Dokonalý úsmev je zdravý úsmev. Ako sú na tom Slováci?

5. 10. 2018 · 4 minúty na prečítanie
Bratislava, 5. októbra 2018 - Za dokonalým úsmevom sa ukrýva viac ako len emócia šťastia, ktorá nám na tvári vykreslí tento pozitívny výraz. Základom sú predovšetkým zdravé zuby a ďasná. O tom, že je zdravotná výchova v oblasti starostlivosti o zuby a ústnu hygienu potrebná, potvrdila aj tohtoročná odborná kampaň lekární Dr. Max, na ktorej sa zúčastnilo takmer 26 000 pacientov. Súčasťou preventívnej kampane bol aj prieskum medzi návštevníkmi lekární, ktorého výsledky prinášame symbolicky pri príležitosti dnešného Svetového dňa úsmevu.

Do edukačnej kampane lekární Dr. Max s názvom „Staráme sa o váš zdravý úsmev“ sa tento rok zapojilo 25 800 ľudí, ktorí počas preventívnej, týždeň trvajúcej akcie využili bezplatné poradenstvo o správnej ústnej hygiene s odborne vyškoleným personálom lekární. Záujemcovia (67 % žien a 33 % mužov) počas návštev viac ako 270 lekární tiež vyplnili dotazníky, z ktorých zistenia potvrdili význam poradenstva a prevencie v oblasti ústnej hygieny. Garantom odbornej kampane bola Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), ktorej odborníci v spolupráci so špecialistami Dr. Max pripravili edukačné materiály. „Zdravotná gramotnosť v oblasti ústneho zdravia  slovenskej populácie je veľmi nízka, a preto SKZL podporila spoluprácu v oblasti edukácie o ústnom zdraví, ale aj o vzájomnom vzťahu s celkovým zdravím v zmysle motta „Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“,“ uviedla prof. MUDr. Neda Markovská, CSc., predsedníčka Výboru SKZL pre prevenciu a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo.

Medzi pozitívne zistenia, ktoré potvrdili výsledky odbornej kampane Dr. Max, patrí, že viac ako 90 % opýtaných používa pri starostlivosti o ústnu hygienu zubnú kefku. Ale už iba tretina návštevníkov (31,7 %) využíva na čistenie medzizubnú kefku a ešte nižší je podiel Slovákov (28,7 %), ktorí využívajú v starostlivosti o ústnu dutinu dentálnu niť. Keďže ani najlepšia technika čistenia zubov zubnou kefkou nedokáže odstrániť všetky nánosy zubného povlaku, na čistenie medzizubných priestorov odborníci odporúčajú používať práve špeciálne pomôcky, ako sú medzizubná kefka a dentálna niť.

Medzi značné nedostatky v starostlivosti o zuby a hygienu ústnej dutiny patrí nepravidelná výmena zubnej kefky. Tie by sme si mali podľa odporúčania zubných lekárov zmeniť minimálne každé dva až tri mesiace alebo vždy po prekonaní infekčnej choroby. V opačnom prípade riskujeme návrat ochorenia či choroboplodných zárodkov v ústnej dutine. Tento prístup však podľa zistení z odbornej kampane nedodržiava ani pätina opýtaných. 

Len 17,8 % ľudí, ktorí sa zúčastnili na preventívnej akcii v lekárňach Dr. Max, si vymieňa zubnú kefku pravidelne každé tri mesiace alebo vždy po prekonaní infekčnej choroby. Nepravidelne si zubnú kefku mení 22,4 % opýtaných a raz za pol roka bez ohľadu na prekonané infekčné ochorenie si zubnú kefku mení iba 12,8 % návštevníkov.

Z dotazníkov v lekárňach ďalej vyplynulo, že najčastejším dôvodom návštevy zubného lekára za posledné dva roky je pre 20 786 ľudí (80,5 %) preventívna prehliadka. Medzi ďalšie časté dôvody patrí bolesť zubov (27,6 %)zhotovenie výplne – plomby (21,5%).

Hoci 83 % ľudí pozná najčastejšie dôvody vzniku zubného kazu, zostávajúcich až 17 % opýtaných si nemyslí alebo nevie o fakte, že dokonalá ústna hygiena a obmedzenie sladených nápojov a jedál sú ideálnou prevenciou proti zubnému kazu.

Rovnako nepriaznivé je zistenie, že až 15 % návštevníkov odbornej kampane sa domnieva, že krvácanie ďasien pri čistení zubov je celkom bežný a normálny príznak.

Stav ústnej dutiny je pritom nielen estetickou záležitosťou, ale môže vplývať aj na celkové zdravie človeka. „Stav ústnej dutiny môže mať vplyv na ochorenia kardiovaskulárneho systému, onkologické ochorenia, cukrovku alebo chronické obštrukčné ochorenie pľúc či astmu. Je preto dôležité venovať zubom, ďasnám a hygiene ústnej dutiny vysokú pozornosť,“ vysvetlila Jana Varsová, špecialista pre odborné kampane spoločnosti Dr. Max.

V rámci kampane odborníci v lekárňach vysvetlili návštevníkom, ako sa správne starať o zuby a ústnu dutinu, prečo je dôležitá starostlivosť o medzizubné priestory či ako si vybrať správnu zubnú kefku. Objasnili tiež, prečo je potrebná pravidelná návšteva u zubného lekára a dentálneho hygienika. Zistené výsledky potvrdili skutočnosť nevyhnutnej každodennej edukácie o ústnom zdraví a ďalšej spolupráce aj v nasledujúcom období.