Radosť pre seniorov do Modrovej aj do Košíc

28. 5. 2019 · 3 minúty na prečítanie
V pondelok 29. apríla sa uskutočnili prvé klaunské návštevy v dvoch nových zariadeniach pre seniorov, ktoré získali počas marca najväčšiu podporu vo verejnom internetovom hlasovaní. Seniorské zariadenia bojovali o priazeň verejnosti a možnosť zaradiť sa tak na zoznam pravidelných návštev zdravotných klaunov na webovej stránke  www.cervenynos.sk. Do hlasovania sa zapojilo celkom 3 618 hlasujúcich. Verejnosť nakoniec svojimi hlasmi rozhodla, že profesionálni zdravotní klauni budú trikrát do roka navštevovať  Centrum sociálnych služieb SENIOR Modrová n. o. (okr. Piešťany) a ARCUS - Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov, Košice.

Zoznam zariadení pravidelne navštevovaných zdravotnými klaunmi dosiahol hranicu troch desiatok a rozšíril sa na 30. „Raz až dvakrát do mesiaca navštevujeme 15 seniorských zariadení a ostatných, od dnes už 15, navštevujeme trikrát do roka,“ upresňuje koordinátorka projektu Smiech nepozná vek Eva Okoličániová. Do verejného hlasovania o klaunské návštevy sa zapojilo 8 zariadení z rôznych kútov Slovenska. “Išlo o zariadenia, ktoré už v minulosti zdravotní klauni aspoň raz navštívili a samotné prejavili záujem o pravidelné klaunské návštevy,” hovorí Eva Okoličániová z Červeného nosa.

Klauni prinášajú seniorom lásku a pozitívnu energiu

Najviac priaznivcov podporilo v internetovom hlasovaní Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov ARCUS - Košice. „Prostredníctvom klaunského umenia prinesú seniorom smiech a radosť, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, chuť a silu do ďalších dní v živote. A v neposlednom rade atmosféru, pocity radosti, ktoré dokážu priniesť iba zdravotní klauni. Preto sa veľmi tešíme, že k nám budú chodiť,“ vyjadruje svoje nadšenie Iveta Kurčáková, vedúca sociálneho úseku z ARCUS - Košice.

Adriana Orságová, sociálna pracovníčka  a ergoterapeutka z CSS Senior Modrová, ktoré získalo v hlasovaní 767 hlasov hovorí: „Snažíme sa, aby naši klienti využili čas  príjemne, aby ho mali nabitý zážitkami. Toľko lásky a pozitívnej energie, ktorú im dokážu priniesť zdravotní klauni, len ťažko opísať,“ hovorí Adriana Orságová. „Veľmi nás preto teší, že sme jedným z dvoch zariadení, ktoré v hlasovaní uspeli. Chceme sa poďakovať v mene našich klientov všetkým, ktorí nám poslali svoj hlas.“

Prvej klauniády v CSS Modrová sa zúčastnili aj zástupcovia spoločnosti Dr. Max, ktorá finančne zabezpečí tohtoročné návštevy v oboch víťazných zariadeniach.„Byť súčasťou tak emotívneho stretnutia, kedy klauni doslova na počkanie priniesli úprimný úsmev a radosť na tvár a do duše seniorov bolo vskutku mimoriadne. Veľmi si vážim, že môžeme prostredníctvom podpory neziskovej organizácie Červený nos pomáhať starým ľuďom aj za bránami našich lekární,“ vyjadrila sa po návšteve Alena Romanová, regionálna riaditeľka lekární Dr. Max

Lekárne Dr. Max sú partnerom o. z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors a podporovateľom projektu Smiech nepozná vek od roku 2018. Zastrešujú aj všetky návštevy zdravotných klaunov v seniorských zariadeniach.

Zdravotní klauni sú profesionáli

Cieľom klaunských návštev v programe Smiech nepozná vek je hlavne priniesť starším ľuďom v zariadeniach pre seniorov radosť, povzbudenie a emocionálny zážitok.  Profesionálni zdravotní klauni pracujúci so seniormi sú špeciálne vyškolení, majú vedomosti o najčastejších diagnózach ľudí vyššieho veku  a vedia s nimi pracovať.