane zameranej na prevenciu ochorenia diabetes, ktorú počas marca 2017 realizovali lekárne Dr. Max v spolupráci so Slovenskou diabetologickou spoločnosťou, bolo tento rok vyšetrených 16 939ľudí. Oproti minulému roku to predstavuje nárast o 6 %.

Pacienti na 242 miestach využili bezplatné meranie hladiny cukru v krvi, ako aj meranie krvného tlaku a následné odborné poradenstvo. Hladina cukru bola meraná buď nalačno, do dvoch hodín po jedle[1] a dve a viac hodín po jedle. Merania mohli využiť nediabetici i diabetici, výsledky ihneď konzultovali s odborne vyškoleným personálom lekárne.

Veľmi nás teší, že nárast meraní takmer o 1000 potvrdil záujem verejnosti o odborné poradenstvo v lekárňach. Výsledky zároveň poukázali na to, že takáto edukácia je stále potrebná a dáva zmysel. V edukačných kampaniach plánujeme pokračovať preto aj v ďalšom roku a intenzívnejšie,“ vyjadrila sa Mgr. Zdenka Slunská, PhD., manažérka pre vzdelávanie a odborný rozvoj v Dr. Max.

Výsledky potvrdzujú trendy z minulého roka

Demografické zistenia z tohtoročnej kampane sa v porovnaní s minulým rokom líšia len minimálne. Potvrdili, že záujem o prevenciu majú prevažne ženy, tento rok so zastúpením 69 %. Najväčší počet celkových meraní (7458) bol opäť realizovaný na vekovej skupine 60+, zastúpenie nižších vekových skupín klesalo úmerne s vekom. Hlavné ukazovatele v súvislosti s cukrovkou taktiež ostali bez výraznej zmeny. Zo zapojených v tohtoročnej kampani 90 % uviedlo, že ochorenie diabetes mellitus diagnostikované nemá, zatiaľ čo 10 % odpovedalo, že medzi diabetikov patria.[2]

Zmysel projektu potvrdzuje počet záujemcov, ktorý v priebehu jediného týždňa dosiahol takmer 17 000, pričom viac ako 15 000 boli osoby bez známeho diabetu. To poukazuje na záujem verejnosti o toto ochorenie. Dominovali ženy, ľudia vo veku viac ako 40, resp. viac ako 60 rokov a s prítomnými inými ochoreniami ako je hypertenzia, poruchy tukov či prekonanie niektorej z kardiovaskulárnych príhod. To sú práve tie osoby, u ktorých je riziko cukrovky zvýšené,“ uviedol prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

U nediabetikov boli opäť namerané hodnoty cukrovkára

Hodnoty glukózy namerané nalačno u takmer 50 % vyšetrených nediabetikov sa nachádzali v rozmedzí 5, 6 – 6, 9 mmol/l. Táto hodnota predstavuje už zvýšené riziko, resp. prediabetický stav, kde treba dbať na pravidlá prevencie vzniku cukrovky. U 13 % opýtaných nediabetikov bola nalačno dokonca zaznamenaná hladina, ktorá zodpovedá diabetu a prekračuje hodnotu 6, 9 mmol/l. Tejto skupine bola v lekárňach odporučená návšteva u diabetológa za účelom objektivizácie. V 37 % prípadov nediabetikov bola nalačno nameraná ideálna hodnota pre tento stav, čiže nižšia ako 5, 6 mmol/l.

U nediabetikov, kde bolo meranie glukózy robené 2 a viac hodín po jedle, malo ideálnu hodnotu (nižšiu ako 7, 8 mmol/l) až 92 % opýtaných. U 7 % opýtaných z tejto skupiny však namerané hodnoty dosiahli 7, 8 mmol/l a viac, čo je pre tento stav opäť hladina glukózy predstavujúca riziko, resp. prediabetický stav. U 1 % z tejto skupiny boli dokonca hodnoty vyššie ako 11, 0 mmol/l. To je už hodnota zodpovedajúca diabetu, pri ktorej bola opäť odporučená konzultácia s odborným lekárom – diabetológom[3].

Počas jedného týždňa bolo na základe výsledkov odporučené vyšetrenie u diabetológa

3, 4% opýtaných, ktorí v dotazníku uviedli, že u nich ochorenie diabetes mellitus diagnostikované nebolo. V porovnaní s minulým rokom je to nárast o 0, 2 %.

„Vyšetrených bolo aj takmer 1700 pacientov s už známym diabetom a poväčšine s neuspokojivými glykémiami a priznanými zásadnými chybami v spolupráci. Všetkým vyšetreným bola darovaná edukačná brožúra napomáhajúca zníženiu rizík. Projekt má podľa môjho názoru veľkú medicínsku hodnotu, pretože preventívne vyšetrenia sú často vedome zanedbávané. Prostredie lekárne je menej stresujúce než ambulancia lekára, a pacient je tu náchylnejší nechať si urobiť jednoduché vyšetrenie,“ uzavrel doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Prístup k liečbe diabetu

Diagnostikovaní diabetici v 65 % prípadov uviedli, že sa liečia iba tabletami. Minulý rok to bolo 61, 6 %. Lieky nikdy nevynechá 72, 8 %, čo je oproti minulému roku pokles o 0, 3 %. Cukrovka denne alebo často obmedzuje život u 19, 1 % opýtaných cukrovkárov. Minulý rok tieto údaje uviedli v 22, 9 %.

Povedomie o indikujúcich hodnotách

Nové zistenia priniesli odpovede týkajúce sa znalosti správnych hodnôt hladiny glukózy. Správnu hodnotu krvného cukru meraného nalačno, ktorá môže byť príznakom cukrovky uviedlo len 40 % diabetikov, u nediabetikov bolo toto číslo ešte nižšie 36 %.

Kampaň s názvom Aj cukor môže chutiť horko sa uskutočnila 20. – 24. marca 2017 v 242 lekárňach Dr. Max po celom Slovensku.  Preventívny program bol pripravený v spolupráci s poprednými odborníkmi a diabetológmi. Tí počas niekoľkých mesiacov školili personál lekární Dr. Max ohľadom problematiky cukrovky prostredníctvom e-learningu, vzdelávacích akcií akreditovaných Slovenskou lekárnickou komorou a Slovenskou komorou medicínsko-technických pracovníkov a taktiež prostredníctvom praktických školení priamo na lekárňach.

Garantom kampane bola Slovenská diabetologická spoločnosť, ktorá kampaň podporila aj cez krátke edukačné video, v ktorom prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emila Martinka, PhD. upozorňoval na riziká diabetu a poukázal na lekárne ako na adekvátne miesto pre preventívne merania:

Podrobné výsledky a zistenia z diabetickej kampane boli začiatkom septembra prezentované na medzinárodnej konferencii pri príležitosti 65. výročia Farmaceutickej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Hlavnou témou konferencie, určenej pre širokú odbornú verejnosť, bolo priblíženie aktuálnych noviniek a trendov zo všetkých farmaceutických disciplín.

[1] Výsledky meraní tejto skupiny opýtaných nie sú v tlačovej správe zahrnuté, nakoľko ide o hodnoty, ktorých vyhodnotenie a posúdenie vyžaduje detailnejšie individuálne informácie od pacienta.

[2] Porovnanie s rokom 2016 v prílohe.

[3] Porovnanie s rokom 2016 v prílohe.